<< terug

GASTENBOEK 2007

Naam: marja Reitsma
Email: marja_reitsma(ad)hotmail.com
Onderwerp: Rivierenbuurt: het gelijk van Berlage
Date: 12/27/2007

Ik zou genoemde documentaire heel graag in mijn bezit krijgen.


Naam: Henk Zirschky
Email: h.zirschky(ad)tiscali(punt)nl
Onderwerp: Moerdijkstraat
Date: 12/19/2007

Hallo Ineke, Je artikel over de Moerdijkstraat heb ik met veel aandacht gelezen. Vele herinneringen kwamen weer boven want ik ben daar op nummer 13 ' in 1946 geboren. Tot 1972 heb ik er met mijn ouders en mijn broer gewoond. Daarna ben ik verhuisd, eerst naar het centrum en later naar Rijsenhout waar ik nog steeds woon. Ik kan me je niet meer herinneren, maar veel zullen we niet samen hebben gespeeld. Jij meisje en ik jongen en bovendien ben je enkele jaren ouder. Op de knutselclub heeft mijn vader jaren figuurzaagles gegeven. Ook het sinterklaasfeest in Huize Pax in de Ferdinand Bolstraat was altijd een belevenis Door of over het hek naar het zwembad weet ik ook nog goed. Je beschrijving over het huis en de buurt staan me nog helder voor de geest. Bij ons stond de douche ook altijd vol met spullen. Mevrouw Sampimon is jarenlang de vriendin van mijn moeder geweest. Mijn moeder heeft de renovatie van de woningen nog wel meegemaakt. Ze is toen verhuisd naar de Waalstraat. Ze heeft er nooit aan kunnen wennen want de woning was "gespiegeld" en de straat was veel drukker. Later is ze naar een verpleeghuis gegaan waar ze in 2000 is overleden. Zelf kom ik ook niet veel meer in Amsterdam en dus ook niet in de Rivierenbuurt. Ik heb er goede herinneringen aan en zo'n stukje van jou geeft daar weer voeding aan. Bedankt daarvoor. ik wens je alvast fijne feestdagen. Met vriendelijke groet Henk Zirschky


Naam: gerrit alberts
Onderwerp: melkboer
Land: United States
Date: 12/19/2007

Siem de Ridder was ook een bekende melk boer in de Maasstraat Jan was zyn broer and zyn vrouw Als kleine jonge heb ik veel voor him gewerkt.


Naam: Joop Jansen 1932
Onderwerp: wens
Date: 12/19/2007

aan de redactie,de lezers en de schrijvers een prettige kerst en een feestelijk nw.jaar toegewenst en neem er eentje op onze gezondheid. PROOST.


Naam: B.P. Honing
Email: barthoningadhetnet.nl
Onderwerp: Ineke Meddens
Date: 12/19/2007

Grappig: Ik luste ook geen melk en room en was een zeer slechte eter. Tot groot verdriet van mijn ouders. Die er in de oorlog alles aan deden om me te voeden. Maar ja als je niets lust is dat heel moeilijk.


Naam: Wil
Email: wilchris(ad)internode.on.net
Onderwerp: rijden door de rivierenbuurt
Land: Australia
Date: 12/10/2007

Dat was geweldig leuk zeg, en bracht mooie herrinneringen terug van heel vroeger.. (lijn 4 en 25) Zijn wel niet de oude blauwe trams, Maar geweldig mooi. bedankt..


Naam: Abel van Aalst
Email: vanaalst@wxs.nl
Onderwerp: alles van Max van der Glas
Date: 12/9/2007

Beste Max, Alhoewel ik u niet persoonlijk ken heb ik bepaald behoefte te reageren op uw inzendingen. Zelf (gelukkig) van 1946 met een Joodse mam en niet-Joodse vader heb ik blijkbaar erg veel gevoel met alles wat de Joden en minderheden als zigeuners, homo's en beperkt verstandelijke mensen onder het helse bewind van de nazi's hebben moeten ontberen. Zelf stond ik vanaf mijn achtste en zonder enige vingerwijzing, laat staan dwang van mijn ouders op 4 mei op het Victorieplein. Waarom? Ik kan u niet vertellen waarom het toen zo was, maar sindsdien heb ik, mijn kinderen en tegenwoordig ook mijn kleinkinderen dit moment met respect beleefd. Waarom ik vanavond eigenlijk reageer is het volgende. Een van mijn werkelijk dierbare vrienden schreef mij vandaag dat hij en zijn vrouw onlangs Buchenwald heeft bezocht. Hij schreef mij dat hij nimmer had willen/kunnen toegeven aan dit, maar uiteindelijk toch had gedaan. Hij schreef mij dat zijnsinziens de hel minder erg moet zijn. Ik was vorig jaar met mijn gezin in Praag en omstreken en had mij voorgenomen eindelijk alle moed bij elkaar te pakken en Theresienstadt te bezoeken. U moet u bekennen dat te elfder ure de durf/moed mij volledig ontbrak. We leven nu in 2007. Het lijkt lang geleden, maar het is het niet. Wat toen gebeurd is is onuitsprekelijk erg. Gelukkig voor hen zullen uiteindelijk de slachtoffers en nabestaanden er niet meer zijn. Max, ik had grote behoefte om naar aanleiding van jouw verhalen op deze wijze te reageren.
Mazzeltov, Abel van Aalst - Nieuwkoop


Naam: yvonne fausto
Email: yvonnefausto@tiscali.nl
Onderwerp: foto's architectuur
Date: 12/9/2007

Wat een mooie foto's van die prachtige buurt,dan ben ik altijd weer trots dat ik daar ben geboren en opgegroeid,bedankt,Yvonne


Naam: polly neeter
Email: ccpolly(ad)wxs.nl
Onderwerp: jac hermans
Date: 12/7/2007

mijn vader, emanuel neeter, eigenaar van Netrico textielzaak in de Rijnstraat op nrs 6 en 8 was samen met Jac. Hermans de oprichter van een van de eerste winkeliersverenigingen van na de oorlog. Inderdaad: de eerste echte supermarkt in de buurt. Er was een De Gruyter en zo maar dit was nieuw, en anders en zelfbedienend in een bepaalde vorm. Samen hebben Jac. en mijn vader initiatieven genomen tot grootste sinterklaasfeesten in de winkels. Daar liep dan een echter Sinterklaas met een of twee pieten en als je dan toevallig als klant in zo'n winkel stond kreeg je een cadeaubon (geheel nieuw fenomeen!!) van wel 5 of 10 gulden en dat was te besteden in de andere winkels. Succes was ongekend. Jac. en Emanuel hadden van al dat soort ideeen. Zeer progressief. Het begin van de marketing van later, en vooral: ze hadden gein erin. er was ongelooflijk veel plezier en deze twee zakenmannen wisten de winkeliers tot samenwerking te krijgen. Iets wat na de oorlog zeker niet gebruikelijk was. Je was al blij dat je je eigen zak(jes) weer kon vullen en dacht echt nog niet aan de ander.


Naam: leo
Email: ccpolly(ad)Wxs.nl
Onderwerp: Leo ? Pasja
Date: 12/7/2007

het waren vooral de stroopsoldaatjes die het hem deden. Je moest dan als kind ook nar binnen, dan een beetje naar links, en dan kwam die mevrouw naar je toe.NIet voor de grote(re) toonbank, dat was voor de echte klanten. Stroopsoldaatje in puntzakje zwart/wit was het summum. Ik deed dat met de 5 cent die ik kreeg op twee middagen in de week.Dan had ik na school nog franse les en daar zat dan denk ik 10 miuten tussen, dus tussen de middag op weg naar de Vondelschool, vanaf de Rooseveltlaan (163 hs) was die route "mijn"


Naam: bart brans
Email: bbbrans(ad)hotmail.com
Onderwerp: het gelijk van berlage
Date: 12/6/2007

net gemeld dat ik in het bezit ben van de uitzending. de opname is (zeer) goed. ook ben ik in het bezit van de opname over de ombouw van de uithoornsatraat en meerhuizerplein. bart


Naam: Fred Rühl
Email: ruhl(ad)chello.nl
Onderwerp: drogist bij het poortje Jekerstraat/Churchillaaan
Date: 12/6/2007

Die drogist heette Kossen en ik heb ooit in een of ander televisieprogramma die naam horen noemen m.b.t. een "zuiveringsactie" van de Duitsers in de Jekerstraat. Weet iemand hier iets over? Ik bedoel niet de actie zelf maar de naam van de drogist in dit verband.


Naam: Fred Kohl
Email: fredkohl(ad)xs4all.nl
Onderwerp: Pasja
Date: 12/6/2007

Ja, Pasja Die was ik helemaal vergeten. Als je jarig was dan mocht je bij Pasja inkopen doen om op school uit te delen. Voor 5 cent had je twee drop- of zuurballen of inderdaad die boterstaafjes waar je zo lekker lang mee deed. Maar de rest van het jaar ging het er bij ons verder sober aan toe in de jaren 50. Op zaterdag iets lekkers en door de week een schuimpje uit de glazen pot in de keukenkast. Maar toen ik m'n eerste zakgeld kreeg: een kwartje per week, toen zag ik de zaak van Pasja wat vaker. Tussen de Jekerstraat (Vondelschool) en de Churchilllann was een poortje en om de hoek zat een drogist. Stiekum tijdens speelkwartier muntdrop kopen was een sport. Altijd weer het avontuur om niet gesnapt te worden, want het poortje was verboden gebied. Er stond dan ook altijd iemand op de uitkijk die kon gebaren dat de kust veilig was. Beloning: muntdrop. Ja, leuke herinneringen.


