<< terug

 

GASTENBOEK 2011

Naam: marjanne Bax
Email: gertjanbax@planet.nl
Gewoond: elders
Onderwerp: Peter Kochee
Date: 21-07-11

Wat heb ik zitten genieten van jouw nostalgische verhalen. Wat heb jij een leuke jeugd gehad in Amsterdam. Het ga je goed Peter en Magda. Leuk dat je dit wilt delen met anderen. Groeten uit Brabant en nog bedankt voor je hulp. Tot ziens houdoe.


Naam: John van Cleef
Email: pds(at)planet.nl
Gewoond: Rivierenbuurt
Onderwerp: SIGARENWINKEL "PLAN ZUID" EN DE "VERWALTER"
Date: 19-07-11

Bij dit verhaal moet ik terugdenken al die tijd dat mijn vader, Sal van Cleef, zijn rookwaar kocht in deze zaak na de oorlog. Als klein kind ging vaak met hem mee en snapte niet waar de (soms lange) conversatie overging. Ik neem aan dat mijn vader voor de oorlog ook al daar kwam omdat hij een zaak had in de Uiterwaardenstraat Hij ontmoette vaak bekenden welke hij kende uit het verleden vertelde hij mij als ik er naar vroeg. Wat voor verleden wist ik toen nog niet. John van Cleef


Naam: Hans Hulsbos
Email: J.C. Hulsbos@Hetnet.nl
Gewoond: Rivierenbuurt
Onderwerp: Joost Blits
Land: Nederland
Date: 18-07-11

Joost/turner!! Als ik jou zag/hoorde werd ik een beetje blij. Echt waar hoor. Aangenomen dan maar dat jij deze Joost bent..Ik woonde om de hoek, de Boterdiep. Groeten van Hans Hulsbos (Comprimo/Instrumantatie)


Naam: kittie van der Jagt-van Rijn
Email: kittie123 (at) hotmail.com
Gewoond: Rivierenbuurt
Onderwerp: speeltuin Gaaspstraat
Land: Spain
Date: 17-07-11

Ik heb veel tijd van mijn jeugd doorgebracht in de speeltuin. Ik woonde in e Kromme Mijdrechtstr. Ook ben ik met mijn broers in zuster vele malen in Oud-Valkeveen geweest. Ik heb vele uurtjes doorgebracht in de winter bij de recreatieclubs en niet te vergeten het verteluurtje op de woensdagmiddag voor 1 stuiver. Ik hoop dat de speeltuin nog lang mag bestaan. Ik ben inmiddels 63 jaar maar heb hele goede herinneringen aan de speeltuin.


Naam: Ronald de Haan
Email: mbsbusnv(at)cura.net
Gewoond: Rivierenbuurt
Land: Netherlands Antilles
Date: 17-07-11

De groeten van jullie trouwe fan uit Curacao. Ik mis momenteel twee belangerijke onderwerpen op jullie overigens fantastische website: - Speeltuinvereniging Amsterdam-Zuid 90 jaar jong. - De geplande omleiding van onze tramlijn 25 via de Vrijheidslaan Ronald de Haan Curacao.

Niet helemaal goed de nieuwsbrief gelezen Ronald. Zie hier: speeltuin Gaaspstraat (red.)


Naam: Ad de Kruif
Email: ad.dekruifatkadeka.nl
Gewoond: elders
Onderwerp: Brug 404 nog geen naam
Date: 15-07-11

Brug 404 moet Amsterdamse Schoolbrug gaan heten


Naam: Th. Morssink
Email: dokemorssink(at)quicknet.nl
Gewoond: Rivierenbuurt
Onderwerp: naam brug Scheldestraat
Date: 11-07-11

Ik vind het een prima initiatief de brug de naam SCHOOLBRUG te geven.


Naam: mark
Email: m.griend (at) planet.nl
Gewoond: Rivierenbuurt
Onderwerp: Overlijden Heere heeresma
Date: 28-06-11

Toevallig onlangs 2e hands "Een jongen uit Plan Zuid" aangeschaft. Impressionistische herinneringen van een jongen, opgegroeid tijdens WO 2 in de Stadionbuurt. Prachtig !


Naam: Paul Andersson
Email: lingua(at)xs4all.nl
Gewoond: elders
Onderwerp: Wandelingen
Date: 28-06-11

Beste lezer, Wanneer is de volgende wandeling van Gijs Vorstman? Met vriendelijke groet, Paul Andersson Toussaint

(We zijn van plan om op korte termijn weer een nieuwe themawandeling te organiseren. Via deze website en onze nieuwsbrief houden we u hiervan op de hoogte. Ontvangt u onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf dan HIER in. red.)


Naam: annie reinfeld geb.walg
Email: areinfeld@gmail.com
Gewoond: elders
Onderwerp: ik werd ook weggehaald op 20 juni 1943
Land: United States
Date: 20-06-11

Vandaag 68 jaar geleden van de grote razzia in Amsterdam en ik leef nog, terwijl 45 personen van mijn familie niet zijn teruggekomen. Ik was in Westerbork,Bergen Belsen, Theresienstadt,Auschwitz en bevrijd in een fabriek in Merzdorf. Het is een zware bagage die we tot onze dood mee dragen.


