<< terug

 

GASTENBOEK 2004

Naam: Willem Bol
Email: las_pinas@hotmail.com
Land: Spain
Date: 12/29/04

Jaren in oud Zuid gewoond. 60-70 tiger jaren. Proficiat met deze site.

Naam: hendriks, r
Email: ruud.hendriks@gs.com
Date: 12/27/04

Perfecte foto's die mij weer even ruim 40 tot 50 jaar in de tijd terugbrengen; mijn dochter woont nu in de Boterdiepstraat.

Naam: Richard Stam
Email: rtjstam@hr.nl
Date: 12/19/04

Bladerend door oude kranten kwam ik het bericht tegen dat mijn oude natuurkundeleraar Heyting was overleden. Een reus van een vent. Ik herinner mij nog goed dat hij mij in 1971 op de Amstelland Mavo het begrip kracht bijbracht. Niet via Newton via F=M*A, maar via een klomp klei waar hij zijn immense vuist in sloeg. Zijn lesmethoden waren altijd zeer overtuigend. Ik ben hem nog steeds dankbaar dat hij me Natuurkunde heeft laten kiezen in mijn vakkenpakket in plaats van Aardrijkskunde. Jammer dat hij nu dood is. Ik wens zijn dierbare Jose veel sterkte destijds was zij secretaresse bij de Mavo.

Naam: john grobben
Email: j.grobben@chello.nl
Date: 12/19/04

mooie boom aan de overkant van j.israelskade 60 ik heb foto,s in drie zomer herfts en in de sneeuw heel mooi.

LEES MIJN INGEZONDEN BIJDRAGE

Naam: Jeroen Speekman
Email: needlepainter@smartchat.net.au
Land: Australia
Date: 12/18/04

Bloody Fantastic!

Naam: Richard Keijzer
Email: geneakeijzer@tiscali.nl
Date: 12/18/04

Schitterende site! Ik ben geboren op het Therèse Schwartzeplein (50 jaar geleden) en ik ben behept met het Amsterdamse School-virus. Wanneer ik de kans krijg, kom ik door mijn oude buurtje dwalen en als dat even niet lukt is dit een mooie virtuele vervanging!

LEES MIJN INGEZONDEN BIJDRAGE

Naam: Paul van Noord
Date: 12/17/04

leuk om mijn oude buurt zo eens te zien.

Naam: René van Loen
Date: 12/17/04

Geweldige herinneringen aan mijn eigen straatje, de Diezestraat waar ik werd geboren. Veel buitenspelen, school (Dongeschool) om de hoek en vriendjes altijd dichtbij. Ik rij nog regelmatig door de Scheldestraat en proef dan heel even de sfeer van vroeger. Ik was er ooit ´klaarover´, vreselijk belangrijk in die tijd. De nieuwe RAI werd gebouwd en ´het land´ verdween. De jaarlijkse kermis en soms een circus waren verleden tijd. Via Schoolbank vond ik recent weer wat vrienden en vriendinnen van toen, terug. Ik woon nu al bijna 30 jaar buiten Amsterdam maar heb nog steeds heimwee naar Zuid. Houdt dat dan nooit op?

Naam: Geert van koersveld
Email: argumatrix@telkomsa.net
Land: South Africa
Date: 12/14/04

Ik ben in 1946 in uiterwaarden straat geboren in 1951 gemigreert.De gaapstraat en de speeltuin onthou ik goed alzook de winkels in de omgeving van nr 71 waar wy woonde. Een heerlijke website.Wandelen deeden wij al heel jong en de bootklub kan ik ook onthouden en dan nog meer.De pagina van Ellen Aleva hebt ik egt genoten Een terugstapje in tyd.Ik zal gereegeld bezoeken. Bedankt

Lees verder op mijn bijdrage >>

Naam: Petra Geurts
Email: debosmaatjes@hetnet.nl 
Date: 12/13/04

Wat een leuke site er komen weer veel jeugdherinneringen naar boven. Ik heb tot mijn zestiende in de Geleenstraat gewoond [ben geboren in 1963]. Heb mijn lagere schooltijd doorgebracht op de Anne Frank school. Toen ik een jaar of 13 was ging ik zaterdagavond naar de Brug.Het was daar altijd erg gezellig. Kwam ook wel in een jeugdhonk Utopia.Als iemand mij herkend dan zou ik het leuk vinden om een berichtje te krijgen.

Naam: Annegreet Schoorel
Email: amschoorel@hotmail.com
Date: 12/12/04

Door schoolbank.nl ben ik geattendeerd op deze site en mijn nieuwsgierigheid werd meteen gewekt. Wat een ongelofelijk mooi idee om deze site op te zetten. Er komen heel veel herinneringen bij mij op, aangezien ik de eerste 21 jaar van mijn leven op de Pres. Kennedylaan (vroeger Rivierenlaan), hoek Kribbestraat gewoond heb.

Lees verder op mijn bijdrage >>

Naam: Marja Posthuma (Knebel)
Email: frans37@xs4all.nl
Date: 12/10/04

Hoi Ik ben Marja Posthuma, vroeger heette ik Marja Knebel en ik ben in 1961 geboren in de Kromme Mijdrechtstraat 57. Wij woonden naast de kleine garage van Selling, en naast ons heeft mijn oma jarenlang gewoond: de familie De Smaele: mijn moeder is zelf ook in deze straat geboren, en mijn tantes en ooms hebben er ook nog gewoond: ben opgegroeid met mijn twee zusjes en mijn broer in deze buurt: en aangezien mijn zusjes en vader er nog wonen kom ik er nog zeer regelmatig: wat een hoop jeugdsentiment op deze website: onlangs ook al op tv een documentaire over de speeltijd gezien, hartstikke leuk. Heb ik deze buurt op de Catharina kleuter- en basisschool gezeten, en later op Mavo Amstelland op de Zuid. Wandelweg.

Ik hoop dat iemand mij herkent, groetjes Marja
Wilt u reageren op dit artikel? Dan niet via dit gastenboek maar stuur een e-mail naar Marja: frans37@xs4all.nl

Naam: E.C.G. Boom
Email: ecg.boom@planet.nl
Date: 12/8/04

Leuk om foto's te zien waar je als kind jaren hebt gewoond, namelijk de Rijnstraat.