Naam: kittie van der jagt -v. rijn
Onderwerp: sloop Thomas kerk
Date: 12/6/2007

Jammer dat de kerk weg is. Nostalgie. Zo verleist Amsterdam al zijn oude kerken. Ik heb veel herinneringen aan deze kerk, aangezien ik ook op de Catharinaschool zat. Ik heb 21 jaar in deze buurt gewoond. Wij zijn er op 22 mei 1969 getrouwd. Het flatgebouw geeft een heel ander straatbeeld van de buurt.


Naam: Chris Lagerweij
Email: chris.ladplanet.nl
Onderwerp: documantaire Jan Wiegel
Date: 12/6/2007

Heb van 1940 tot 1956 in de Oude IJsselstraat gewoond. Op de Vondelschool gezeten. Ik zou deze film, indien hij beschikbaar komt,dolgraag van u kopen.


Naam: B. Honing
Email: barthoning(ad)hetnet.nl
Onderwerp: Anne Frank boom
Date: 12/5/2007

Het bedrijf dat de verzorging van de boom als taak heeft stelt, dat de boom het al bijna heeft opgegeven. En dat het zinloos is de boom te behouden. Als dat zo is denk ik dat aan kappen niet valt te ontkomen. En sorry als ik met mijn mening mensen voor het hoofd stoot. Maar ik vind, het is maar een boom. Ik had liever dat ze Anne Frank hadden gered.


Naam: B. Honing
Email: bart(ad)honing.nl
Onderwerp: Oase
Date: 12/5/2007

Ik heb al een reactie naar de vroegere eigenaar van Oase gemaild. Hier wil ik nog even kwijt hoe leuk het is deze nieuwsbrief over de buurt te lezen. Uitgebreid nieuws en voor ieder wat wils.


Naam: danielle braak
Email: danielabraak@live.nl
Onderwerp: Kabouterhuis
Date: 12/4/2007

ik ben op zoek naar m'n ouwe juffen en meesters die in 1990 op het Kabouterhuis hebben gewerkt of nog steeds werken. Ik zou het leuk vinden als ik ze eens terug zie of hoor !! Dus ben op zoek naar de volgende mensen Peter, Machteld, Yvonne ??? Ik hoop dat ik snel iets hoor.


Naam: Peter Slegers
Email: peter_slegers(ad)hotmail.com
Onderwerp: anne frank boom
Date: 12/4/2007

Werkgroep behoud boom heeft nu ook een site: www.support-annefranktree.nl.  
Er is ook nog een hyves: http://reddeannefrankboom.hyves.nl    En de bijbehorende flashgame: www.reddeannefrankboom.nl


Naam: Ineke Eijkman-Meddens
Email: jpaeijkman(ad)tele2.nl
Onderwerp: de hele site zuidelijke wandelweg
Date: 12/3/2007Gisteren bij toeval deze site ontdekt. Was op zoek naar mijn oude school, de 2e OHS. Heb genoten van alle verhalen, ontroerende, hilarische, interessante en bekende verhalen over mijn oude buurt. Zal binnenkort ook mijn verhaal toesturen.


Naam: sarah
Onderwerp: Anne Frank
Land: Belgium
Date: 12/1/2007

Op school hebben we het al over Anne Frank gehad. Tijdens die Godsdienst lessen heb ik opgelet als nooit tevoren. Ik vond alles zo intressant dat ik meer gaan opzoeken ben over haar. Zo kom ik op deze site terecht. Ik zeur al heel lang om naar het plein te gaan, waar Anne de goede tijd van haar leven door bracht. Ook wil ik naar de boom gaan kijken, waar ze steeds over schreef in haar dagboek toen ze ondergedoken zat. Ik wil niet dat de boom gekapt wordt. Hij is een deeltje geschiedenis mensen! Een deel van Anne Frank. Kan je hem niet verstevigen of eender wat? Ik weet niet waarom ik plots zo'n obsessie heb van Anne Frank, ik weet alleen dat het goed voelt.


Naam: Michel Gorrissen
Email: gorrissenm(ad) zuideramstel.amsterdam.nl
Onderwerp: Documentaire Rivierenbuurt
Date: 11/28/2007

Indien de documentaire te zien of te koop is houd ik me aanbevolen. Vriendelijke groeten, Michel Gorrissen


Naam: hugo van reijen
Email: hugovanreijen@yahoo.com
Onderwerp: kleuterschool dongestraat en niersstraat
Land: United Kingdom
Date: 11/26/2007

In 1942-43 zat ik in de klas bij Juffrouw Brat op de kleuterschool in de Dongestraat. Kan iemand mij aan een foto helpen? Daarna op de Montessorikleuterschool in de Niersstraat bij Juffouw Ten Seldam ( 1943-45) Ook daarvan zoek ik een foto!


Naam: g.leenders
Email: g.leenders(ad)vpro.nl
Onderwerp: tekst
Date: 11/26/2007

volgens mij is er een klein typefoutje geslopen in de tekst. De eerste uitzending van radio Oranje was op 28 juli 1940, zie ook informatie Nationaal Archief.


Naam: anoniempje
Email: voorkom spam typ (ad) i.p.v. @
Onderwerp: vrede of oorlog
Date: 11/26/2007

het is een heel mooi gedicht waar je toch wel eens bij moet stilstaan!!


Naam: Max.van.der.Glas.
Email: yoel86ad012.net.il
Onderwerp: Boom
Land: Israel
Date: 11/21/2007

Naar mijn mening moet de boom gekapt worden,i.v.m. de mogenlijkheid tot omvallen wegens ouderdom of ziekte. Voorts, zo heb ik begrepen,wil niemand de verantwoordelijkheid op zich nemen,als er wat mocht gebeuren !! Ook mijn "onderduikhuis" is gesloopt enkele jaren geleden,vanwege instortingsgevaar,dus waar licht de grens ? Nee,ik geloof stellig dat FINANCIELE belangen t.o.v. het ANNE FRANKHUIS een TE grote rol spelen. Ook de gemeente Amsterdam ziet dan waarschijnlijk 'n trekpleister van het tourisme verdwijnen. Hopenlijk staan de tegenstanders van de kap garand, als er iets gebeurd, waardoor de aangrenzende percelen schadeloos worden gesteld.


Naam: brian
Email: miegerbrian@hotmail.com
Onderwerp: de boom van annne frank
Date: 11/21/2007

ik wil graag wat over de boom info kan krijgen a.u.d als u die lees stuur de info dan gau naar miegerbrian@hotmail.com als u dan het stuur. aud ga als u ik moet naar de volgen de les doeui


Naam: Bleeker/oosterbaan
Email: paulbleeker(ad)hetnet.nl
Onderwerp: producten blommestein
Date: 11/18/2007

Als er iets te vieren valt of wij iets lekkers willen, dan gaan we naar blommestein. Jaren hebben wij in de reggestraat gewoond. er is voor ons maar een banketbakker en dat is blommestein. de kwaliteit staat boven alles! ga zo door familie bleeker/oosterbaan


Naam: Francien
Email: fbachra(ad)hetnet.nl
Onderwerp: film Jan Wiegel
Date: 11/15/2007

Niet de Noorder Amstellaan heet nu Vrijheidslaan maar de laan die loopt van de Berlagebrug naar Victorieplein Toen was de naam gewoon Amstellaan. Succes met de actie om de film op DVD te krijgen.


Naam: Dirk Buitenhuis
Email: kaditex(ad)texel.com
Onderwerp: liedje van 1234567
Date: 11/11/2007

Anna met de bochel kwam ik tegen,
Op het glazen bruggetjes.
Ze keek in de kast.
Hoelaat of het was.
Tien uren wie zegt dat kleinduimpje.
Wat doe je daar, steentjes zoeken.
Wat doe je met die steentjes.
Huisje bouwen.
Doe je met die huisjes.
Kippetje in zetten.
Wat doen de kippetjes, eitjes leggen.
Wat doe je met de eitjes, opeten.
Wat doe je met de doppen,weggooien.

We hebben je verhalen gelezen op google daar vroeg je de rest van het liedje 1234567 en hierbij id het restant. Wij vonden je verhalen heel erg knap en indrukwekkend en hebben er zeer van genoten. G
roeten van Dirk en vriendin uit texel


Naam: Bernard Van Geuns
Onderwerp: Rivierenbuurt: het gelijk van Berlage
Email: behavage@tiscali.nl
Land: Nederland
Date: 11/9/2007

Ik ben geboren in de Dintelstraat in 1937 . Ik ben op zoek naar de film op video of op DVD van Jan Wiegel met de titel "Het gelijk van Berlage". Wie kan mij daar aan helpen???


Naam: Pauline Wesselink
Email: renp@xs4all.nl
Onderwerp: handtekeningactie Wilgenlaan
Date: 11/9/2007

Twee actieve Rivierenbuurtbewoners zijn een handtekeningactie gestart om het Wilgenlaantje (Gaasterlandpad) te behouden. Meer info hierover op www.demirandabuurt.web-log.nl (categorie: Leefbaarheid)


Naam: Adriana Ryckman
Email: aryckman5adsympatico
Onderwerp: verhaal van Henk Stoffer
Land: Canada
Date: 11/8/2007

het verhaal brengt vele herhinneringen, ik weet absoluut datt myn familie de "stoffer" familie kende. Ik ben van dezelfde leeftyd, woonde in de focke simonstraat ook in de lelie straat (jordaan) zat ook een poosje op kleuterschool in nieuwe looierstraat afyn er is nog veel meer waarvan bekend van ben,. Leefd Henk Stoffer nog en kan hy zich nog meer herhinneren ik zou het graag horen.