Naam: Joop Gobes
Email: j.gobes@me.com
Gewoond: elders
Onderwerp: een vraag aan Loes
Date: 13-06-11

Dag Loes, We kennen elkaar natuurlijk niet, maar wil je vragen of de naam Annie Sacksioni, ze had een dochter Greetje en later getrouwd met Bela Weiss, bij jou bekend is. Annie was een nicht van mijn naoorlogse moeder Sara Vleeschhouwer gehuwd met Andries Gobes. Annie is bij ons uitgetrouwd en heeft daarvoor een tijdje bij ons gewoond in de Louise de Colinystraat 53 in Amsterdam. Hoor graag je reactie. Groetend. en vast bedankt. Joop


Naam: Frits Ph. Groeneveld
Email: frits.groeneveld at kpnplanet.nl
Gewoond: elders
Date: 05-06-11

ik woonde van 1943-1953 in de Albrecht Dürerstraat en heb veel herinneringen aan die tijd en die buurt die ik graag wil delen Frits Groeneveld 0622445420


Naam: Johannes Van De Ven
Email: jvandeven@cfl.rr.com
Gewoond: elders
Land: United States
Date: 30-05-11

Heel interessant om dit weer te beleven Was echt geen goede oude tijd toen.


Naam: Bram Brakel
Email: bram.brakel@tiscali.nl
Gewoond: Rivierenbuurt
Onderwerp: foto's Vrijheidslaan
Date: 27-05-11

Op de eerste foto Vrijheidslaan 66. In het benedenhuis woonde ik met vrouw en dochter, op de eerste etage de journalist Rein Blijstra. Op de andere foto dus Vrijheidslaan 66 maar ook 68, waar de familie Fassmer in het benedenhuis woonde.


Naam: Raymond Renardel de Lavalette
Email: delavalette668atcomcast.net
Gewoond: Rivierenbuurt
Onderwerp: Videos.
Date: 26-05-11

Als een oude jonge man van 75 jaren oud het een plezier de video's te bekijken uit dde oude tijd. Bedankt.


Naam: Daan leben
Email: dleben@hetnet.nl
Gewoond: Rivierenbuurt
Onderwerp: Vteken
Date: 26-05-11

Niet weghalen. Niemand heeft er last van. Het blijven ook voor de jongeren bijna "tastbare" herinneringen van toen. Het is een onderdeel van Zuid.


Naam: Evert van Wijk
Email: evw at beggar.nl
Gewoond: Rivierenbuurt
Onderwerp: V-teken
Date: 26-05-11

Het is geen 'mooie' herinnering, maar wel deel van onze geschiedenis, hoe klein ook. Ik behoor tot de laatste generatie die nog weten waar het V-teken oorspronkelijk voor stond en wat de Duitsers ervan gemaakt hebben. Ik zou het niet weghalen


Naam: Gerard van Gelswijck
Email: gthvangelswijck at versatel.nl
Gewoond: Rivierenbuurt
Onderwerp: Franchien Langs de Amstel
Date: 26-05-11

Voor zover ik weet stond de watertoren van Nieuweramstel tussen Trompenburg-en Waverstraat en is gesloopt bij de bouw van de tramremise van het GVB.

Dat klopt zie hier >> (red.)


Naam: Gerard van Gelswijck
Email: gthvangelswijckatversatel.nl
Gewoond: Rivierenbuurt
Onderwerp: Rob Brandon
Date: 26-05-11

Beste Rob, De spoorbrug over de Boerenwetering is niet in de oorlog verwoest, ik ben daar na de bevrijding nog overheen gelopen. Delen van de spoorbruggen zijn na de oorlog gebruikt om de verwoeste spoorbruggen over de grote rivieren te repareren. mvgr. Gerard van Gelswijck


Naam: Jonne van der Drift
Email: jonneatcdmatics.com
Gewoond: Rivierenbuurt
Onderwerp: V teken
Date: 26-05-11

Niet weghalen... zie ook de bijdrage "stille getuigen" elders op deze site.... http://www.geheugenvanplanzuid.nl/tijdtijn/stillegetuigen.htm


Naam: Francien
Email: fbachra@hetnet.nl
Gewoond: Rivierenbuurt
Onderwerp: Forumbericht Ria Bosse
Date: 25-05-11

Is het toeval of niet dat ik maar 24 uur nadat ik meldde dat de witte villa aan de omval van de familie Masmeijer was een berichtje las op de forumsite. Ria Bosse vroeg op 28 november 2009 wie haar buurjongen was. Ik weet zijn voornaam niet meer maar hij heeft later op tv (quiz)?programma's gepresenteerd. Mijn vraag aan haar is: woonde jullie gezin in het kleine huis naast de villa?


Naam: Pauline Wesselink
Email: renp (at) xs4all.nl
Gewoond: Rivierenbuurt
Onderwerp: Francien - en van Amstel naar Kalfje
Date: 25-05-11

Bij de Omval aan de Weespertrekvaart stond ook de Cocainefabriek, waar Conny Braam onderzoek naar heeft gedaan met als resultaat haar boeiende roman 'De handelsreiziger van de Nederlandsche Cocainefabriek'.


Naam: Francien
Email: fbachra@hetnet.nl
Gewoond: Rivierenbuurt
Onderwerp: langs Amstel naar Kalfje, (film)
Date: 24-05-11

De watertoren stond volgens mij aan de Omval. Eveneens de witte villa waar ik van denk eigendom van de familie Masmeyer. Zij waren de eigenaars van een essencefabriek. Vele geuren waar je heel veel hoofdpijn van kreeg. Er naast stonden wat primitieve woningen. Ik weet niet of daar personeel van hun woonde. De Omval was een echt fabrieksterrein waar ook de Bertels oliefabriek stond. Dhr. Bosch, beheerder, bewoonde met zijn gezin het huis daarnaast.