Naam: Hoeboer C.H.W.
Email: hoeboer@skynet.be
Land: Belgium
Date: 12/8/04

Ik vond het heel leuk om nog eens door de straten te wandelen waardoor ik liep op weg naar school (IJsselstr.) en kerk (Rijnstraat). De trappetjes in de Lekstraat liepen we op en af of gleden langs de leuningen. De hoek Waalstr. Biesboschstr. is de plaats waar ik een pak slaag kreeg van een schoolvriendje omdat hij mijn meisje wilde. Bedankt voor alles! Cees Hoeboer (1938)

Naam: Erik Swierstra
Email: eriksw@wxs.nl
Date: 12/8/04

Naar aanleiding van de pagina gewijd aan de Airey-flats van Berghoef, kan ik u melden dat er onlangs een aardig boek ik verschenen over flats van dit type.

Zie: http://www.eigenwijks.nl/samenwest/Pracht_in_Prefab.htm Pracht in Prefab

Het Nemavo-Aireysysteem in Amsterdam

Ontleend aan: www.kei-centrum.nl  

Omschrijving

Deze publicatie geeft een eerste aanzet voor betere beschouwing van systeembouwwijken in Amsterdam. De systeembouw moest vlak na de oorlog in de tijd van de drie K’s; kosten, kwaliteit en kwantiteit, de behoefte aan woningen snel en efficiënt lenigen.

Vooral het Aireysysteem werd in heel Nederland veel toegepast. In Amsterdam zijn nog een paar uitzonderlijk gave complexen met Aireywoningen te vinden.

Pracht in Prefab vertelt de geschiedenis van dit bouwsysteem een gaat in op vijf Amsterdamse Aireywijken. Foto’s laten zien hoe het oorspronkelijke beeld met al zijn raffinement bewaard is gebleven maar soms ook onherstelbaar is verminkt.

De publicatie is uitgegeven door de Amsterdamse Raad voor de Monumentenzorg en past in zijn streven om de aandacht te vestigen op zaken die (nog) niet op hun waarde geschat worden.

ISBN: 90-803657-3-4
Soort uitgave: Boek, 48 pag.
Auteur(s): Amsterdamse Raad voor de Monumentenzorg
Uitgever: Amsterdamse Raad voor de Monumentenzorg, Amsterdam
Datum uitgifte: feb. 2004

Download / bestellen: Website Stichting de Driehoek

Naam: Lies Leibbrand-van Dijk
Email: chrisleibbrand@hetnet.nl
Date: 12/6/04

Werd op dese site gewezen door ook een Amsterdammer en ik moet zeggen, ik heb genoten van alle verhalen en herkenningen. Kom zeker terug om uitgebreid echt alles te lezen. Ik ben geboren in de Uiterwaardenstraat boven de kapper. Heette toen Thal, was vroeger van mijn ouders geweest. Helaas geen bekende uit deze buurt tegen gekomen terwijl het een kinderrijke buurt was, om een paar te noemen, Familie Van Lingen, Fam Baas, Fam van Drie, Jackie ik weet z'n achternaam niet meer, daarboven woonde politieman Sanders, met zoon en dochter nog veel meer. Enfin, ik kom nog eens terug.

Naam: Michel Tuinman
Email: micheltuinman@ilse.nl 
Date: 12/4/04

Schitterende site. Ik woon sinds een jaar in de Rivierenbuurt, prachtig om eens in de historie te kunnen neuzen.

Naam: Tjerk van der Veen
Email: tj.vanderveen@wanadoo.nl
Date: 12/4/04

Langs deze weg wil ik de samenstellers van deze website feliciteren met het 1-jarig bestaan daarvan. Hoewel zelf geen geboren, noch getogen Amsterdammer en zelfs woonachtig buiten de stad, wandel ik graag door deze buurt, waar de historie lijkt vastgemetseld in het steen van de huizen en elke straat, elk plein een eigen verhaal heeft.

Naam: Jeanne Wesselius
Email: wessjj@wanadoo.nl
Date: 12/2/04

Vorig jaar, precies op mijn verjaardag werd deze site geboren en is nu EEN jaar oud. Ik iets meer. Maar.. sindsdien zwerf ik graag virtueel door deze buurt. Ik wens jullie een LANG ZAL ZE LEVEN!!
Kijk ook eens op de website van Jeanne. Zij is een getalenteerd kunstschilder en dichter. www.jeannewesselius.nl (red.)

Naam: Rik Wesselius
Email: rikw@earthlink.net
Land: United States
Date: 11/29/04

Gefeliciteerd met jullie ** een jaar ** Zuiderlijkewandelweg! Al woon ik aan de andere kant van de wereld, ik hou het toch een beetje in de gaten hoe de site steeds groter groeit. Het is trouwens erg handig als ik een beetje mijn ouwe buurt mis en met een makkie effe de site opzoek voor fotos en leesvoer om weer even het " thuisgevoel" gevoel te krijgen. Ik groet jullie, Rik Wesselius, MIlwaukee, Wisconsin,USA.

Naam: Guus Rombouts
Email: guus@guusrombouts.nl
Date: 11/28/04

Leuk al dat straatmeubilair. Het leukste, vermoedelijk zeldzaamste, heb ik niet gezien. Ik zag en fotografeerde hem afgelopen zomer langs de dijk van het Amsterdam-Rijnkanaal, in een tuin van een boerderij ter hoogte van Diemen: "Een kom der gemeente Amsterdam". Met alle plezier wil ik binnen enkele dagen een 'afgetiteld' exemplaar van die foto mailen opdat de sitebezoekers nòg meer kunnen genieten als ze nu al deden.

Naam: Mily Dooper
Email: milydooper@zonnet.nl
Date: 11/28/04

Super deze panorama's van de buurt waarin ik ben geboren.

Naam: Mark Meertens
Email: markmeertens@wanadoo.nl
Date: 11/27/04

is het monument al geplaatst? Ben bezig met een gedicht over Anne Frank, groet, Mark.

Naam: Hans Duveen
Email: hp.duveen@skynet.be
Land: Belgium

Ik heb alles met veel plezier gelezen. Ook ik denk met veel plezier terug naar deze buurt.