Het emailadres van Henk Stoffer staat op de pagina. http://www.zuidelijkewandelweg.nl/tijdtijn/oorlogherinneringen.htm (red.)


Naam: Francien
Onderwerp: rondje Rivierenbuurt
Date: 11/4/2007

Hallo Ruud, compliment voor jouw kijk op de buurt. Ik mail dit bericht omdat ik mij herinner dat er nogal wat Joodse families dit soort spaarpotjes aan hun deur hadden. Was dat misschien om geld in te zamelen (zionistisch) voor het nieuwe land? Lees: Israel. Voor dit doel kocht mijn vader vaak een bos blauwe irissen gemengd met witte seringen. Daarmee steunde je ook de ideeen van het zionisme. Weet iemand anders hoe dat precies was? Met dank en groet, Francien


Naam: Harry Ruhe
Email: H.Ruhe(ad)kpnplanet.nl
Onderwerp: Theo Norbart
Date: 11/4/2007

Ik ben Harry Ruhe de voormalige eigenaar van OASE in de Geleenstraat. Ik heb nog een foto van de zaak. Kan ik die plaatsen op deze bijzondere leuke en interessante site. Ik ben, na zoveel jaren, nieuwsgierig naar wat men van mijn frietjes en kroketten van toen vond. Tegenwoordig kook ik nog steeds graag maar dan puur voor de lol. Harry Ruhe. Reageer >>


Naam: Olga Aldersebaes
Email: olgabraa(ad)yahoo.com
Onderwerp: Tramvideo's
Land: United States
Date: 10/31/2007

Wat een enig artikel!! Ik was verleden jaar nog even naar mijn oude adres in de Roerstraat en ben via lijn 4 de stad ingegaan en via lijn 25 weer terug gekomen.Fijne herinnnering!! Hartelijk dank voor dit ritje. Ik vond het heerlijk!!


Naam: Jacqueline
Email: Jacqueline.Dorothea(ad)casema.nl
Onderwerp: video
Date: 10/30/2007

Wat leuk om de wandeling langs mijn oude school (Berlageschool) te zien en de Vechtstraat. Ik woonde namelijk om de hoek in de Waverstraat. Ik wil vragen aan Max (hij woonde daar vanaf 1938) of hij mijn half zussen gekend heeft. Hannie (1938) en Lydia (1942) Demmendaal. Zij hebben daar gewoond tot ongeveer 1950. Mijn vader is opnieuw gehuwd met mijn moeder en ik ben geboren in 1963. Ik geniet van jullie site, heerlijk! Dank jullie wel hoor!


Naam: Tom Vastenhoudt
Email: tomvast(ad)freenet.de
Onderwerp: Meerhuizenstraat
Date: 10/29/2007

Graag kom ik in contact met van der Glas. Ik heb van 1947 tot 1967 in de Meerhuizenstraat gewoond. Ben inmiddels verhuisd naar Duitsland maaar mis DE Rivierenbuurt zo. TOM


Naam: Theo van Vilsteren
Email: van.vilsteren(ad)hccnet.nl
Onderwerp: Tramvideo's
Date: 10/28/2007

Bij lijn 12 wordt gezegd dat over lijn 8 niets bekend is. Zie hierover mijn bijdrage die jullie zelf lijn 8 gedoopt hebben omdat ik daar over schreef. Ergens op jullie site staat een vraaggesprek met de directie van het trambedrijf. Daar wordt lijn 8 het jodenlijntje genoemd.


Naam: beppie erlich waterman
Email: beppie.erlich(ad)gmail.com
Onderwerp: zuidelijke wandelweg.
Land: Canada
Date: 10/28/2007

ben geboren in amsterdam.


Naam: Chris Lagerweij
Email: chris.l(ad)planet.nl
Date: 10/28/2007

Zo langzamerhand begin ik te geloven dat het nooit meer zal lukken. De tijd gaat dringen. Klasgenoten van de VONDELSCHOOL in de periode 1948 - 1952 bij mevrouw Olthoff en later bij de Hr. van Rossum. Directeur de Hr. v.d. Mel enkele namen uit de laatste klas??? Bijv. Eddy Visman, Wim van Es, Paul Postma, Igrid Neurenberger, Alex de Haas, Joyce van Rijn!!


Naam: Robert Bar-Chaim
Email: r1929@zahav.net.il 
Onderwerp: Met de tram.....
Land: Israel
Date: 10/28/2007

Tja, het is nu zo lang geleden dat ik met de tram door de Zuideramstelaan reed. Dus gaf het my een paar minuten van nostalgic plezier. Hartelijke dank, Robert.


Naam: ans petersen -van Vlimmeren
Email: anspetersen(ad)planet.nl
Onderwerp: het filmpje meerhuizenplein van Ruud en Max
Date: 10/28/2007

wat leuk gedaan! dank voor het filmpje met jullie herinneringen, Ook ik zat op de Berlageschool van 1953 t/m 1959, Mr. Joosten en juffr.Dijkstra zijn mij bekend. Wij hebben met onze klas een reunie gehouden en zijn IN de Berlageschool geweest, daar foto's gemaakt.daarna met zijn allen Chinees gegeten op de hoek van de Amsteldijk en Vrijheidslaan en herinneringen opgehaald. vriendelijke groeten, Ans Petersen-van Vlimmeren


Naam: Herman Kniest
Land: Canada
Date: 10/28/2007

Zomaar even de groeten uit Vancouver en de van Wou straat


Naam: Francien
Email: fbachra(ad)hetnet.nl
Onderwerp: Max vd Glas
Date: 10/25/2007

Nergens in de epistels over de speeltuin lees ik iets van de filmmiddagen die. vcor en in de oorlog ook nog. in het gebouw van de speeltuin georganiseerd werden. Uiteraard tegen een kleine betaling. Ik heb de plattegrond van de tuin gezien die Max heeft getekend maar in de oude toestand stond het gebouw direct links van de ingang. Ook moest je, in ieder geval voor de oorlog rekening houden met een controle op je lidmaatschap. En wat ik mij nog herinner is een ijzeren apparaat achter de schommels waar je water kon drinken. Het was een ronde paal van boven afgerond met een gat erin. Als je op de zijkanten drukte spoot er een straaltje water omhoog. Ik ben ze wel op andere plaatsen in de stad tegengekomen maar weet niet meer waar. Lieve mensen, niet alleen lezen maar a.u.b. ook schrijven hoor. Wat mij betreft wordt het steeds leuker.


Naam: henk schenkel
Email: laswinkel ad hetnet.nl
Onderwerp: jacqueline demmendaal
Date: 10/25/2007

zo rond de jaren zestig werd ik door mijn oom ? fam schrijver uit de waverstraat 3 of 4 hoog op de moter gehaald uit weesp door ome joop schrijver en tante maja <russsche>tussen hun in gekneld nou dat ws een hele ervaring en ik mocht ook de post op de tram doen ik weet me nog aardig wat te herineren van die mooie periode ze hadden drie kinderen jaap tamara de derde weet ik niet zo gauw meer ome joop was instrument maker en wat me nog steeds is bijgebleven dat hij de eerste electrische wekker geconstrueerd had hij nam een opwind wekker met grote bellen bovenop en op de afloop opwind sleutel deed hij een schakelaar en als de wekker afging dan werd de schakelaar door verbonden en een stroompje zorgde voor een electrische bel.


Naam: henk
Email: laswinkel(ad)hetnet.nl
Onderwerp: francien
Date: 10/24/2007

goede morgen allemaal, het is half drie in de ochtend ik begin mijn bijbelstudie, maar ik had wel zin in wat augurken zoetzuur ik denk dat moet kennen want ik ben jarig vandaag en na een jaar vasten <zeer karig eten> terwijl ik de berichten bekijk zie ik dat francien het erover heeft. bedankt ik voel me gesterkt.door gerard ben ik hier gekomen.


Naam: Francien
Email: fbachra(ad)hetnet.nl
Onderwerp: zuurinleggerij De Leeuw
Date: 10/23/2007

Gek, maar waar, de naam van de Leeuw kennen we wel. Maar er stond in mijn jeugd en later een zuurverkoper op de hoek van de Amstellaan-Rijnstraat die Fransman heette. In mijn herinnering geemigreerd met meeneming van zijn recepten en verkoop van de staanplaats en ventvergunning Verkocht die het zuur van de Leeuw of was dat een andere inleggerij? Leuk en bedankt als iemand een antwoord heeft


Naam: Francien
Email: fbachra(ad)hetnet.nl
Onderwerp: Max en Ruuds wandeling
Date: 10/23/2007

Geweldig wat jullie geleverd hebben.Ooit woonden mijn Joodse grootouders in de Vechtstraat 50 huis en hun dochter met gezin op de tweede verdieping. Jullie stonden stil voor 48 en kon ik nog even naar dat oude huis kijken. Wat doen we elkaar aan met al die emoties? Maar toch bedankt! Francien


Naam: Dirk Veenhuizen
Email: dirkjeewee(ad)wxs.nl
Onderwerp: video Max en Ruud
Date: 10/22/2007

Beste Max en Ruud, behalve van jullie schriftelijke bijdragen heb ik nu ook heel erg genoten van de video. Ook mijn complimenten aan Jos als cameraman. Dit zou vaker moeten gebeuren. Er zijn zoveel mooie plekken in onze Rivierenbuurt. Elk met een eigen verhaal. Vriendelijke groeten, Dirk Veenhuizen


Naam: Jacqueline Demmendaal
Email: Jacqueline.Dorothea(ad)casema.nl
Onderwerp: Rivierenbuurt
Date: 10/22/2007

Bij toeval kwam ik op deze site. Wat ontzettend leuk! Ik ben geboren in 1963 in de Waverstraat 101 (2 hoog) en heb hier gewoond tot mijn ouders in 1972 zonodig naar Enkhuizen wilde verhuizen. Het schijnt dat ik in pyama en op pantoffels in de auto gezet ben omdat ik mij vast bleef houden aan een deurpost en niet mee wilde. Ik zat op de Berlageschool. Laatst ben ik in mijn oude woning geweest. Ik had een brief geschreven aan de huidige bewoners en mocht komen. Wat heb ik genoten! Af en toe ga ik in de buurt wandelen want het blijft een verslaving. Gelukkig zijn er meer mensen die daar last van hebben! Mijn nichtjes (Mary en Conny Remkes) hebben hun hele jeugd in de Roerstraat gewoond en zijn iets ouder dan ik. Succes met jullie fantastische website! Groet aan iedereen van Jacqueline.