Naam: F.M.M. van Hattum
Email: fmmvhattum@hotmail.com
Gewoond: Stadionbuurt
Onderwerp: vetranenintocht 2005
Date: 24-05-11

Bij alle publiciteit over de intocht van veteranen in 2005, mis ik steeds het feit, dat een militair contingent van het regiment dat in 1945 Amsterdam binnentrok, de Seaforth Highlanders of Canada, in 2005 aanwezig was, vergezeld van de Regimental Pipes & Drums. De regimentscommandant, Lt.Col. B. MacGregor, is met zijn officieren door burgemeester Cohen op het stadhuis ontvangen. Zijn daar geen foto's van ?


Naam: Rebecca Siegel - Salomons (Rela)
Email: joshjess20 (at) sbcglobal.net
Gewoond: Rivierenbuurt
Onderwerp: Klara Musikant's verhaal
Land: United States
Date: 19-05-11

Heb Klara's verhaal met interesse gelezen. We waren vorig jaar in contact met elkaar door e-mail. Het heeft me getroffen dat ik las dat zij vorig jaar is overleden. Het kringetje van overlevenden wordt steeds kleiner.


Naam: Ruud Jansen
Email: ruudenlia(at)ziggo.nl
Gewoond: Rivierenbuurt
Onderwerp: Loes Sacksioni
Date: 14-05-11

Als nietroker kwam ik rond de jaren 50 vaak in de winkel van Sacksioni voor kaartjes voor voetbalwedstrijden en ze verkochten er ook voetbalplaatjes.


Naam: Paul Mulder
Email: Paulmuatlive.nl
Gewoond: Rivierenbuurt
Onderwerp: Loes Sacksioni
Date: 14-05-11

Vroeger in de jaren vijftig liep ik altijd langs de sigaretten zaak van Sacksioni naar school op het van Borssenburgplein (CUS). Op de zondag kon je er de voetbaluitslagen bekijken. Maar was Harry Sacksioni ook niet de bekende gitarist?


Naam: Ineke Eijkman-Meddens
Email: jpaeijkmanadtele2.nl
Gewoond: Rivierenbuurt
Onderwerp: Joodse Markt in de Gaaspstraat
Date: 14-05-11

Ook dit verhaal is weer een indrukwekkend "monument" over de Rivierenbuurt in de oorlog. Interessant om te lezen voor iedereen, jong en oud.


Naam: Puck van der Meer
Email: puckspretty at planet.nl
Gewoond: Rivierenbuurt
Date: 12-05-11

Mijn ouderlijk huis was in de Trompenburgstraat (even zijde Amstelkant). Omdat ik een kroniek over mijn familie schrijf ben ik geïnteresseerd in het opstootje op Dolle Dinsdag 5.9.1944 voor het portiek met de huisnummers 20 en 22. Een ooggetuige zal niet eenvoudig zijn maar misschien heeft iemand erover gehoord.


Naam: Pauline Wesselink
Email: renp(at)xs4all.nl
Gewoond: Rivierenbuurt
Onderwerp: Herdenken, steeds weer
Date: 11-05-11

Dank je wel Jacqueline voor je woorden en foto's over de herdenking. Ik heb er naar verwezen op weblog De Mirandabuurt bij het artikeltje: Een van de gefusilleerden bij Rozenoord was Jan Kloos


Naam: M.E. Koopman Lobatto
Email: mar@barneveld.com
Gewoond: Rivierenbuurt
Onderwerp: Het V teken
Date: 06-05-11

Ik ben geboren in 1947 en heb ik eerst in Amsterdam Oost gewoond vervolgens zijn we verhuisd naar de Rivierenbuurt en zijn we op het Merwedeplein destijds gaan wonen. Ik kan me wel deze tekens herinneren gezien te hebben, maar heb altijd gedacht , dat het de V van Victorie was, welke Winston Churchill met zijn vingers maakte. Ik denk niet dat dit verder iets toe kan voegen aan monumentale waarden.


Naam: Nora Oltmann
Email: n.oltmann@ziggo.nl
Gewoond: Rivierenbuurt
Onderwerp: atelierwoningen Kinderdijkstraat
Date: 04-05-11

Atelierwoningen stonden m.i. in de Zomerdijkstraat en niet in de Kinderdijkstraat.


Naam: Fred Ruhl
Email: ruhl(at)chello.nl
Gewoond: Rivierenbuurt
Onderwerp: V-tekens
Date: 02-05-11

Absoluut niet verwijderen. Die tekens zijn monumentaal en vertellen een verhaal over een tijd die we weliswaar verafschuwen maar wel bij ons hoort. Sommige belangrijke bunkers sloop je ook niet.


Naam: Ad Tiggeler
Email: a.tiggeler@casema.nl
Gewoond: Rivierenbuurt
Onderwerp: Diezestraat
Date: 02-05-11

Ik heb zelf 30 jaar en mijn ouders 57jaar op nr 17" gewoond. Ik heb in die tijd de V niet gezien, terwijl ik toch al die tijd erlangs ben gelopen op weg naar de scholen en de universiteit die ik doorlopen heb. Ik vind nu na zoveel jaar dat het teken een monument is geworden en dat we niet alle herinneringen moeten weghalen. Hoe verschrikkelijk die tijd ook geweest is.


Naam: Dick Nooy
Email: dicknooy at tele2.nl
Gewoond: Rivierenbuurt
Onderwerp: Oma v/d Bijl.
Date: 02-05-11

Het CIZ stond in de Jacob Obrechtstraat, tegenwoordig is op die plek de Jellinekkliniek (nieuwbouw).