Naam: Dick Speekman
Email: speekman@bigpond.com
Land: Australia

Weet iemand waarom de trams (lijn 25) voor 1952 tegen het verkeer in reden?
Lees ook mijn ingezonden bijdrage >>
Wilt u reageren op dit artikel? Dan niet via dit gastenboek maar stuur een e-mail naar Dick: speekman@bigpond.com

Naam: conny konings
Email: conny.konings@12move.nl

Heb mijn hele jeugd doorgebracht in de Niersstraat. Herken ook alle foto's en gebeurtenissen. Super leuk. Ben net bezig om mijn oude schoolvrienden van de Dongeschool te achterhalen. Veel mensen zijn toch altijd in de buurt blijven wonen. Ik bezoek zelf nog steeds mensen die er nog wonen in de tijd dat ik zelf jong was. Mijn ouders zijn helaas overleden. Gelukkig kan ik zelf nog altijd genieten van de buurt en waar elk hoekje een eigen verhaal heeft. Zo weet ik ook nog dat de Niersstraat van Asfalt werd voorzien. Voor de kinderen een eldorado, we konden eindelijk rolschaatsen. Auto's waren er natuurlijk nog weinig en tijdens het knikkeren vroegen we, kunt u de auto even wegzetten, hetgeen ook altijd gebeurde. Het was en is een fantastische buurt. Jammer dat de komst van de Rai het landelijke van de omgeving heeft weggenomen. Gelukkig kan ik mij nog herinneren dat de Rai er niet stond en wij een ideale speelplaats hadden. Wij woonden aan de rand en het hield op wat nu Buitenveldert is. Vertel hierover ook nog vaak aan mijn kinderen. Het blijft een plek waar je eeuwig verliefd op zal blijven.

Vr. gr. Conny Konings

Naam: Rob Kuipers
Email: rkuipers@freeler.nl

Ik heb in de waverstraat 24 gewoond. Zat in de Roerstraat op school. Jaren 1960-1967. Ik heb hier altijd heerlijk gespeeld in het Amstelpark (M.L.Kingpark)en ik vond het een heel fijne buurt. Ik zou er wel weer willen wonen. wat een prachtige siet trouwens, dit is waar internet voor is gemaakt. Top!!!

Naam: M Bruijn
Email: mbbruijn@hotmail.com

Ik ben in het bezit van een houten beeldje{mannenhoofdje} een achterop staat de naam A.M. Stoltz wie kan mij hier iets over vertellen? bij voorbaat dank.
Wilt u reageren op dit artikel? Dan niet via dit gastenboek maar stuur een e-mail naar M. Bruijn: mbbruijn@hotmail.com  
Reeds doorgegeven de link naar
http://www.iisg.nl/bwsa/bios/krop.html (red.)

Naam: Kees van Vuuren
Email: vuur@planet.nl

Leuk hoor. Woonde vroeger op de Kennedylaan (hoort er toch ook een beetje bij?) en had een vriendinnetje in de Maasstraat (met een zolder) Dus vaak afspraakjes bij Oase enz. Maar moest helaas wel voor het donker binnen zijn (ook toen ik 18 was) Leuke buurt, alleen dus helaas zelden in duisternis gezien! Vind het erg grappig om al die verhalen te lezen en foto's te bekijken, heb helaas zelf niets meer. Dus dringende oproep aan alle oude buurtjes: stuur alles in a.u.b. Ik ben al jarenlang (helaas)geen Amsterdammer meer, maar geniet iedere keer volop hiervan. En of het nu gaat om die straten, gebouwen, verhalen of wat dan ook, het hoort allemaal bij mijn jeugd. Dank u wel. Kees.
Wilt u reageren op dit artikel? Dan niet via dit gastenboek maar stuur een e-mail naar Kees: vuur@planet.nl  
Enne Kees; de ex-Rivierenlaan hoort er ZEKER bij. (red.)

Naam: Rick
Email: rickvanhemert@hotmail.com

Mooie site hoor! Ik woon zelf in de Van Goghbuurt in Zuid, op het randje van de Pijp en de Rivierenbuurt. Mocht iemand oude foto's hebben uit deze buurt (jaren '20 t/m '50)dan houd ik mij aanbevolen!
Wilt u reageren op dit artikel? Dan niet via dit gastenboek maar stuur een e-mail naar Rick: rickvanhemert@hotmail.com  (red.)

Naam: F.Straesser
Email: straesser@nsl.nl

Ik ben architect. Mijn beroepskeuze is zeker ook bepaald dat ik geboren ben in het plan zuid (omgeving Vossiusgymnasium) en daar tot mijn 18e heb gewoond. Er zijn straten waar ik iedere steen ken.

Naam: Alfred Pater

Wat leuk, ineens zo'n duo-columnist erbij. Ik bezoek deze site voornamelijk vanwege m'n studie, maar krijg toch steeds meer belangstelling voor uw buurt. Prachtige foto's van de architectuur, interessante informatie en dan ook nog leuke verhaaltjes erbij. Wat wil een mens nog meer? Nou, z'n diploma halen natuurlijk. Maar als het lukt, dan gaat de scriptie over Berlage en Plan-Zuid. En dan blijft deze site zeker niet ongenoemd! Hartelijk dank, Alfred.
(beste Alfred. Mogen we je scriptie lezen als je klaar bent? red)

Naam: Leo van der Vaart
Email: l.vdvaart@chello.nl
Date: 11/3/04

Prachtige site, wat een werk! Ik heb zelf geen echte herinneringen aan deze buurt, maar ik zat van 1961 tot 1963 op de zuiderschool, klas 2 en 3 en toen was Wim Wensel mijn vriendje. Wim woonde in de Roerstraat, nummer weet ik niet. Graag zou ik nog eens met Wim Wensel in contact komen.... kent iemand hem nog uit die tijd en weet iemand waar hij gebleven is....

Wilt u reageren op dit artikel? Dan niet via dit gastenboek maar stuur een e-mail naar Leo: l.vdvaart@chello.nl  (red.)

Naam: hil oosterveld
Email: renp@xs4all.nl
Date: 11/2/04

heb je site gezien:zeer de moeite waard, veel liefs, Hil

Naam: Marco Klein
Email: mclklein@quicknet.nl
Date: 10/30/04

Goh, wat een vreselijke mooie site is dit, ik heb genoten van de oude foto's en alle verhalen en onderzoeken..... hier zit een hele hoop tijd in....geweldig

Naam: Hidde van Kersen
Email: hidde.van.kersen@pvsc.nl
Date: 10/22/04

geachte redactie

de afgelopen weken heb ik een aantal keer met een oude kaart van amsterdam (1924) en kopieeen uit het boek Kaarten van Amsterdam rondgefietst om de exacte ligging van de oude Zuidelijke Wandelweg te kunnen terugvinden.