Naam: Raymond Renardel de Lavalette
Email: RdLavalette@sbcglobal.net
Onderwerp: Trammen
Land: United States
Date: 10/17/2007

Erg leuk de trem ritten. Woonde in de diamant- en riveren buurt en nam deze trem route regelmatig. Zuidelijke wandelweg is een geweldig interesante site. Veel herinneringen komen weer terug. Bedankt,


Naam: Carla & Leo Bosman
Email: namsob(ad)dccnet.com
Onderwerp: Herinneringen Amsterdam-Zuid
Land: Canada
Date: 10/14/2007

Het is voor ons 50 jaar geleden dat wij in dit gedeelte van Amsterdam woonden, het is dus voor ons zeer emotional om dit huidige gedeelte te kunnen bekijken en vooral oude herinneringen te genieten. Is het niet fantasties dat wij dit aan de andere kant van de wereld kunnen zien? Hartelijk dank aan al de ontwerpers van dit programma.


Naam: Chris de Keijzer
Onderwerp: Trammen
Date: 10/14/2007

geweldig om wonend in Assen weer in Lijn 25 mee te rijden!! Heb vanaf 1938 t/m 1949 op de N.Amstellaan 12 gewoond en reisde dagelijks met Lijn 25 naar school. vraag: mij zus in Canada kan dit deel van de site niet openen, kan ik het downloaden en op een CD branden?


Naam: EDUARD DEERING
Email: photongraaf(ad)yahoo.com
Onderwerp: DE TRAM DOOR DE RIVIERENBUURT
Date: 10/7/2007

Hartelijk dank voor het werk en het geweldige idee om oude rivierenbuurt bewoners op deze manier van de rit en buurt te kunnen genieten. Complimenten voor de uitvoering en afwerking. voormalig bewoner Churchill-laan 49 hoek Waalstraat Ed Deering


Naam: Ruud Jansen
Email: ruudenlia(ad)wanadoo.nl
Onderwerp: de ritjes met de tram
Date: 10/5/2007

Wat een goed idee. Moeiteloos vloog ik tijdens de rit met de 25 terug in de tijd. Hoe ik al in de jaren 40-45 vanaf de Scheldestraat naar het C.S reed en weer terug. Gewoon omdat ik dat leuk vond. Op het open voorbalcon schuin achter de bestuurder. Wat kostte een ritje toen ook alweer? Negen cent, elf cent? Nog zonder dat ingewikkelde gedoe met strippen van tegenwoordig. Of je ook gespuugd hebt, Jos, weet ik niet maar er hingen in die tijd twee bordjes op het voorbalcon met instructies voor de passagiers. Een dat het verboden was om te spuwen en de tweede dat het verboden was om met de bestuurder te spreken. Reken maar dat de spraakzame bestuurder in jullie filmpjes in die tijd een ernstige douw had ontvangen. Maar nogmaals, prachtig. Ruud Jansen


Naam: Francien
Email: fbachra(ad)hetnet.nl
Onderwerp: tramritten
Date: 10/3/2007

Een cadeautje vrienden; zijn de tramritten die we door jullie weer eens konden meebeleven. Was geweldig!!!!


Naam: Margot van Collenburg
Email: mi_van_collenburg(ad)yahoo.com
Onderwerp: tramritten 4, 25 en 12
Date: 10/3/2007

Ik heb genoten van de tramritten. Ik kan die haltes van lijn 4 en 25 wel dromen. Lijn 12 is nieuw voor mij, al is de route zeer bekend. Wat mij wel opviel, was het gras tussen de rails op de Churchilllaan. En lijn 4 eindigde vroeger op het Europaplein. Ik vond het een uitstekend idee! Het was net of je in de tram zat.


Naam: Max.c.van.der.Glas.
Email: Yoel86@012.net.il
Onderwerp: Help !!
Land: Israel
Date: 9/27/2007

Wie kan mij helpen aan het boekje? Wandeling door de Amsterdamse Rivierenbuurt 1933/1945 De straat was leeg. Geschreven door : Ruud Lindemans Uitgave van de Walburg pers -Zutphen. ISBN: 90-71944-06-9

Uiteraard tegen betaling. Hartelijk dank alvast. Max.


Naam: Jenny Wiersema
Onderwerp: rondje Rivierenbuurt tussen kunst en kitsch
Date: 9/14/2007

Jos en Ruud, Alweer een mooi stukje op de site. Goed geschreven, mooie foto's en weer een heel andere kijk op Zuid. En tja, zijn de beeldjes "kunst" of "kitsch"?? 't is maar net hoe je ze bekijkt denk ik. Ik vind het in ieder geval heel apart en zeker een aanwinst voor de site. Groetjes Jenny


Naam: Wil van Garderen
Email: wvg235@chello.nl
Onderwerp: Gerret en Ida
Date: 9/10/2007

Toen ik nieuwsgierig was naar de geschiedenis van de kortemeerhuizenstraat kwam ik de winkel van de fam Landman tegen erg leuk om dit allemaal te lezen ik hoop dat een ieder nog een aantal gelukkige en gezonde jaren hebben ik zelf heb veel respect voor de Fam landman altijd vriendelijk en een luisterend oor. Gerrit en zijn zus Ida geweldige mensen ik woon nu ook zo een 30 jaar in de buurt hoop dat de Fam Landman het nog een tijdje in goede gezondheid uithouden altijd vriendelijk en een luisterend oor groetjes veel respect.


Naam: laila andersen
Email: lailathalassa@hotmail.com
Onderwerp: alles
Date: 9/10/2007

ik heb de hele morgen zitten lezen. de hele goede oude tijd kwam weer terug.mijn hele familie woonde in amsterdam zuid. ik ben er komen wonen met 2jaar 1960/1976 toen ben ik vertrokken maar nog steeds zitten daar mijn dierbaarste herrinneringen. heel soms kom ik even terug. om mijn kinderen alles te vertellen van de scheldestraat en zuid.


Naam: p.r.a. harreman-de winter
Email: arnold(ad)harreman1.nl
Onderwerp: de architectuur
Date: 9/8/2007

heel interessant al die aparte woningbouw, ben altijd al geinteresseerd geweest in een dergelijke bouwstijl. mag wel vaker op deze manier gebouwd worden p.ra. harreman-de winter schiedam


Naam: jan van Gool
Email: janv.gooladcasema.nl
Onderwerp: leo.cappel
Date: 9/1/2007

He Leo, in mijn stukje heb ik ook geschreven over het gezang op dat schoolplein, het was dieze of dongestraat. O heer die adaar enz. mijn zinnente is Honend klonk hun zegen lied, Holland Holland was ons Holland niet... weet je het nog... Ik geef je adres in NZ aan een neefje van me in New Zeeland Eric Bakker oke ??


Naam: fred kraster 
Onderwerp: Sipke Faber (112)
Land: Canada
Date: 8/24/2007

Very much enjoyed Sipke's story. Especially because I consider myself to be one of many ex-patriots who suffer fro heimwee. The story is a real wake up call ( a kind of reality check/shock) as to what difficulties might be encountered for anyone wanting to live in Holland again. I don't imagine living conditions yhave improved much since the 60's. Here in Canada I have a big old house from which I run a B&B business. RAINBOW INN ON THE PARK with 8 rooms, 3 bathrooms, 3 kitchens I am not short of living space and nobody that I HAVE to share it with. Thanks Sipke. Your story helped my homesickness quite a lot.