Naam: Rennie Meijer
Email: rbongers-meijer@orange.nl
Gewoond: Rivierenbuurt
Onderwerp: de posters
Date: 01-05-11

Wat een grandioos idee: de posters. Dit jaar zal "mijn" 4 mei herdenking mij een heel warm gevoel geven. Amsterdammers maak ook foto's van de Eemsstraat.


Naam: Dorith
Email: dorlen2@bigpond.net.au
Gewoond: Rivierenbuurt
Onderwerp: wolkenkrabber interieur
Land: Australia
Date: 30-04-11

Oei, wat een enge woning!


Naam: Olga Aldersebaes
Email: olga(ad)yahoo.com
Gewoond: Rivierenbuurt
Onderwerp: wolkenkrabber
Land: United States
Date: 30-04-11

Wat een ontzettende leuke reportage. Keep up the good work!! Olga


Naam: Ria van Geem
Gewoond: elders
Onderwerp: poster
Date: 29-04-11

Ik hoop dat iedere Amsterdammer die in een joods huis woont de poster op hangt,pas dan kan je zien hoe groot het drama is geweest.Ik ben in 1954 geboren in noord en het mag nooit vergeten worden dus hang a.u.b de poster op


Naam: J. Linthorst
Email: jurist@online.nl
Gewoond: Rivierenbuurt
Date: 29-04-11

In de Diezestraat (onevenzijde, dichtbij de Geulstraat) is nog steeds boven de trapopgang de letter V te zien. Deze letter is daar in de oorlog door de duitse bezetter aangebracht. De betekenis is: V voor Victorie, Duitsland wint op alle fronten. Wordt het niet tijd dat deze letter nu definitief wordt verwijderd?

(De redactie heeft contact met Dhr. Linthorst gezocht. Dit heeft geresulteerd in DIT artikel, red.)


Naam: Dr. Louis I. Leviticus
Email: lleviticus1@unl.edu
Gewoond: Rivierenbuurt
Land: United States
Date: 29-04-11

arrestatie artikel

November 1942, Amersfoort. Ouders Max en Sara Leviticus opgepokt in onderduik woning. Op zelfde dag meerdere Joden gearresteerd in Amersfoort. Allen hadden connectie met ondergrond werker Joop van de Pol, melkboer in Amersfoort. Joop ontsnapt. Ik ook. Ouders plus anderen weggevoerd naar Amsterdam voor interrogatie. Vandaar via Westerbork naar Auschwitz. Zou gaarne meer willen weten als er nog informatie is. Bij voorbaat dank

4&5 Mei

Woonde Gaaspstraat 36 (II). Moest Speeltuin werd gesloten en ben pas 20 jaar geleden terug geweest. Onroerd by de ingang gestaan en monument bekeken. Ook oude school in Jekerstraat van buiten aangekeken. Ons huis is er nog. Ook Miep's oude huis schuin tegenover aan de andere kant van de Trompenburgerstraat. Mooie herinneringen aan de speeltuin, de autogarage, straat muzikanten en draaiorgels. Wens allen het beste bij de herdenkingswandeling

Wolkenkrabber appartement

Vroeger gewoond in Gaaspstraat 36 (II). Op school in Jekerstraat. Vrienden in Maasstraat, Merwedeplein, Uiterwaardenstraat etc. Veel goede herinneringen.


Naam: Gerrit Strijbosch
Email: gerrit.strijbosch(at)gmail.com
Gewoond: elders
Onderwerp: huisnummering
Date: 29-04-11

Ik heb voor mijn werk veel woningen in Nederland en ook vaak in Amsterdam bezocht. Wat me aan de huisnummering opviel dat alleen in Amsterdam als toevoeging voor een benedenwoning huis werd toegevoegd. Ik ben benieuwd waar dat vandaan komt. Wie kan me helpen? Groet Gerrit


Naam: Jerry Meents
Email: jmeents3729@msn.com
Gewoond: elders
Onderwerp: Arrestatiegegevens
Land: United States
Date: 28-04-11

Aan de overkant waar ik woonde, in de Danie Theronstraat, woonde een familie Kan die werden weggehaald bij de SD. En werden vermoord in Sobibor. Nu kan ik misschien uit vinden waarom.


Naam: Raymond Renardel de Lavalette
Email: delavalette668(at)comcast.net
Gewoond: Rivierenbuurt
Onderwerp: Wolkenkrabber.
Land: United States
Date: 26-04-11

Als kind uit de Diamant en Riverbuurt de Wolkenkrabber was altijd iets bijzonders. Wou er altijd in wonen. Maar volgens mij was dat alleen voor rijke mensen. Ben nooit rijk geworden maar wel erg HAPPY.


Naam: gerrit alberts
Email: alberts.gerrit@gmail.com
Gewoond: Rivierenbuurt
Onderwerp:
Land: United States
Date: 18-04-11

I used to get your mailing but for some reason it stopped a year ago. I lived in the Griftstraat for 23 years and I would love to be on your e-mail list. After all if it would notbe for slappe dollar I would be living in Mokem gerrit alberts


Naam: Bert Persoon
Email: bert(ad)persoon.biz
Gewoond: Rivierenbuurt
Onderwerp: memoriam Hans Boskamp
Land: Spain
Date: 16-04-11

beetje slordig: noot "reactie" en de familie "Bosman" onder het memoriam van Johan Boskamp (of vergis ik mij). 