Inderdaad zal een groot deel van die route nu samenvallen met het talud en de op- en afritten van de ringweg A10. Helemaal reconstrueren kon ik het niet. Heeft iemand van jullie die oefening wel eens gedaan? Is er een kaartje van gemaakt hoe die heeft gelegen? En is er ook wel eens iemand gedoken in de historie en ligging van de Noordelijke Wandelweg, die vanaf de Churchilllaan over de boerenwetering (?!) richting Minervaplein door Zuid liep?

Wat me overigens bij deze speurtocht opviel was hoeveel restjes van oude waterlopen nog teriug te vinden zijn, ook rond de A10 en rond de VU.

Met vriendelijke groet,

Hidde van Kersen Churchilllaan

Wilt u reageren op dit artikel? Dan niet via dit gastenboek maar stuur een e-mail naar Hidde: hidde.van.kersen@pvsc.nl  (red.)

Naam: Linda Voorschuur-van Dijk
Email: w.voorschuur@tiscali.nl
Date: 10/22/04

Prachtige foto's van "plan zuid in herfsttooi", na mijn jeugd in de Rivierenbuurt(Kinderdijkstraat) doorgebracht te hebben, en nu alweer 35 jaar in Rotterdam wonend, kan ik erg genieten van alle foto's en verhalen op deze site.

Naam: Denise van Betuw
Email: denise@bnk.zzn.com
Land: Tunisia
Date: 10/20/04

Bedankt, Abel voor je verhaal, ben in 1963 geboren maar toen ik je verhaal las, raakte me dat diep, want was juist eergisteren druk bezig om het een en ander uit te leggen aan mijn veertienjarige dochter, heb je verhaal uitgeprint en ze heeft dus wat te lezen vanmiddag. Mijn complimenten je hebt het prachtig en vooral JUIST omschreven!! En inderdaad wat ben ik blij dat ik er toen bij was!!!!

Lieve lezers, wilde een oproep doen, ben nml op zoek naar Henk en Riny Smit die in ieder geval van 1963 tot 1967 in de van Woustraat 99 hebben gewoond. Hun zoon Eric is net als ik geboren in 1963. Bedankt!

Wilt u reageren op dit artikel? Dan niet via dit gastenboek maar stuur een e-mail naar Denise: denise@bnk.zzn.com  (red.)

Naam: Olga Aldersebaes nee Braakensiek
Email: tonol@sbcglobal.net
Land: United States
Date: 10/14/04

Enig om deze site te lezen.Ben in 1938 geboren en woonde tot mijn emigratie in 1962 in de Roerstraat 71/3. Ging naar de Vondelschool en daarna naar de 2e O.H.S. in de P.L. Takstraat. Veel getold met Tania Smit. Oude vriendinnen Tetta en Els Kleerkoper emigreerden naar Australia in 1948. Ik zal deze sit site veel vaker bezoeken!! Groetjes.
Lees ook mijn ingezonden bijdrage >>

Naam: kees den dekker
Email: hadek@xs4all.nl
Date: 10/13/04

ik heb in roerstraat 31 2 hoog gewoond en altijd gevoetbald (putten en palen) met paul en frans lem/harry van den einde de hoppes/kuiper en chris en dick visser wij hadden een voetbalstraatelftal SDO en een competitie een tegen een ook onno en arnold bosch waren van de partij

Naam: Guus Veldhuizen
Email: gve@vincor.nl
Date: 10/9/04

Geboren in 1945 in de Jekerstraat 94,daar tot 1961 gewoond.Bezocht de Vondelschool tegenover mijn huis.Woon nu al sinds 1974 in Barneveld maar kom nog 2 à 3 keer per week in Amsterdam.Af en toe rij ik nog wel eens door de Jekerstraat.Inmijn gevoel is alles kleiner geworden maar dat zal wel komen door de enorme hoeveelheid geparkeerde auto's.In de jaren 50 waren wij zo'n beetje de enige op ons stukje die een auto hadden.

Naam: ineke de Haas-Kat
Email: haas-kat@zonnet.nl
Date: 10/6/04

bedankt voor de site, ik ga weer terug in mijn mooie jeugdtijd,heb van 1954 tot 1971 in de Krammerstraat gewoond en ging naar de lagere school de Dongeschool. Woon sinds 1971 in het gezellige Valkenswaard maar dit kan niet op tegen Amsterdam, daarom ga ik regelmatig terug om in mijn oude buurt herinneringen op te halen

Naam: Daan Eringa
Email: daan.eringa@infoworx.com.au
Land: Australia
Date: 10/5/04

Het jongere broer(tje) van Paul ben ik dus. Ben in 61 geboren en evenals Paul tot 69 in de Roerstraat gewoond. Vele herinneringen die naar boven kwamen toen ik de site voor het eerst doorkeek. Met name melkboer Rot die met zijn electrische karretje melk en andere zaken aan huis kwam brengen. De Banketbakker in de Maastraat waar mijn moeder als verassing soms petit fours kocht voor ons. De bakker in de Waalstraat waar ik 's morgens vroeg brood mocht gaan halen omdat dat voor mijn 2 oudere broers te veel moeite zou kostten. Als de autoshow naar de RAI kwam, ernaar toe kunnen lopen en maar schik hebben over al die mensen die flinke afstanden moesten lopen van waar ze hun auto geparkeerd hadden. Herinneringen aan mijn vriendje Nico Coppenhagen die recht tegenover ons woonde,met wie ik samen naar de Dongeschool liep in de Dintelstraat.

Groetjes, vanaf heden zal ik de site vaker opzoeken.

Naam: Paul Eringa
Email: p.eringa@hetnet.nl
Date: 10/4/04

Complimenten voor deze site en virtuele ontmoetingsplaats voor mensen die 'iets' hebben met de Rivierenbuurt. Zelf geboren in 1952 en gewoond in de Roerstraat (14-III) in de jaren 1954 t/m 1969. Vandaag door mijn broer(tje) Daan, nota bene vanuit Australië, op deze site attent gemaakt. Weet zelf bijv. nog dat onze straat geasfalteerd werd en we met hele slierten achterelkaar op rolschaatsen achter auto's aan hingen op dat mooie, nieuwe, gladde wegdek. Reed laatst door de Waalstraat en zag, tot m'n verbazing dat de (naam van de) bakker op de hoek van de Biesboschstraat nog bestaat. Ga binnenkort vaker genieten en op de site rondneuzen.