Naam: Ruud
Onderwerp: Herrijzend Nederland
Date: 8/21/2007

Herrijzend Nederland, dat was in de eerste maanden (of waren het jaren?) na de oorlog. De tijd ook van Steun Militair Gezag. In afwachting van de eerste verkiezingen voor de 2e kamer. Populair programma in die tijd was het programma voor de Nederlandse Stijdkrachten. 's Avonds om een uuur of zeven. Ik hoor nog de welkomstmelodie. ...Taratatata ...met daarna zo'n Philip Bloemendaalstem voor de aankondiging: Het programma voor de Nederlandse Strijdkrachten, ter land, ter zee en in de lucht ...ratattata. Een andere tijd. Ruud


Naam: Jaap Scheltes
Email: jaapscheltes(ad)hetnet.nl
Onderwerp: stukje over herrijzend Nederland
Date: 8/20/2007

Onze vader, Hein Scheltes was radiotechincus bij herrijzend Nederland. Hij bediende de Millerapparatuur. Later ook in de studio's te Hilversum. Onze moeder Nel Scheltes vertelde in die periode verhaaltje voor de kleintjes en later ook voor de radio in Hilversum. Ik weet nog dat reportagewagen van herrijzend Nederland bij ons voor de deur stond. In het stukje kom ik wel mensen tegen die de programma's precenteerde maar niet de namen van het techische personeel. Onze moeder Nel Scheltes leeft nog en zal ongetwijfeld nog veel over deze periode kunnen vertellen. Ga eens naar de Hyacintenlaan 76 te Hilversum. Met vriendelijke groeten, Jaap Scheltes


Naam: Daan Sajet
Email: dbsajet@xs4all.nl
Onderwerp: De Rivierenbuurt en de joodse gemeenschap
Date: 8/19/2007

Bijzonder om iets betreffende mijn grootmoeder Chaia Raismann op Google te vinden.


Naam: Cor lascaris
Email: clascaris@yahoo.com
Onderwerp: blankenvoort boekhandel
Land: United States
Date: 8/18/2007

Altijd heerlijk om iedere Vrijdag na een rit in de bus op weg naar m'n Oma even in de geweldig interesante etalages te kijken. En een gember-bolus ergens verderop... 40+ jaren geleden. Bedankt voor de geweldige site.


Naam: Max.C.van.der.Glas.
Onderwerp: Kunst in de rivierenbuurt 
Land: Israel
Date: 8/9/2007

Ruud, Bedankt voor je reactie. Ik ben niet vergeten om de vooroorlogse brugversieringen van o.a. Hildo Krop te vermelden,die trouwens erg mooi zijn, maar bedoelde eigenlijk de beeldende Kunst in parken,op pleinen en natuurlijk in de straten en lanen waar dat mogenlijk is. Plaquettes aan muren vallen bijna niet op ,vandaar mijn pleidooi voor meer Kunst in het algemeen in de Rivierenbuurt en voor wat dat betreft in heel Amsterdam. Zoals ik ook al prive aan Jos schreef,het gaat mij niet in de eerste plaats om gedenkmonumenten voor oorlogslachtoffers, die schandalig genoeg niet in de buurt te vinden zijn,maar zoals ik al schreef om Kunst in het algemeen. Ja ik weet er staan in het Beatrix en Amstelpark wat Kunstwerken (weet niet of ik deze met 'n hoofdletter K moet schrijven), maar deze moeten eigenlijk op andere plaatsen in de buurt staan,die meer in de publieke dagelijkse routes staan. Als ik in Holland ben , heb ik met Jos afgesproken, zullen we eens gaan kijken wat we er aan kunnen gaan doen en misschien moeten ze maar eens "in kaart" worden gebracht op de web-site. (goed idee) We houden elkaar op de hoogtebetreffende onze geliefde buurt. Groetjes,Max.


Naam: Ruud Jansen
Email: ruudenlia(ad)wanadoo.nl
Onderwerp: Kunst in de rivierenbuurt
Date: 8/9/2007

Beste Max, Helemaal met je eens. Het is ronduit beschamend dat er in de Rivierenbuurt geen monument is opgericht ter nagedachtenis aan de bewoners van Joodse afkomst die niet zijn teruggekeerd. Is het uit schaamte omdat we er maar zo weinig tegen hebben gedaan in 40-45? Of vonden we het niet nodig na afloop van de oorlog, net zoals de toenmalige regering het niet nodig vond om de terugkerende Joodse Nederlanders een fatsoenlijke opvang te bieden. Een monument, het kan nog steeds. Wie neemt het initiatief? PS Je vergeet in je opsomming van vooroorlogse kunst de vele beeldengroepen op bruggen etc. van Hildo Krop. Ruud


Naam: sonja "onny" rens
Email: onnyrens@gmail.com
Onderwerp: de fantastische omroep
Land: Israel
Date: 8/7/2007

Ik was de secretaresse van George Sluiser in radio oranje gedurende de oorlog in london en daarna in herrijzend nederland in hilversum.ik was zeer ontroerd deze geschiedenis weer te horen na circa 60 jaar! dit was zeer ontroerend en heeft veel herinneringen gebracht. Heel hartelijk dank.


Naam: wilfried driehuis
Email: voorkom spam typ (ad) i.p.v. @
Onderwerp: geruchten in de scheldestraat
Date: 8/6/2007

Hallo Magda, Wat leuk dat je de moeite hebt genomen dit op te schrijven. Ik ken natuurlijk de verhalen uit die tijd en uit die buurt, maar persoonlijke herinneringen voegen iets toe! Hartelijke groet, Wilfried Driehuis


Naam: olga waldram
Email: tolletjeadhetnet.nl
Onderwerp: het artikel over het noodkacheltje
Date: 8/2/2007

Ik ben van 1930 en heb toen zelf zo'n kacheltje gemaakt; ik zou zo graag willen weten hoe dat ook al weer was. Ik heb ongelooflijk veel herinneringen aan die tijd en dus genoten (als je dat mag zeggen) van deze site. Ik woonde toen op de Jozef Israelskade die in die tijd werd omgedoopt tot Jan Tooropkade.


Naam: B.P. Honing
Email: barthoning(ad)het net.nl
Onderwerp: Blommestein
Date: 8/1/2007

Iedere keer als je weer met taartjes, want één dat lukt je nooit, deze winkel hebt verlaten weet je weer waarom je altijd weer terugkomt. Zijn Tompouces zijn mijn favoriet. Ben ik te laat, dan wijk ik niet met tegenzin overigens uit naar de slagroom- of chipolatapunt. Maar nooit een moor(d)kop, niet om de kwaliteit maar, omdat het eten daarvan voor mij een te ingewikkelde klus is. Je moet zo'n taartje zo voorzichtig benaderen, waar ik het geduld daarvoor ten enmale mis.


Naam: Max.van.der.Glas 
Onderwerp: Drie en zeventig
Land: Israel
Date: 7/24/2007

Ruud,voor zover ik weet is Roberto (de zoon) in de leeftijd van +/- 35 en hij bestierd de zaak. De "oude" Roberto (de vader) woont in Italie en laat het gebeuren over aan zijn zoon. Aardig detail is nog dat het personeel ieder jaar uit Italie komt en bestaat uit man en vrouw, dit om heimwee te voorkomen. Zo heeft Roberto mij dat verteld.(ken hem al jaren) Leuk stukje trouwens en speciaal het efect met de foto,is grandioos.


Naam: Ineke van Walbeek
Email: i_walbeek (ad) hotmail.com
Onderwerp: chrit wilshaus
Date: 7/21/2007

Ik ben het buurmeisje Ineke, inmiddels 60 jaar jong. Ik schaam me nog dat ik dat gezegd heb en zal het ook niet meer doen,verstand komt met de jaren. Maar ik heb er wel smakelijk om moeten lachen. Goede herinneringen heb ik aan de tuin van 91 hs. het was een ware happening op woensdagmiddag patat eten in de tuin, zelfs de buurvrouw van 3 hoog liet een mandje zakken aan een touw en daar ging dan de friet in, netjes in een schaaltje. Ook het spelen in de tuin maar ook op straat was prachtig, met alle ruimte.


Naam: Aimée Jansen
Email: aimee_jansen@hotmail.com
Onderwerp: Het Amstel Warenhuis
Date: 7/19/2007

Hoe heten de Noorder en Zuider Amstellaan nou ook alweer tegenwoordig. Churchill en Rooseveltlaan? Ik vind het een prachtig verhaal. Mooi eerbetoon aan Samuel en Matje Pruijm ook. Was Meijer hun enige kind? Wat ontzettend triest dat ze allemaal vermoord zijn in concentratiekampen. Bah.


Naam: Fred Borgmann
Email: ac.borgmann(ad)quicknet.nl
Onderwerp: Geschilderde huisnummers
Date: 7/17/2007

Ik neem aan dat de geschilderde huisnummers met de oorlog te maken hebben. Weet ik echter niet zeker. In de Kinderdijkstraat nr. 70 hs. staat ook sinds jaar en dag een geschilderde 70 (dus nog steeds). Wat is de exacte betekenis?
Deze beschilderingen zijn door de bezetter aangebracht om 's-avond en 's-nachts hun razzia's beter te kunnen uitvoeren. De openbare straatverlichting brandde immers niet altijd.(RED.)


Naam: Michal Elata
Email: elamic(ad)gmail.com
Onderwerp: Een schip in de rivierenbuurt
Land: Israel
Date: 7/9/2007

Een hoek van 39 graden, in het water en in Plan Zuid. Wat een idee, een schip in de rivierenbuurt!


Naam: petra holtkamp
Email: infoadmuziekaandeschelde.nl 
Onderwerp: artikel Sal Mijer Sandwichshop
Date: 7/7/2007

Beste Jos en Paul, Een kleinigheidje, maar toch: in de titel/aankondiging van het artikel in de nieuwsbrief in de eerste week van juli vermelden jullie dat er wordt neergestreken in de Rijnstraat. In het artikel zelf staat in het fotoschrift gelukkig Scheldestraat, want daar zit onze fameuze broodjeszaak Sal Meijer! Veel succes met jullie prachtige informatie over Zuidelijke Wandelweg! Groetjes, Petra Holtkamp

Klopt Petra, schrijffout mijnerzijds. Dank voor je oplettendheid. Ik trek het boetekleed aan. Jos


Naam: Robert Bar-Chaim (Heilbut)
Onderwerp: Anne, van Max van der Glass
Land: Israel
Date: 7/7/2007

Hartelijke dank voor die artikel (of brief). Ik was voorig jaar in Amsterdam en het werd mij slecht toen ik bij het "Anne Frank" huis voorbijkwam. Dank je Max dat moest gezegd worden. Robert Bar-Chaim overlevende van Westerbork Bergen-Belsen .