(red. inderdaad een slordige fout, maar is aangepast)


Naam: lambordina
Email: wiswin(at)wanadoo.nl
Gewoond: elders
Onderwerp: stoptrein van erjeetje
Date: 11-04-11

Heeft u naast S. van Embden en Merkelbach ook de speelgoedwinkel van C. Motz op de Oudezijds Achterburgwal 120 gekend? Eigenlijk betrof het hier de agentuur en commissiehandel v/h C. Motz, gespecialiseerd in huishoudelijke en luxe goederen, maar deze zaak had ook een speelgoedafdeling. Ik ben op zoek naar meer info omtrent deze zaak.


Naam: Ray Renardel de Lavalette
Email: delavalette668(ad)comcast.net
Gewoond: elders
Onderwerp: Wateren in Amsterdam
Land: United States
Date: 11-04-11

Erg interesant. Nooit bij stil gestaan.


Naam: Doke Morssink
Email: dokemorssink(at)quicknet.nl
Gewoond: Rivierenbuurt
Onderwerp: Honger in Plan Zuid
Date: 04-04-11

Ik ben geboren in 1936 - Rivierenbuurt Kinderdijkstraat nr.15. Bij het verhaal "Anke de Keijzer schrijft" komen veel herinneringen boven. Ook ik heb de hongerwinter bij "boeren" in N.H. doorgebracht. Ook herinneringen aan de Catharina school hebben we gemeen. Tot 1959 heb ik op bovenstaand adres gewoond.


Naam: G. Bouma
Email: cobie.gerbouma@gmail.com
Gewoond: elders
Onderwerp: foutje in straatnaam
Date: 04-04-11

de chuchillaan was voor 1945 de Noorderlijke Amstellaan de Vrijheidslaan heette in 1945 Amstellaan de Rooseveltlaan heette toen Zuidelijke Amstellaan


Naam: paula karsten
Email: koekpam@hetnet.nl
Gewoond: Rivierenbuurt
Onderwerp: prentkaarten
Date: 03-04-11

ik geniet van al het goede van de rivierenbuurt ik heb altijd gewoond in de Hunzestraat en woon nu in Drenthe maar geniet toch altijd van geheugenplan Zuid en ven de prentbriefkaarten gr Paula


Naam: polly neeter
Email: ccpolly@wxs.nl
Gewoond: Rivierenbuurt
Onderwerp: Don Rosenbaum uitgave en meer
Date: 03-04-11

wat een bijzondere uitgave is dit weer. Om in de termen van de Sjoel in de Lekstraat te spreken: Kol ha Gavot. Veel eer en dankbaarheid. Het is werkelijk uniek zoals jullie elke keer weer unieke beelden (huiscijferplaatjes) doorsturen en ons laten genieten. Natuurlijk is er ook veel pijn in sommige tijden en afbeeldingen. k ben ook een kind uit de oorlog. Maar probeer mezelf daar bovenuit te tillen door naar voren te kijken. Met in mijn achterhoofd de uitspraak: "De toekomst heeft tijd nodig."


Naam: Udo Landman
Email: udolndmn@hotmail.com
Gewoond: Rivierenbuurt
Onderwerp: de rouw advertentie
Date: 02-04-11

toevallig op deze site terecht gekomen en afgelopen middag nog de relatie van mijn vader nog zitten lezen,toevallig ook Gerrit Landman, sinds kort weet ik dat we familie zijn, leuk hoor


Naam: Pauline Wesselink
Email: renp (at) xs4all.nl
Gewoond: Rivierenbuurt
Onderwerp: Zorgvlied, Rene van den Ham
Date: 02-04-11

Op Zorgvlied, misschien wel de mooiste begraafplaats van Nederland, vind ik het heel rustig wandelen. Er zijn prachtige graven te zien, zie HIER


Naam: ria van geem
Email: riavangeem (ad) live.nl
Gewoond: elders
Onderwerp: ben okker
Date: 01-04-11

Ik heb erg genoten van de stukjes die u heb geschreven, en ik heb er ook om kunnen lachen.vooral om dat stukje met dat paard. Hatelijk dank voor u vertelkunst, en ik hoop nog meer van u te kunnen lezen. Vriendelijke groet.Ria van Geem Avenhorn.(geboren amsterdamse)


Naam: Loes Sacksioni
Email: lsacksioni(at)hotmail.com
Gewoond: Rivierenbuurt
Onderwerp: Don Rosenbaum
Date: 01-04-11

Erg mooi en herkenbaar wat Don Rosenbaum over de Rivierenbuurt jaren '50 zingt, terwijl oude foto's getoond worden! Ik woonde bij hem om de hoek, misschien kende ik hem wel...


Naam: Bert Rem
Email: bowman@hetnet.nl
Gewoond: Rivierenbuurt
Onderwerp: opening Utrechtse brug
Date: 01-04-11

In mijn herinnering was er ook nog een 1 aprilgrap tijdens de opening. Er zou nl. een zandstrooier guldens gaan strooien.


Naam: Udo Landman
Email: udolndmn at hotmail.com
Gewoond: Rivierenbuurt
Onderwerp: Melkhandel Landman
Date: 01-04-11

Leuk om dit tegen te komen. Mogelijk zijn jullie familie, in ieder geval is er gelijkenis, mijn grootvader had ook een melkzaak tot midden jaren '60 Groet Udo Landman


Naam: M. vd Griend
Email: m.griend@planet.nl
Gewoond: Rivierenbuurt
Onderwerp: don rosenbaum
Date: 31-03-11

Ik herinner me "Swimming into deep water" , van Don Rosenbaum van zo'n 40 jaar terug. Ik krijg nu meteen associaties met de Amstel bij de Berlagebrug en Omval ...