Naam: Joanna Kraanen
Email: j.kraanen@chello.nl
Date: 10/2/04

zijn er ook zulke antieken boeken te koop over wendingen zoals op de pagina staat wergeven vriendelijke groeten joanna

Naam: Iain Bruinvis
Email: iainbruinvis@zonnet.nl
Date: 9/25/04

Een hele mooie website met prachtige herinneringen. Ik zal zelf ook eens een bijdrage insturen. Ik woonde van 1956 tot 1971 met mijn ouders in de Roerstraat 68-3; dus schuin tegenover Jos.

Naam: peter poelstra
Email: peterpoelstra@hotmail.com
Date: 9/24/04

Ik kom uit het Papendorp, de woonblokken tussen Hilligaertstraat, Ferdinand Bol, Jozef Israelskade en Ruijsdaelkade (Vredeskerkparochie, RK Woningbouwvereniging Het Oosten). De foto's en verhalen roepen herinneringen op aan de dijk en het Scheldelandje. Wat een fantastisch speelterrein was dat! Ik zou wel wat meer verhalen en herinneringen van Papendorpers willen lezen. Ik heb er een: na het zwemmen in het Mirandabad bij slager Fritschy in de Scheldestraat restjes vleeswaren halen. 

Naam: Nel Casimiri-Veenboer
Email: casimiri@interneeds.net
Land: Netherlands Antilles
Date: 9/24/04

Wat een fantastische website.

Naam: Frank Hillebrand
Email: frank.hillebrand@xs4all.nl
Date: 9/23/04

Ik heb van 1981 t/m 1984 op kamers gewoond op Rooseveltlaan 112 - 4 hoog achter. Nummer 112 en het buurpand nummer 114 zijn de enige 2 panden aldaar waarvan de 4de verdieping reeds bij de bouw aan de achterkant is uitgebouwd waardoor er een enorm grote oppervlakte is ontstaan. Is er iemand die informatie heeft over de bouw van die panden? Ik vraag me namelijk nog steeds af waarom dit alleen bij deze 2 huizen is gedaan.

Wilt u reageren op dit artikel? Dan niet via dit gastenboek maar stuur een e-mail naar Frank: frank.hillebrand@xs4all.nl  (red.)

Naam: Maurice Damen
Email: mauricedamen@hotmail.com  
Land: Spain
Date: 9/21/04

Ik zoek alles betreffende H.F.Bieling. Ik hoop dat u mij hiermee kunt helpen.Ik geloof dat Bieling ook aan Wendingen heeft meegewerkt.Gaarne uw reaktie.Alvast hartelijk bedankt en succes! Mfg.Maurice Damen.

Wilt u reageren op dit artikel? Dan niet via dit gastenboek maar stuur een e-mail naar Maurice: mauricedamen@hotmail.com (red.)

Naam: Theo Strikkers
Email: th.strikkers@hccnet.nl
Date: 9/18/04

Prima gedaan. Bep en Theo

Naam: Rik Wesselius
Email: rikw@earthlink.net
Land: United States
Website: http://rik.wesselius.tripod.com/RS125RHonda/  
Date: 9/17/04

hallo, deze website doet een hoop herrineringen terug brengen (O: woon al een tijdje niet meer in nederland (amsterdam) en het is altijd even fijn om je "eigen" plekkie(s) weer even te zien. ik groet jullie vanuit milwaukee, wisconsin,us. prachtige website, houwe zo! rik wesselius.

Naam: Tineke Wijnen
Email: cotien@msn.com
Date: 9/12/04

Hallo, wat een ontzettende leuke site zoveel herkenning en al veel gelezen en rondgekeken. Nu kon ik het niet laten om toch even een berichtje achter te late, ik ben geboren in 1955 en vanaf dat moment heb ik met mijn ouders en broer Jan en zus Joke gewoond in de Vechtstraat nr.125", op de kiekenren gezeten en daarna op de prof. G.v.d.Leeuwschool inderdaad bij meester Kramer, die naam ben ik ook tegengekomen op deze site. Heel erg leuk dus al die herkenning, ik hoop dat nog veel mensen zullen reageren. Groetjes Tineke

Naam: Janny Bergsma
Email: gildenburg112@hetnet.nl
Date: 9/11/04

ik heb vanaf mijn 6de levensjaar in de Holendrechtstraat 17 gewoond. heerlijk buiten gespeeld, veel gezwommen in het Mirandabad, school gegaan Dr. de Moorschool.Vlakbij de Waalkerk. Gerard Moes kan ik me nog wel herinneren. Schaatsen op de amstelkade, naar de Amstel. Elke dag Willie Alberti tegen komen, en Willeke, Heintje Davis om een handtekening zeuren. kortom, een heerlijke jeugd, in een fijne buurt.

Naam: A.de Swarte-Nieuwenhuis
Email: adeswarte@planet.nl
Date: 9/11/04

Geweldig! Ik heb van1961 tot 1995 eerst in de Maasstraat en daarna in de Rooseveltlaan gewoond. Op de foto"s zie je hoeveel ruimte en groen er is.Maar ook veel winkels. De buurt leeft. Ik kijk er met weemoed op terug, want de buurt was ook beladen met de oorkogsherinneringen van mijn man.

Nog even: jammer dat er geen mensen van de Dongeschool gereageerd hebben. Ik heb daar van 1964 tot 1985 gewerkt. Er moeten toch veel herinneringen zijn aan het 50-jarig bestaan ervan,verbonden de buurt,die toen ook ± 50 jaar bestond.

Naam: Frans Veenboer
Email: f.veenboer@planet.nl
Date: 9/9/04

Ik heb dan wel in de Hoendiepstraat gewoond, en heb inmiddels al het gastenboer geschreven, maar ik wil er nog iets aan toevoegen. De Hoendiepstraat was natuurlijk erg leuk, maar er waren meer plekken die aantrekkelijk waren, zoals de speeltuin in de Lekstraat, waar op Zondagmiddag leuke films werden vertoond, er was in de Lekstraat ook een houtzagerij een groenteman, een kapper en noem maar op. Op de hoek van de Hoendiepstraat zat slager de Vries, ik vergeet nooit hoe mijn vader vlees moest halen en dat met de auto deed, niet meer dan 200 meter!!! en dan de Boterdiepstraat, daat woonde een vriend van me Ton Thijssen en in de Eemsstraat de broers Tol, waar ontzettend veel kattekwaad heb uitgehaald, zo kan ik wel uren door gaan met verhalen over de Rivierenbuurt. Weet iemand al iets van Lucy Kars? Mijn computor is een tijdje uit beeld geweest in verband met een virus, mocht iemand mij gedurend de periode 11 Augustus-09 September mij gemaild hebben graag een nieuw mailtje bij voorbaat dank groet Frans Veenboer.