Naam: P.J.M. Brockhoff 
Email: p.brockhoff(ad)hetnet.nl
Onderwerp: foto Z.W.
Date: 6/17/2007

De foto's van het vedwijnen van de Zuidelijke Wandelweg raken mij. Ik ben daar aan de Boerenwetering geboren in 1940 en gewoond tot 1959 toen moest daar het nieuwe RAI gebouw komen. Leuk al die foto's. groeten nel


Naam: Emmy van Rossem-Sprokholt
Email: evrossem(ad)xs4all.nl
Onderwerp: foto's oud zuid
Date: 6/15/2007

geweldig heb van maart 1960 tot aug.1965 in Roerstraat 90 3hoog gewoond, dus heleboel komen bekend voor. Heerlijk ouderwets die plaatjes uit de jaren 70.


Naam: Gerard van Gelswijck (Geilswijk)
Email: gthvangelswijck(ad)versatel.nl
Date: 6/8/2007

Ik heb vanaf 1939 tot 1967 in de Bernissestraat gewoond, vond het eeh erg leuke en informatieve website. Met name het artikel over de Boekhandel Blankevoort was erg interessant. mvrgr. Gerard van Gelswijck


Naam: Johan van der Glas  
Email: joopprive2@hotmail.com
Onderwerp: Max van der Glas
Date: 5/27/2007

Ik heb je naam gelezen en ik heet ook een beetje zo, mijn vraag omdat die niet veel voorkomt zouden wij famalie zijn ?


Naam: Bernard Van Geuns 
Email: behavage@tiscali.nl
Onderwerp: www.zuidelijkewandelweg
Date: 4/17/2007

Ik ben geboren in de Dintelstraat 98 hs op 8 juni 1937. Door een stom toeval ben ik op deze website terechtgekomen en zit werkelijk te genieten. Mijn complimenten aan de makers.Mijn hele jeugd heb ik in de Rivierenbuurt doorgebracht.Ik ga op zoek naar inspiratie iets uit mijn jeugd te vertellen.

Heel leuk die Amsterdamse tramgeschiedenis echter wat ik mis is de open bijwagen. In de zomer als het warm was dan had o.a. lijn 4 een bijwagen die open open was. Helaas ben ik hiervan geen afbeelding tegengekomen of heb ik met mijn neus gekeken?


Naam: Marjon
Email: marjontefsen@hotmail.com
Onderwerp: Bevrijdingspagina
Date: 4/16/2007

Wat een geweldig document is dit geworden,ik heb ervan genoten! Het leek mijn schoonvader wel op die foto op de Vrijheidslaan. In 2005 was ik erbij,het was werkelijk ontroerend om die veteranen in hun jeeps te bewonderen. Je kon je heel goed voorstellen,hoe het in 1945 gevoeld moet hebben om de Canadezen binnen te zien rijden,een overstromend geluksgevoel! Wat zal het samenstellen van al deze berichten een karwei zijn geweest. Ik vind het een fantastisch initiatief,veel beelden zag ik voor het eerst,zoals die lachende moffenhoeren ondanks hun vernederende kale koppen, compleet onbegrijpelijk!


Naam: Saskia
Email: 56@home.nl
Onderwerp: Bevrijdingspagina
Date: 4/10/2007

Met alle persoonlijke verhalen en foto's dringt het tot je door wat VRIJHEID eigenlijk betekend! Je hebt het fantastisch voor elkaar.


Naam: Ruud Jansen
Email: ruudenlia@wanadoo.nl
Onderwerp: Bevrijdingspagina
Date: 4/9/2007

Heb het Bevrijdingsdagboek al diverse keren bekeken en elke keer vallen me weer andere dingen op. Hoe netjes al die mensen gekleed zijn bij de intocht van de Canadezen. De bij elkaar gesprokkelde uitrusting van de mannen van de BS. Eentje zelfs met twee Duitse steelhandgranaten tussen z'n koppel. Als dat maar goed is afgelopen. Ruud


Naam: Henk - Weblog Rivierenbuurt
Email: victorieplein@yahoo.com
Onderwerp: Bevrijdingspagina
Date: 4/8/2007

Met grote bewondering voor de maker heb ik deze bevrijdingspagina 'geconsumeerd'. Zonder meer een kroonjuweel van deze site! Daar gaan we zuinig op zijn!


Naam: Leo Cappel
Email: leo.cappel@xtra.co.nz
Onderwerp: Bevrijdingspagina
Land: New Zealand
Date: 4/7/2007

Thank you!!!!!!! Thank you Jos, and Thank you all.
Leo


Naam: Harro van Zijl
Email: harrovanzijl@hetnet.nl
Onderwerp: collage over de bevrijding
Date: 4/7/2007

Mooi gedaan, Jos.


Naam: Ruud Jansen
Email: ruudenlia@wanadoo.nl
Onderwerp: de bevrijdingspagina
Date: 4/6/2007

Gefeliciteerd, Jos, het is een prachtig stuk werk geworden. Ik ga er nu al mijn bekenden opmerkzaam op maken. Dat wordt een record aantal bezoekers van de site in april. Ruud


Naam: Max.van.der.Glas.
Email: yoel86@012.net.il
Onderwerp: de bevrijdingspagina
Land: Israel
Date: 4/6/2007

Jos, mijn complimenten voor de tot stand koming van deze speciale editie over de intocht van "onze bevrijders". De foto's brengen het geheel nog duidelijker naar voren, zeker voor diegenen die er zelf niet bij waren en voor hen, die er wel bij waren, komen de onvergetelijke momenten van die tijd, weer tot leven. Jij en alle anderen die er aan meegewerkt hebben,,jullie hebben het tot 'n naslagwerk gemaakt, nogmaals mijn dank !!! Max.


Naam: Jan Vermist
Email: vermist@hetnet.nl
Onderwerp: Bevrijdingspagina
Date: 4/6/2007

Beste Jos Wiersema, Mijn complimenten voor de wijze waarop je deze site hebt opgezet. Voor mij is het heel speciaal omdat je ook een weergave uit het boekje van Kitty "Hongerwinter 1944 -1945" hebt opgenomen. Er kan over deze tijd niet genoeg worden vastgelegd voor hen die na ons komen. Dit is een enorm stuk vaderlandse geschiedenis waaraan in het algemeen op scholen te weinig aandacht wordt besteed. Succes met je werkzaamheden om de buurt levendig te houden op dit punt.


Naam: rinus jagt 
Email: ja.jagt@casema.nl  
Onderwerp: maasstraat
Date: 4/1/2007

mijn oom Freek Swart woonde aan de maasstraat 169 (13x13).en was denk ik een van de laatste zelfstandige kruideniers.In de grote vacanties kwam ik altijd een weekje logeren. En sliep op de divan in de woonkamer. onder de trap van de toegang naar de bovenliggende flats. En mocht de boodschappen rondbrengen. Ook op de appollolaan bij tante?? Maar na een bezoek ging daar niet meer heen. Want ik werd als 13 jarige puber tegen haar weelderige boezem getrokken , onder de woorden wat een lekker joch he. Wat door de andere vrouwen op het trappenhuis werd beaamd. We gingen ook vissen op de dag dat de winkel dicht was. Met de bus en een dikke bos hengels, de hele dag in een roeibootje in een zandput. Hij viste tegen andere bekende, op brasem.


Naam: ED DEERING
Email: photongraaf@yahoo.com
Onderwerp: TROMPENBURG
Date: 3/31/2007

Cor wat leuk jouw herinnering te lezen van jouw tijd in de rivierenbuurt. En ook heel interesant voor mij de afbeeldingen van de buurt waar ik veel met Lodewijk speelde. Een leuk stukje om door te geven aan mijn kinderen over de jeugd van hun vader in de rivierenbuurt.


Naam: Ronald de Haan
Email: mbsbusnv@cura.net
Onderwerp: Overlijden Jac Hermans
Land: Netherlands Antilles
Date: 3/24/2007

Vanmorgen (zaterdagochtend 24 maart 2007), kreeg ik bij het lezen van de Telegraaf een kleine schok: Jac Hermans is overleden. Eind jaren vijftig een sensatie in de Rijnstraat, een van de eerste zelfbedieningswinkels in Nederland. Zijn winkel was echt een ikoon van de Rivierenbuurt, hij wordt echter niet genoemd bij de markante bewoners. Het is wellicht interessant uit te zoeken of hij ook in deze buurt heeft gewoond. Met vriendelijke groeten van Ronald de Haan uit Curacao.

Heeft u aan die eerste supermarkt in de Rivierenbuurt nog herinneringen? >>


Naam: Jo Ellerman-Barendregt
Email: jellerman@hetnet.nl
Onderwerp: Roerstraat
Date: 3/24/2007

Ik ben geboren in 1921 en heb van 1930 tot 1935 gewoond in de Roerstraat op nr 68 en ben benieuwd naar mensen, die toen in de Roerstraat hebben gewoond. Ik was op school in de Dintelstraat op de Dintelschool in de 5de klas ben ik naar de Bugenhageschool in de Uiterwaardestraat gegaan. Ik ben reuze benieuwd. Hartelijke groeten Jo Ellerman-Barendregt.