Naam: Yvonne Fausto
Email: yvonnefaustoatupcmail.nl
Gewoond: Rivierenbuurt
Onderwerp: don rosenbaum
Date: 30-03-11

heel mooi vooral met de oude foto's erbij kippenvel en bedankt voor dit mooie lied.


Naam: Bart Visser
Email: b.visser767atupcmail.nl
Gewoond: Rivierenbuurt
Onderwerp: Het lied en bijbehorende beelden van de Rivierenbuurt
Date: 29-03-11

Ik kreeg deze beelden van mijn familie in Portugal. In één woord geweldig, trip door memory lane. Ik ben geboren in de Geleenstraat inwonenend bij mijn grootouders, toen met mijn ouders naar de Geulstraat verhuisd, als getrouwd man met mijn vrouw naar de Roerstraat. in totaal 35 jaar en nu in Zuid oost.Maar altijd een Rivierenbuurter. Bedankt voor deze mooie site.


Naam: Pauline Wesselink
Email: renp (at) xs4all.nl
Gewoond: Rivierenbuurt
Onderwerp: Rivierenbuurt Don Rosenbaum
Date: 28-03-11

Mooi, het lied van Don Rosenbaum met oude beelden over De Rivierenbuurt!


Naam: Rene van den Ham
Email: nesham(ad)casema.nl
Gewoond: Rivierenbuurt
Onderwerp: zorgvlied
Date: 23-03-11

Ik las de vraag waarom Zorgvlied zo heet. Mij is steeds verteld dat het betekent: daar waar de zorgen verdwijnen. In de dood dus geen zorgen meer. Buitenveldert: daar buiten in de velden. Nu ligt het in een kakafonie van verkeerslawaai helaas.


Naam: Stork
Email: A.Welsen(ad)kpnplanet.nl
Gewoond: Rivierenbuurt
Onderwerp: Juffrouw Baldal
Date: 22-03-11

Juffrouw Baldal. Graag informaties over Juffrouw Baldal. Is Juffrouw Baldal nog in leven of inmiddels overleden? Welke datum is Juffrouw Baldal overleden? Graag reacties. De groeten van Otto.


Naam: Elly van Bogaart-van Berkel
Email: bogaart27@zonnet.nl
Gewoond: Rivierenbuurt
Onderwerp: Wandeling Zuid
Date: 15-03-11

Wat een leuk en herkenbaar stuk! Zelf heb ik in de Eendrachtstraat gewoond en ben daar ook geboren in 1946. Ook ik heb op de Montessorischool in de K. du Jardinstraat gezeten, evenals mijn zus. Je kunt je niet meer voorstellen dat waar nu de RAI staat het prachtige 'zwarte land'was, waar we heel wat tijd hebben doorgebracht. Soms rijd ik nog wel eens door de buurt en denk met weemoed terug aan een gelukkige jeugd (tot 22 jaar)in een prachtige buurt!


Naam: Francien
Email: fbachra(ad)hetnet.nl
Gewoond: Rivierenbuurt
Onderwerp: P Verberne. 16-01-'11 schoolfoto
Date: 14-03-11

Geachte heer, Is de door u geplaatste foto gemaakt op de trappen van de Thomaskerk? Bij voorbaat dank voor antwoord. Ga a.u.b. verder met herinneringen voor ons noteren


Naam: Iris Heidebrink
Email: i.heidebrink@zonnet.nl
Gewoond: Rivierenbuurt
Onderwerp: Don Carlos
Date: 09-03-11

De helikopter met Sinterklaas die in 1957 landde naast het De Mirandabad was voorzien van een sigarettenreclame (het hondje van Lexington). De opwinding rond Don Carlos was zo groot, omdat hij snel heen en weer reed in de Rijnstraat en dan plotseling stopte en een winkel binnenvloog. Ook ik trok mijn moeder al rennend mee. Als figuur vonden we hem spannender dan Sinterklaas. Het was een zwierige Spaanse edelman.


Naam: Leo
Email: de-adviseur@hotmail.com
Gewoond: elders
Onderwerp: nummering
Date: 01-03-11

In Oud-Zuid waar ik in mijn jeugd woonde was idd de nummering soms niet helemaal te snappen. Naar ik begreep kwam dat ook doordat een deel van die straten daar hun oorsprong vonden in oudere bebouwing die nog stamde uit de tijd dat het gebied van Nieuwer-Amstel was. Die straten werden in de Amsterdamse tijd hernoemd en kregen zo een andere bebouwing en nummering. Of het klopt weet ik niet zeker, maar het zou wel een uitleg zijn voor die rare uitzonderingen...


Naam: G. de Boer
Gewoond: elders
Onderwerp: Schietpartij op de Dam, 7 mei 1945
Date: 26-02-11

Gaarne zou ik u willen wijzen op de oorzaak van de schietpartij op de Dam op 7 mei 1945 op mijn blog: http://gerard45.bloggertje.nl/note/7278/7-mei-1945-de-ware-feiten.html Met vriendelijke groet, G. de Boer


Naam: carel voskuilen
Email: filmpjekomtzo(ad)gmail.com
Gewoond: elders
Onderwerp: tuig van Schalkhaar
Date: 24-02-11

Geboren in het mooie dorpje Schalkhaar na WO2 schrik ik er een beetje van dat ik in 2009 nog moet lezen 'tuig van Schalkhaar', zonder te vermelden dat het hier gaat om een bijnaam voor de in de westenbergkazerne, net buiten het dorp gelegen, o.a. door de SS opgeleide POB gaat. Triest om te zien dat zoveel jaar na dato nog steeds ongenuanceerd en onterecht de naam Schalkhaar als stigma op het dorp en zijn bewoners geplakt wordt. Ik ben er trots op geboren en getogen te zijn in Schalkhaar.