Wilt u reageren op dit artikel? Dan niet via dit gastenboek maar stuur een e-mail naar Frans. f.veenboer@planet.nl (red.)

Naam: Uri (Flip) Speelman
Email: flip3@012.net.il
Land: Israel
Date: 9/9/04

Mijn kinderjaren in de Kinderdijkstraat tot de oorlog en na de oorlog in de Winterdijkstraat. Ondergedoken 1940-1945.

lees ook mijn ingezonden bijdrage >>

Naam: Mark v.d. Griend
Email: m.griend@planet.nl
Date: 9/5/04

Een leuke en informatieve site ! Ben zelf in 1955 in de Rivierenbuurt geboren ( Jekerstraat )en er ( naast een korte onderbreking tussen '84 en '88 ) gebleven. Nog altijd ontdek ik nieuwe details aan huizen en bedrijfspanden als ik mijn rondjes door de buurt maak. En uiteraard maken nostalgische gevoelens zich dan meester van mij ... Er zijn zo veel leuke winkeltjes verdwenen ( Maasstraat bijv. ), en wat er voor terugkwam is lang niet altijd een verbetering ... Ik heb trouwens met veel plezier "Zuidelijke Wandelweg" gelezen. Hadden wij van de Vondelschool enig idee van wat er zich op andere scholen afspeelde ?

P.S. : Boven het voormalige winkelpand van boekhandelaar Favie is vaag een aanduiding te zien ( in rood en zwart ) van een vorige gebruiker. Staat hier "Vleeshouwerij" ? Wie kan mij vertellen wat hier vroeger zat ? De letters maken de indruk tijdens de "Nieuwe Zakelijkheid" ( 30-er jaren ) opgebracht te zijn.

Wilt u reageren op dit artikel? Dan niet via dit gastenboek maar stuur een e-mail naar Mark. m.griend@planet.nl (red.)

Naam: Beppie Branca Wildstrom-Knoop
Email: wildstrom-knoop@wanadoo.nl
Date: 9/3/04

ik heb voor de oorlog op de Nu geheten Vrijheidslaan nr. 9 gewoond , na de oorlog woonden er andere mensen .... Na de oorlog zijn we na veel omzwervingen teruggegaan en zin we weer gaan wonen op de Vrijheidslaan wilt U meer weten min moeder weet alles over de buurt want onze hele familie die er nu niet meer is heeft in oud zuid gewoond.

Naam: Rob Gaveel
Email: rgaveel@brabant.nl
Date: 8/31/04

Fantastisch, wat een beleving om door de Rivierenbuurt te "vliegen". Een prachtige website, die ook nog eens geolied loopt. Als kleuter en tiener ben ik gedurende de jaren '60 en '70 vaak in de Roerstraat, Maasstraat en Berkelstraat geweest. Onlangs nog met een rondvaartboot door de Amstelkade gevaren.

Ik kom nog vaker op deze site terug en zal mijn vader (oud Jeker- en Roerstrater) achter de PC zetten om deze site te beleven.

Succes met jullie inspanningen.

Hartelijke groeten, Rob Gaveel

Naam: E.Hendriks
Email: eric.hendriks@xs4all.nl
Date: 8/31/04

Heel leuke site en erg herkenbare verhalen. Ik ben in 47 in de Biesboschstraat geboren en heb er tot 60 gewoond. Boven mij woonde Jan Pruis( Felicio van pipo de clown) die veel aan het oefenen was met Tom Manders( die dotte van motte)Zaten we met wat vriendjes te luisteren. en met ze allen TV kijken op woensdag bij mevr van Scheld. Bij het lezen van de verhalen komen alle herinneringen weer naar boven. Het blijft een buurt waar je met plezier aan terug denkt.

Lees mijn bijdrage >>

Naam: willem rynja
Email: wrynja@zeelandnet.nl
Date: 8/30/04

Geboren nét buiten de rivierenbuurt heb ik toch vele jaren in de rivierenbuurt gewoond: Maasstraat (boven nachtcafé op 52?), Borssenburgplein en'aan de laan' de Vrijheidslaan. Het waren mooie jaren. Ik lees vele mooie herinneringen aan het 'de mirandabad', met zijn gescheiden bassins voor jongens en voor meisjes !! Ach ja .. Het was een jofele buurt !

Naam: Ad Eijgensteijn
Email: adeijgensteijn@hetnet.nl
Date: 8/29/04

Verschrikkelijk leuk al die verhalen en foto's over de rivierenbuurt. Ik heb op de Amstelkade 81 gewoond van 1942 tot 1965. Sinds 1973 woon ik in Amstelveen. Denk nog steeds om eens te proberen een reunie te organiseren met de kinderen van toen. Vijftiger jaren. Een aantal namen. Anton Herps. Bettie van der Schouw,Herman de Vries, Pim de Vries, Rudy Wolf, Ineke, rietje en Willy Zuurveen, Hans Toebosch, Pim Lindenkamp (overleden), Diedeltje Outhuysen enz. zo maar wat namen die me te binnen schieten. Wie weet antwoordt er iemand en kunnen we wat opzetten.

Naam: c.doornhof
Email: c.doornhof@hccnet.nl
Date: 8/29/04

ik heb van 1938 tot1960 in holendrechtstr.gewoond bedankt voor foto's riv.buurt

Naam: Hilde [Rijke-]Boudewijn
Email: l.h.rijke@wanadoo.nl
Date: 8/29/04

Wij woonden tussen '55 en '71 in de Diezestraat 30-2. Met mijn zus Annemarie[Mieke]en broers Kees-Jan en Hans bezochten wij de Zuiderschool in de Geulstraat. Het was een leuke buurt met veel vriendjes en vriendinnen als Coby de Groot van nr.36-2, Conny Vos, Irene en Marijke v/d Pavert, onze benedenbuurmeisjes, en Willy Morsink van nr.10. Met Coby heb ik weer contact; heel leuk! Tegenwoordig woon ik in Spijkenisse. Complimenten voor de maker[s] van deze prachtige site! En....eenmaal "Nieuw-Zuiderling", altijd "Nieuw-Zuiderling"......