Naam: Jenny
Onderwerp: Bevrijdingspagina
Date: 3/23/2007

Jos, wat een mooie pagina is dit aan het worden. Als "insider" heb ik er al even op kunnen kijken. Geweldig, zoveel mensen hun verhaal vertellen en foto's opsturen. Als je de verhalen leest, beleef je zelf de blijdschap die de vertellers gevoeld moeten hebben. Ik hoop dat er nog vele verhalen en foto's bij zullen komen.


Naam: Max.van.der.Glas  
Email: yoel86@012.net.il
Onderwerp: Algemeen.
Land: Israel
Date: 3/20/2007

Tja, die goeie ouwe tijd, sneeuw van gisteren, maar de herinneringen blijven. Geboren (1938) en getogen in de Vechtstraat nr 30,schuin tegenover het "inmammetje", beb ik de Rivierenbuurt leren kennen als mijn broekzak en denk er nog vaak met zeer veel plezier aan terug.Al deze herinneringen komen nu weer tot leven nu ik al die namen van winkels en mensen lees.Ben al meer dan 25jaar uit Holland weg,maar mijn hart ligt nog steeds in Amsterdam en dan uiteraard in de"RIVIEREN'buurt. Super site !!
Lees ook mijn ingezonden bijdrage >>


Naam: Ruud Jansen
Email: ruudenlia@wanadoo.nl
Onderwerp: Oproep Bevrijdingspagina
Date: 3/19/2007

Wat een goed idee om een speciale bevrijdingspagina te maken. En een uitdaging voor iedereen die 8 mei 1945 heeft meegemaakt, om mee te doen. Met een persoonlijke herinnering aan die zonnige dag waarop de Canadezen in Amsterdam aankwamen. Een korte impressie van een paar honderd woorden. Hij komt eraan, Jos. Ik hoop dat er honderden zullen volgen van andere lezers van de site. Ruud

Inmiddels hebben we er al een aantal binnen, samen met het unieke fotomateriaal wordt het een bijzondere pagina (red.)


Naam: Ray Renardel de Lavalette
Email: RdLavalette@sbcglobal.net
Onderwerp: Hongerwinter
Land: United States
Date: 3/17/2007

Heb de hongerwinter overleeft in Warffum Groningen ben van Adam. Ik heb een verhaaltje geschreven over mijn ervaring. Het staat in de "Op en Om de Terp" Interested?


Naam: Maria
Email: mariaderks@hotmail.com
Onderwerp: Hoogte wolkenkrabber
Date: 3/13/2007

Ik ben benieuwd hoe hoog de wolkenkrabber op het Victorieplein nou
eigenlijk is. Er word geschreven van een 'zonderlinge hoogte' maar niet de
exacte hoogte. Dit zou ik graag te weten willen komen.
Groet, Maria

De Wolkenkrabber is 40 meter hoog. (red.)


Naam: Pauline Wesselink
Email: renp@xs4all.nl
Onderwerp: Vernoeming brug 401 in Cahn en Kohnbrug
Date: 3/12/2007

Het voorstel om de brug tussen Van Wou en Rijnstraat de Cahn en Kohnbrug te noemen naar de verzetsstrijders Cahn en Kohn vind ik een heel goed idee. Het initiatiefvoorstel van deelraadslid Daphna Brekveld van Vereniging Oud Zuid zag ik op deze site onder Trieste Tijdlijn - Verzet in de buurt.


Naam: Sipke Faber
Email: sipkefaber@12move.nl  
Onderwerp: Alles 
Date: 3/9/2007

Wat een prachtige pagina's over een prachtige buurt. In september 1967 wilde ik weg uit Haarlem. Ik had eindexamen gedaan en plaatste een advertentie in het Parool voor een kamer in Amsterdam.
Lees verder >>


Naam: Ruud Jansen
Email: ruudenlia@wanadoo.nl
Onderwerp: de wolkenkrabber-schilderij
Date: 3/8/2007

Wat een mooie serie 'plaatjes' van de wolkenkrabber. Jarenlang passeerde ik hem dagelijks, op weg naar school en terug naar huis. Ik kan me nog goed herinneren hoe meneer Bloksma, m'n 'meester' op de Meerhuizenschool, ons opdrachten gaf waarin we de kenmerken van gebouwen, standbeelden e.d. in Amsterdam Zuid moesten uitzoeken. Daar zat de wolkenkrabber natuurlijk ook bij. Hoeveel verdiepingen 't gebouw had en hoe hoog het was. Iets lager dan de wolkenkrabbers in New York vertelde hij erbij, maar het verschil was maar gering. De boodschap die hij probeerde over te dragen, was dat we niet alleen trots moesten zijn op onze stad maar dat Holland een woordje meesprak in de wereld. Met onze Amsterdamse, wat zeg ik, nationale trots, de wolkenkrabber, staken we die Amerikanen toch maar mooi naar de kroon. Hij was mooi, die lagere schooltijd in de veertiger jaren.


Naam: Francien
Email: fbachra@hetnet.nl
Onderwerp: Rijnstraat
Date: 3/6/2007

Vijf dagen in de week lees ik het Parool on-line. 22 weken staan er al de mooiste straten, pleinen enz van Amsterdam in. Deze week tot en met vrijdag 9 maart kun je foto's van de Rijnstraat zien. Veel plezier.


Naam: b.ronday
Email: b.rondaij5@chello.nl
Onderwerp: okurahotel
Date: 3/5/2007

Ik mis de vert.verlichting van de grootste barometer . Al héél lang. DUS: géén verhaal voor de visite. Dus óók geen reklame voor Okura .


Naam: Tim Kroes
Email: tim1963@planet.nl
Onderwerp: de foto van lijn 25 op de churchill-laan
Date: 3/4/2007

Er staat bij de foto van lijn 25 op de Churchill-laan, dat deze in 1946 is genomen. Dit is onjuist. Ik heb de foto zelf in mijn bezit en hij is weer kort na de in dienst stelling van lijn 25 gemaakt. De grootbordeswagen is nog in de oude, donkerblauwe kleuren. Vrij snel na de in dienst stelling is lijn 25 met blauwe wagens en midden-instapbijwagens gaan rijden. Vandaar. Wel een heel leuke website is dit hoor! Complimenten!
Je hebt helemaal gelijk Tim, de foto is van 1930. We hebben het aangepast. Dank voor je allertheid.
(red.)


Naam: Eddo Nijenhuis
Email: eddo.nijenhuis@amsterdam.politie.nl
Onderwerp: De Site
Date: 3/1/2007

Deze site is voor mij een prachtige bron van informatie over de Rivierenbuurt en haar verleden. Als nieuwe politie/buurtregisseur van de Wolkenkrabberbuurt ben ik erg geinteresseerd in deze mooie wijk en haar verleden, heden en toekomst. Hartelijke groet, EDDO NIJENHUIS


Naam: Erna Geurts
Email: emgeurts@orange.nl
Onderwerp: algemeen
Date: 2/28/2007

Het is al laat, maar ik wil toch enkele dingen alvast opschrijven als dat tenminste de bedoeling is. Ik heb van 1946 tot 1950 op de Mariaschool in de Roerstraat gezeten. Wij woonden toen in de Volkerakstraat 16 eerste etage. Naast ons woonde de fam. Lambers, Vera zat bij mij in de klas en dan had je nog een iets oudere zus Rianne en twee broers, de ene heette Heinz, de ander weet ik niet meer. Hun ouders hadden een rijwielzaak in de Maasstraat. Toen Vera Lambers 25 jaar getrouwd was ben ik nog op haar builoft geweest in Arnhem, maar daarna is het kontakt verbroken. Ook ken ik goed Elly Soeters, die zat bij mij in de klas, haar familie hadden een handwerkwinkel in de Scheldestraat. Dan kende ik oed Adje de Lange , die strok altijd aan mijn staarten, hun familie hadden een groentewinkel op het Scheldeplein. Ik heb pas kontakt gehad met een zuster van Adje de Lange en die schreef naar mij dat Adje al in 1991 is overleden. Dan kende ik de meisjes Ondeerwater, die woonden, ik geloof , op de Zuidelijke Wandelweg of de Boerenwetering of zoiets. Die moesten altijd een eind lopen door het veld. Dit was het voor even, ik ga nu naar bed. Ik vind het heel leuk dat er een boek is verschenen of komt dat nog uit?
hart.gr. van Erna Geurts


Naam: Joke Timmerman-Smink
Email: timmermansmink@zonnet.nl
Onderwerp: de Waalkerk
Date: 2/24/2007

De Waalkerk, dat is een kerk die zeer verbonden is met mijn jeugd, en waar ik op de jongerensoos "het Engeltje" mijn man Jan heb leren kennen, waarmee ik al 25 jaar heel gelukkig getrouwd ben(in de Waalkerk!) Ik ben geboren op de Amstelkade, gedoopt in de Waalkerk, in mijn eerste levensweek, er belijdenis gedaan. We gingen altijd 2x per zondag naar de kerk. Ik heb goede herinneringen uit die tijd. We zaten op de galerij, net als de familie Jansen. Na kerktijd stonden we nog lang na te praten met kerkleden en iedere 14 dagen dronken we koffie bij familie op de Rooseveltlaan, of zij bij ons. Onze belijdenisgroep was heel groot, 18 mensen; daaruit is het Engeltje ontstaan. Ik heb goede herinneringen aan ds. en mevrouw Wouters, de aparte dingen, zoals samen de lokalen verven in de kerk,of helpen als er een bazar was. Verder het Waalkerkkinderkoor, o.l.v. Bert van Noord, waarmee we ook een paasplaat opnamen. Jammer dat die kerk is gesloopt, misschien zou het leuk zijn om oude bekenden weer eens te zien, dus oude bekenden: meld je!