Naam: Leo
Email: de-adviseur@hotmail.com
Gewoond: elders
Onderwerp: Rob Bron
Date: 19-02-11

Wat leuk om hier een verhaal te lezen over Robbie Bron. Ik ken hem en zijn ouders, maar ook zijn andere familie goed. Als jochie werkte ik op de Prinsengracht nog wel eens voor mijn oom 'Leo' Steur. Soms moesten er bij de familie Bron even wat onderdelen worden gehaald. Soms was dat geen feest de ouwelui waren in de winkel niet echt klantvriendelijk. Maar Robbie was een goede gozer. Zijn zus en neef kom ik bijna elke maand nog tegen, via aangetrouwde familie.


Naam: Bastiaan Stok
Email: stokbritting@hetnet.nl
Gewoond: elders
Onderwerp: Waalkerk
Date: 13-02-11

De ons bekende Waalkerk dateert van 1936. Ooit heb ik eens van een medeverzamelaar gehoord dat er voor 1936 een noodkerk heeft gestaan. Is dat zo? En als dat waar is, is er over die noodkerk ook wat bekend? Ik denk aan een afbeelding, bouwjaar, eventueel architect, de bestemming van die noodkerk na 1936, enz. Ik ben heel benieuwd naar uw reactie. Met vriendelijke groet, Bastiaan Stok, Uranuslaan 48, Krommenie, verzamelaar foto's en documentatie Nederlandse kerkelijke bouwkunst.


Naam: Nico van leeuwen
Email: nico@lionsdigitalprint.nl
Gewoond: Rivierenbuurt
Onderwerp: Div.
Date: 11-02-11

Gisteren bij toeval een aantal van uw publicaties gelezen en ik kwam zeer herkenbare zaken tegen. Ik ben een zoon van de groenteman in de Scheldestaat 99 en toendertijd de buurjongen van de fam Karelsen. Dolf en Robbie kende ik goed maar naar mijn mening hebben zij gedurende de gehele oorlog in de Scheldestraat gewoond er was ook nog een dochter Loni genaamd. Het stuk over het Scheldeplein deed mij ook aan veel dingen terug denken. Met vriendelijke groet, Nico van Leeuwen


Naam: peter bulder
Email: peter.bulder@quicknet.nl
Gewoond: Rivierenbuurt
Onderwerp: roerstraat
Date: 08-02-11

Ik ben geboren in de Roerstraat 57 III (1946) en heb daar tot 1956 gewoond. Ik vroeg me altijd af waarom er 57 in het groot was geschreven op de muur. Vele malen melk gehaald bij de melkwinkel Onrust.


Naam: M. vd Griend
Email: m.griend@planet.nl
Gewoond: Rivierenbuurt
Onderwerp: Jan Arends
Date: 01-02-11

Wat een zuur en verongelijkt stukje van de heer Grazell ! Blijkbaar beschouwt hij zich als één van de intimi van Jan Arends, en vermoedt hij een complottheorie ... Ik raad de heer Grazell de uitgave van De Engelbewaarder over Arends aan. Verschenen in 1979, maar vast nog antiquarisch te bekomen.


Naam: Dr. Louis I. Leviticus
Email: lleviticus1@unl.edu
Gewoond: Rivierenbuurt
Onderwerp: Berlage tentoonstelling
Land: United States
Date: 31-01-11

Ik zie liever de architectuur van gebouwen. Die ene toren van de kast heeft die "curved cutout". Dat past als "een vlag op een modderschuit (als die uitdrukking nog gebruikt word in Nederland)


Naam: Conny Konings
Email: conny.konings"12move.nl
Gewoond: Rivierenbuurt
Onderwerp: de foto van Ben Vork
Date: 25-01-11

Wij woonden in de Niersstraat, mijn moeder kocht altijd bij Jaap Vork, tijdens vakantie periode ging zij naar Ben Vork in de Maasstraat. Ook ik heb de traditie voortgezet en koop nog steeds bij Ben, maar dan Jr. op het Gelderlandplein. Leuk die foto´s, buurt blijft nog altijd trekken. Hartelijke groet Conny Konings


Naam: Yvonne Fausto
Email: yvonnefausto (at) upcmail.nl
Gewoond: Rivierenbuurt
Onderwerp: mirandapaviljoen
Date: 25-01-11

Leuk om deze geschiedenis van het Mirandapaviljoen te lezen ik heb namelijk ook daar mijn huwelijks receptie gevierd in oktober 1965


Naam: jo hameleers
Email: jo@hameleers.com
Gewoond: elders
Onderwerp: zomerdijkstraat
Date: 25-01-11

Ik zoek (bijna wanhopig) als schilder een atelier in Amsterdam. Momenteel heb ik een atelier a/d Prinsengracht A'dam, maar daar kan ik in de winter niet werken (niet te verwarmen). Ik zag het item over de Zomerdijk met bejaarde bewoners van de bekende ateliers daar. Is daar een plekje voor mij? Zie mijn site: www.hameleers.com  Dank u!!