Naam: J. Linthorst
Email: jurist@wanadoo.nl
Date: 8/27/04

Ja, ik wil graag reageren op die huiszoeking. Wij kregen bezoek van ook een aardige Duitser maar ook van een hem vergezellende schoft van een Nederlander. Wij hadden op zolder Joden verborgen maar om een onduidelijke reden gingen ze daar niet kijken! Echter: aan de kapstok hingen wel hun jassen met de sterren er op genaaid. Mijn ouders natuurlijk bloednerveus, maar gelukkig zij hebben niets gezien. Het was in 1942, maar ach het is of het gisteren is gebeurd.

Naam: Jacqueline
Date: 8/27/04

Wat Leuk!!! Maar wat ik helaas niet kan vinden: al die winkeltjes in de Lekstraat e.o. Zijn daar nog kiekjes van? Zat geloof ik groenteboer, melkboer, slager, bakker, sigarenwinkel, drogist (meneer Muller?)en zelfs schoenlapper? En ook 9iets van drankwinkel Wildeman??Ach mensen, als je nog wat kan vinden, plaats het dan. Ik ben helaas alles kwijt. Zou er heel blij mee zijn! Groetjes van Jacqueline (Gaaspstraat tegenover speeltuin).

Beste Jacqueline, laten we hopen dat er nog (oud) bewoners zijn die deze foto's hebben en ze willen inzenden. (red.)

Naam: Jerry Muller
Email: jerrymul@planet.nl  
Date: 8/21/04

Ontzettend mooie site

Naam: Ellen Aleva-Weening
Email: ellenaleva@hotmail.com
Date: 8/17/04

Geweldig allemaal. Zoveel herinneringen aan zuid. Ik ben zelf geboren in 1948 en woonde in de Uiterwaardenstraat 102, hoek Vechtstraat. Heb daar 22 jaar gewoond. Ik kan er heel veel over vertellen. Heb ook zeer veel mensen gekend. Mijn zuster woont nog steeds in zuid, bij de Deurloostraat.

Lees mijn bijdrage >>

Naam: Jantje Bakker (John Baker)
Land: United States
Date: 8/16/04

Want ik ben zo een Hollandse jongen die door zijn ouders in de jaren vijftig werd meegenomen naar Amerika. Mij werd niets gevraagd. Eerlijk gezegd, mijn ouders zijn niet zo rijk geworden als ze gehoopt hadden, Ik ook niet. Maar woon hier intussen meer dan 50 jaar. Maar weet nog wel toen ik klein was: Uiterwaardenstraat, kleuterschool, winkel van De Vries, bakker of groenteman daar op de hoek? Was kort na de oorlog hoor. Kom vanuit US nog wel kijken op deze site. Geen email, want weet niets meer (was drie of vier of zoiets). Maar compliment. Mooie site, mooie buurt.

Beste John, blijf de site vooral volgen. (red.)

Naam: E. Kamm
Email: erwinkamm@hotmail.com  
Date: 8/10/04

Geweldig initiatief deze "Zuidelijke Wandelweg". Gaat zo door en U heeft alle zegeningen, die ik maar voor U kan aanroepen.

Naam: Dick de Jong
Email: dijoh2o@zonnet.nl
Website: www.home.zonnet.nl/dijoh2o  

Fantastische site!

Via het Amsterdams Stadsblad op de site terecht gekomen en er rond gesurfed, als bewoner van de Rivierenbuurt sinds 1976 (Vechtsttaat 49 2hg, daarna Amsteldijk 121 1hg en nu al 18 jaar Uithoornstraat 33 hs). Leuk die bijdragen in dit gastenboek te lezen. Opvallend hoeveel oude herinneringen losgemaakt worden.

Ik kan me voorstellen dat de ouderen die terugkijken op hun jeugd in de buurt veel bekende ijkpunten uit dat verleden missen. Ik vind de Rivierenbuurt nog steeds een dorp. Dat komt door wat je in je leven mee maakt.

Eeste stappen dochter Mirjam (geb. augustus 1980)in de Vechstraat, spelen in het Maarten Luther King park en in de speeltuin aan de Vechtstraat. Daarn was ik timmerpapa en (OR lid) bij haar op de Anne Frankschool. Nog steeds ken ik een aantal ouders en kinderen uit die tijd.

Begin jaren 90 was de grote renovatie van 90 woningen in de buurt en de daarvoor benodigde oprichting van de bewonersvereniging Delta een samenbindende factor. Ook daaruit houd je contacten over.

Ook ik heb winkels zien verdwijnen, zoals Balvert. Maar er zijn nog voldoende winkels over om al je boodschappen te kunnen doen. Er gaan maanden voorbij dat ik naast mijn dagelijks werk niet uit de wijk kom.

Ik zal regelmatig de site bezoeken.

Naam: J. de Bree
Land: Spain
Date: 8/6/04

Was weekje op familiebezoek in Amsterdam, na ruim 25 jaar Spanje. Maar wat is er intussen toch in vredesnaam met Rijnstraat en Maassstraat en Scheldestraat gebeurd? Er zijn bijna geen gewone winkels meer. Het is allemaal Raf, Blokker en Zeeman of makelaars en verzekeringskantoren (of iets met dichte gordijnen, wat betekent dat? Daar werd vroeger kinderspeelgoed verkocht, nu soms iets voor volwassenen?), en de Scheldestraat is nu alleen nog vreten en zuipen. En de kerk in de Rijnstraat is weg!!! Wiens schuld is dat nu eigenlijk allemaal?

Naam: hidde van kersen
Email: h.van.kersen@pvsc.nl
Date: 8/5/04

Prachtige site, complimenten! Waar zou het boek van gellings nog te koop zijn?