Naam: René van Rossem
Email: renevanrossem@wanadoo.nl
Onderwerp: Prof.Dr. G. Van Der Leeuwschool
Date: 2/24/2007

Mijn geheugen. Ik lees regelmatig uit' 'De Oude Draaidoos", en zit dan met mijn gedachte in een ver verleden mijn jeugd te overdenken.... Er komen dan allemaal MOMENTEN van TOEN bij me naar boven.

lees zijn bijdrage verder >>


Naam: Anneke
Email: a.staats@chello.nl
Onderwerp: kwajongen
Date: 2/22/2007

La Stella de "Italiaanse"ijssalon in de Rijnstraat en Joko was de grote IJsssalon iets verderop. Wij ( mijn vriending Tineke en ik Anneke ) mochten wel naar La Stella maar niet naar Joko want daar kwam teveel "opgeschoten" jeugd. Nou wij kamen dus VAAK bij Joko en af en toe bij La Stella (naast de visboer op de hoek)


Naam: Anneke
Email: a.staats@chello.nl
Onderwerp: beeldsnijder
Date: 2/22/2007

Volgens mij is het meerhuizenplein achter de churchilllaan en "hoekt"de kromme mijdrecht straat aan de lekstraat ( zie plaatjes van de remise in de lekstraat.


Naam: Ria Apon
Onderwerp: verhaal Ton Apon rivierenbuurt
Land: Nederland
Date: 2/16/2007

Ik ben het zusje en heb je verhaal met pleizier gelezen!!!!


Naam: Pauline Wesselink
Email: renp@xs4all.nl
Onderwerp: Gymmen in de Lekstraat
Date: 2/8/2007

Ik zit op een erg leuke gymclub in de Lekstraat, wij kunnen nog nieuwe gymmers gebruiken.
Wie vrouw is en 50+ en fit en lenig wil worden kan zich aansluiten bij de gezellige kleine gymclub op woensdagavond van 19.45 uur tot 21.00 uur in basisschool De Rivieren, Lekstraat 33A. Kosten € 13 per maand.

Meer informatie bij Ro van Thijn, email: van.Thijn@planet.nl


Naam: margareth herrebout v gelderen
Email: corherrebout@hotmail.com
Onderwerp: verwijderen van de kerk
Date: 2/6/2007

Ik ben opgegroeid met deze kerk elk uur sloeg de kerkklok lag er vaak in mijn bed naar te luisteren! als kind speelde wij op de kerktrap en achter de kerk de nonnen school!!! jammer dat de kerk moest verdwijnen !!!!


Naam: Jennifer
Email: jennifer_meupelenberg@hotmail.com
Onderwerp: Anne Frank
Date: 2/6/2007

Dag Jos. Deze informatie is heel erg handig voor mijn spreekbeurt. En het is een mooie site. Groetjes Jennifer


Naam: Corry Spliet
Onderwerp: Tekeningenen van Jos
Land: Nederland
Date: 2/5/2007

Prachtig die tekeningen in sepia van Jos.
Ik waan mezelf 60 jaar terug in de tijd. En hoor lijn 3 over de brug de Ruyschstraat in rijden.
Zelf woonde ik in de Korte Meerhuizenstraat.


Naam: C.M. Philips
Email: kees.philips@12move.nl
Onderwerp: artikel over boekhandel blankevoort
Date: 1/31/2007

WAT LEUK VIA INTERNET EEN NAAMGENOOT TE ONTMOETEN !


Naam: Nico Spaans
Email: nicospaans@wanadoo.nl
Onderwerp: Thomas van Aquinokerk
Date: 1/27/2007

Mijn eerste gevoel bij dit bericht is er een van schrik. Schrik omdat dit weer eens en te meer een bevestiging is van het feit dat geld c.q. geldelijke winst alles doet wijken. Als oud buurtbewoner -opgegroeid in deze prachtige wijk en koorknaap geweest van deze mooie kerk- jammer !! Hopelijk is dit een incident voor wat betreft het teniet doen van deze prachtige Rivierenbuurt. We hopen het beste voor de toekomst.


Naam: Frank Vandenbussche
Email: frankvandenbussche@holysloot.nl  
Onderwerp: foto's
Date: 1/20/2007

Ik ben opzoek naar foto's van de Roerstraat Vriendelijke groet, Frank Vandenbussche


Naam: Dorine 
Email: d.martron@orange.nl
Onderwerp: schip in de rivierenbuurt
Date: 1/16/2007

Wat een leuk, origineel en briljant artikel. Het thema van een flatgebouw als schip wordt ook gebruikt in Monty Python "the meaning of life" waar een bankgebouw verandert in een schip, de employees in matrozen en de financiële zee op vaart op weg naar Wall Street.


Naam: Margareth Herrebout van Gelderen
Email: c.herrebout@quicknet.nl
Onderwerp: Winkels uit mijn jeugd
Date: 1/14/2007

Ik zal mij eerst even voorstellen ik ben Margareth van Gelderen en ben geboren in de Rijnstraat 87 3 hg in 1949. De winkels die ik mij herinner zijn bakker Bartels, slagerij Appelboom, kapper Speelman, groentewinkel van Loon, sigarenwinkel Harry Ssaksioni. Alle in de Rijnstraat en melkboer de Haan in de Lekstraat. Iets verder in de Rijnstraat Oets, kon je snoep halen, dingen voor 5 cent kan ik mij nog heel goed herinneren. En wat ik ook nog heel goed weet elk jaar rond Sinterklaas kwam Don Carlos in de winkels en kreeg je een kadobon dat weet ik nog heel goed !!! en op de hoek richting Vrijheidslaan zat de Vana kruidenierswinkel en niet te vergeten ijssalon Bertolinie daar woonden wij boven op 3 hg !!! en iets verder op Jocco ook een ijssalon. En als ik daar een ijsje haalde en Bertolinie zag dat werd hij boos !maar jocco had van dat lekkere chocolade ijs!!! Dit was het voor voorlopig.


Naam: Udo van Huis
Email: u.van.huis@amstelveen.nl
Onderwerp: de hele site
Date: 1/10/2007

Er leuk om de bijzonderheden rondom de Rivierenbuurt te lezen. Ik ben zelf woonachtig aan het Meerhuizenplein en zou graag eens wat foto's zien van hoe het gebouw er vroeger uit zag. Is iemand die daar foto's van heeft?

Kijk de beeldbank van het Gemeente Archief Amsterdam eens na: http://gemeentearchief.amsterdam.nl/archieven/beeldbank


Naam: Linda Westendorp
Email: westendorp@casema.nl
Onderwerp: nieuwsbrief
Date: 1/7/2007

vandaag 07-01-07 heb ik de nieuwsbrief van jullie aangevraagd, mede door het enthousiasme van mijn moeder Lily van Delft die opgegroeid is in deze buurt( Donge/Deurloostraat). Ook ik heb veel goede herinneringen aan deze buurt, met name door de uitgebreide logeerpartijen vanuit Enschede aan mijn grootuders in de Deurloostraat De nieuwjaars groet sprak me erg aan omdat dit me doet denken aan het feit dat als ik in Amsterdam logeerde vaak meegenomen werd naar Willem III waar mijn grootouders , moeder en tante roeiden . Linda Westendorp


Naam: jjaf.Barber/J.Calmann
Email: joopbarber@hotmail.com
Onderwerp: Herineringen, Anne Frank
Date: 1/7/2007

Er is nog steeds verdriet over het verleden wat we voelen in ons hart.


Naam: Pauline Wesselink
Email: renp@xs4all.nl
Onderwerp: Een goed nieuwjaar
Date: 1/6/2007

Zuidelijke Wandelweg wens ik een licht en luchtig nieuwjaar, met mooie verhalen voor de site. Hulde voor al het werk, Jos en Paul. Via www.demirandabuurt.web-log.nl   proberen wij ook dit jaar weer een stem te geven aan een kleine buurt. Reacties en bijdragen daarvoor van harte welkom.


Naam: Ilse van Bakel
Email: ilsebvb@gmail.com
Date: 1/4/2007

Iedereen een mooi 2007...Geniet van elkaar en de mooie buurt.


Naam: Karin Staal
Email: karinstaal@hotmail.com
Onderwerp: Wolkenkrabber van Staal
Date: 1/3/2007

Om te beginnen: de beste wensen voor 2007.
Verder:Wat een leuke site! Grote klasse.
Ik heb mijn grootvader J. F. Staal nooit gekend, hij was al gestorven toen ik werd geboren.
Met mijn vader, 14 jaar geleden overleden, natuurlijk veel over hem gesproken. Ik weet zeker dat hij deze site geweldig had gevonden!
Ik heb zelf altijd in Amsterdam Centrum gewoond.Maar het zou me geweldig lijken om in de Wolkenkrabber te mogen wonen.
Met vriendelijke groeten en bedankt voor de mooie site,
Karin Staal, Amsterdam


Naam: Jos Wiersema 
Onderwerp: Het nieuwe jaar 2007
Date: 01/01/2007

Het nieuwe jaar, een nieuw gastenboek

Weer een nieuw gastenboek op Zuidelijke Wandelweg. Het 5e alweer. Alle oude gastenboeken, met in totaal 531 berichten, hebben we maar bewaard om ze nog eens in te zien.

De redactie


<< terug