Naam: Jacques Bieling
Email: j.bieling9 (at) upcmail.nl
Gewoond: Rivierenbuurt
Onderwerp: Stadsdelen nemen straks de wijk, Kunststofkozijnen
Date: 19-01-11

Ik heb in en na de oorlog in de Rivierenbuurt gewoond met mijn ouders.Toen ik vorig jaar weer eens door de buurt liep en in de Maasstraat een kop koffie dronk heb ik mij verbaasd over en geërgerd aan de kunststofkozijnen die hier en daar verschenen zijn in plaats van de véél mooiere oorspronkelijke kozijnen. Dat zoiets wordt toegestaan door Bouw-en woningtoezicht en welstandscommissie is mij een raadsel. Schande! Met vriendelijke groeten, Jacques Bieling.


Naam: Felderhoff
Email: felderhoffmartin@yahoo.fr
Gewoond: elders
Onderwerp: Hoera we hebben ook een auto
Land: France, Metropolitan
Date: 17-01-11

Mijne Heren, Zoals gewoonlijk bij de Heer Koghee, een uit de boezem gerukt verhaal. Mijn wachten is op het vervolg in de boekenweek uitgave. Hoogachtend en een vriendelijke groet uit het "zonnige zuiden" Martin.


Naam: Barbara en Vincent Pikavet
Email: vinpicavet (at) hetnet.nl
Gewoond: elders
Onderwerp: verkenners (Frans Pikavet)
Date: 14-01-11

Beste Joop Jansen Wij vonden uw site. Deze verhalen zijn voor ons erg waardevol. Daar helaas Frans Pikavet vorig jaar maart overleden is. Wij zouden graag met u in contact komen. mvg Barbara en Vincent


Naam: Ben Okker
Email: digiben(at)planet.nl
Gewoond: Stadionbuurt
Onderwerp: Karel N.L.Grazell
Date: 13-01-11

Karel herinnerde zich op de Stadionkade Bert van Dongen en vroeg zich af hoe de naam van zijn zusje ook weer was. Ik weet het nog: Mimi.De zanger Bert van Dongen heette Bertje Cohen. Mimi was een vriendinnetje van Bela Kapper, de latere (eerste) echtgenote van Jan Blazer. Lidio Blankenstein woonde aan de onevenkant van de Jasonstraat op het stukje tussen van Tuyllweg en Argonautenstraat.


Naam: Paul Mulder
Email: Paulmu (at) live.nl
Gewoond: Rivierenbuurt
Onderwerp: de torens van plan zuid
Date: 08-01-11

Interessant stukje van de heer Jansen. Hij zegt o.a. dat het lijktalsof de bewoners zich moesten verdedigen. Hierbij gaan mijn gedachten terug naar de oorlog, toen op de Rivierenlaan,nabij de Maarten Lutherkerk in de benedenhuizen de vuurmonden van de mitrailleurs uit de ramen staken om te vuren op het"land"


Naam: Marijke Nieuwenhuis
Email: mj.pikkert@quicknet.nl 
Gewoond: Rivierenbuurt
Date: 05-01-11

Ik wens iedereen een gelukkig 2011 Ik woonde in de trompenburgstraat vlak bij de amstel tegenover de ingang van papierfabriek de hoop en de Minerva daf garage, er waren ook een A & O en een sigarenwinkel


Naam: Peter Koghee
Email: peterko (at) xs4all.nl
Gewoond: Rivierenbuurt
Date: 04-01-11

Ik wens alle medewerkers en gasten van het "Geheugen Van Plan Zuid" een gezond en vredig 2011 toe. Peter & Machiel Koghee


Naam: Frank Zerbst
Email: fzerbst@svb.nl
Gewoond: Rivierenbuurt
Onderwerp: Het Apollo House
Date: 03-01-11

Ook ik hele mooie herinneringen aan dit slagschip van zuid. Reden om in 2012 een reünie van oud (ex) SVB Apollolaan collega's te organiseren. Als je belangstelling hebt stuur dan je gegevens door naar mijn email adres fzerbst@svb.nl met vermelding van de laatste afdeling waar je gewerkt hebt.


Naam: Pauline Wesselink
Email: renp(at)xs4all.nl
Gewoond: Rivierenbuurt
Onderwerp: De Amstel van Raymond Renardel de Lavalette
Date: 02-01-11

Prachtige historische schets van de Diamantbuurt. Zou mooi zijn als de jeugd die nu in die buurt woont dat eens kon lezen.


Naam: Ruud Jansen
Email: ruudenlia(at)ziggo.nl
Gewoond: Rivierenbuurt
Onderwerp: 2011
Date: 01-01-11

Wens alle lezers,schrijvers en de makers van 'het geheugen van plan zuid' een voorspoedig 2011. Ik hoop en reken op veel mooie verhalen van iedereen. Zal zelf m'n best doen om regelmatig m'n bijdrage te leveren. Zowel de herinneringen aan vroeger als de actualiteit van vandaag. Ruud


Naam: M.C.van der Glas
Email: yoel86@012.net.il
Gewoond: Rivierenbuurt
Onderwerp: 2011
Land: Israel
Date: 01-01-11

Ik wens alle lezers van het GvPZ een zeer voorspoedig 2011 met vooral veel gezondheid.


Naam: Dick Nooy
Email: dicknooy(at)tele2.nl
Gewoond: Rivierenbuurt
Onderwerp: Nieuwjaar.
Date: 01-01-11

Vanuit onze woning in de Rivierenbuurt wens ik iedereen de drie G's voor 2011: Geluk, Gezondheid en Gelach!


Naam: Jos Wiersema
Email: redactie@geheugenvanplanzuid.nl
Gewoond: Rivierenbuurt
Onderwerp: Nieuwjaar 2011
Date: 01-01-11

Bij deze wens ik u, ook namens het Geheugen van Plan Zuid, veel geluk en gezondheid toe.


<< terug