Informeer eens bij: Boekhandel Jimmink: www.jimminkboek.nl (red)

Naam: Gerda Tielens-Wester
Email: gtielenswester@hotmail.com
Date: 8/4/04

Ik heb vanaf 52 in de Scheldestraat gewoond en in de Roerstraat op school gezeten. Ook mijn middelbare school was in zuid. Onlangs kreeg ik een boekje van mijn moeder, dat was uitgegeven door de deelraad van Zuid. Er staan veel leuke oude foto's van dit stadsdeel. Dit voor iemand die geinteresseerd is

Naam: W.L.Ort
Email: cuagnsn@xs4all.nl
Date: 8/4/04

Leuke site. Een kleine opmerking. De foto van de tram die afgebeeld staat bij de berlagebrug is niet lijn 5. Maar lijn S ,een sneltram van het het amstelstation naar CS. Met een wiite voorkant. Heeft overigens maar een paar jaar gereden. Groeten, Wim

Hartelijk dank voor de tip = aangepast (red)

Naam: lidy fontaine
Email: ldevries@ebtech.net
Land: Canada
Date: 8/4/04

Gisteren heb ik twee kleine regeltjes hier geschreven met het gevolg dat het herinneringen naar boven bracht die ik beslist kwijt wil.Ben geboren in de schilders buurt maar ging in de Roerstraat op school 1946 -1952.Juffrouw Haken,Vande Broek en Godeflooi.

lees mijn ingezonden bijdrage >>

Naam: Loes Ruiter
Email: ruiter4@hotmail.com
Date: 8/4/04

Wat is dit een leuk idee! Ben zelf in de Rivierenbuurt geboren (jaren '60), werd door vriend Dick Nooy getipt en herken zoveel van die verhalen (ja, zelfs over Mirandabad met gescheiden afdelingen!) Heb inmiddels al zeker een uur getuurd naar de panoramafoto's, bij de berichten gespeurd naar oude vriendjes/vriendinnetjes,de ingezonden bijdragen gelezen en ook de grappige "column" van Harro van Zijl. Gaat hij dat vaker doen? Graag. Ik kom zeker terug! P.S.: zijn er nog mensen uit de Boterdiep/Uiterwaarden/Eemsstraat en omgeving die willen mailen?

Naam: Loes Lem
Email: frankloes@optonline.net
Land: United States
Date: 8/3/04

Ontzettend leuke website. Vooral ik nu in het buitenland woon. Ik heb m'n hele familie erop geattendeerd. Ben in de Roerstraat (#14) geboren (1960) als jongste van 11. Toen al gauw naar de Lekstraat waar ik tot 1984 heb gewoond; Theodorusschool; toen weer naar de Roerstraat #22 voor twee jaar. Nu in NY. Ik ben zelf nog niemand tegengekomen op de website die ik ken. Misschien kent iemand mij (ons).

Naam: Leny  Fontaine
Email: ceeslenydebrouwer@wanadoo.nl
Date: 8/2/04

Mijn ouders hadden een banketbakkery in de Pynackerstraat,Wij 5 kinderen zijn daar ook geboren v.a.1936 t/m 1941.Later met mijn zusjes op de Mariaschool gezeten , mijn twee broers op de Theodorus bij de broeders. Ik heb genoten van de totale website, met heel veel herkennings-punten.

Naam: Irene Philipsen
Email: pylene@wanadoo.nl
Date: 8/2/04

Beste Jos en Paul, wat een schitterende site en het brengt vele herinneringen naar boven. In vogelvlucht: In 1956 kwamen mijn ouders naar de Biesboschsstraat met 5 kinderen en daarna werden er nog 4 geboren! Catharinaschool, speeltuin Vechtstraat, luilakplek, en daarna naar de Mariaschool in de Roerstraat, juffrouw Huis in 't Veld en zuster Thoma. Met de bus naar het Zuiderbad om te leren zwemmen, in het diepe gegooid en aan de haak naar boven getrokken. Jongesn- en meisjesschoolg escheiden, Sinterklaasfeest in gezamenlijke ruimte. In 1958 nog een prijs gewonnen met een kerstverhaal voor toenmalig dagblad De Tijd. Donald Duck-bezorger, met meehelpen bezorging kreeg je een dubbeltje. als er niemand thuis was opende hij gewoon met een loper de betreffende woning.... Vakantieschool achter De Mirandabad. De hele maand augustus met broodtrommeltje 's morgens ernaar toe en eind van de middag weer terug. Nog geen bebouwing. De RAI werd gebouwd, eerste asfalt om op te rolschaatsen. toen ook de Bieboschsstraat geasfalteerd, met de laatste bakstenen vele hutten gebouwd. Levensgevaarlijk, maar erg leuk. Springen vanuit het portiek naar beneden. Merwedeplein en Beatrixpark, nog steeds dezelfde fontein in het badje.

Nu heb ik nog een vraagje aan de lezers: is er iemand die een klassfoto heeft van de Mariaschool of de (heette die niet de Jozefschool, die ernaast ligt?) gedurende de jaren 1957 t/m 1962? Daarna vertrokken we naar - tot grote vreugde van de onderburen - een eigen huis in Heemskerk. Groeten, Irene

Naam: R. Gobits-Reinheimer
Email: ruthgobits@hetnet.nl
Date: 8/1/04

Gefascineerd door uw artikel in het Stadsblad, heb ik de behoefte hierop te reageren. Van 1953 tot 2000 woonde ik met mijn gezin Biesbosstraat 72 hoek Maasstraat. Onze benedenbuurman was Melkhandel Koeleman, gevolgd door Kippenboer Jonk, last but not least, het Reisbureau. Sinds 2000 woon ik in een aanleunwoning in Buitenveldert. De sfeer in de 50er jaren heeft nu ondanks de modernisering zijn charme verloren, ondanks nu nog oude bestaande winkels. Gaarne zou ik, net als u, jaren in de buurt woonachtig, met u van gedachten wisselen.

R. Gobits-Reinheimer

Naam: Frans Veenboer
Email: f.veenboer@planet.nl  
Date: 7/31/04

Ik heb gewoond van 1946 tot dacht ik 1978 in de Hoendiepstraat nr. 52, prachtige tijd, heb de Utrechtse brug zien bouwen, mochten we overheen voordat het klaar was (wel gevaarlijk, want er zaten open gaten in het wegdek) Altijd voetballen in het park, met de kerst fikkie stoken en dan maar stinken van de rook en zomers naar de Mirandabad een dames en een herenbad plus nog het schoolbad, ja was een fijne tijd in de Hoendiepstraat, ook hadden we fijne buren o.a. Uilenhoed, Geerlings en Paula op wie ik stiekum verliefd was, dat was het even.

OPROEP:
Maar wie oh wie weet nog iets van Lucy Kars, zij heeft gewoond Merwedeplein 60. Ik zou graag iets weten waar ze is en wat ze doet of is ze getrouwd. Ik heb met haar verkering gehad in de jaren zestig en een hele fijne tijd gehad dus dat is lang geleden, mocht men info van haar in bezit zijn dit is mijn grote liefde groet Frans  

Naam: Irene van de Pavert
Email: ivandepavert@planet.nl
Date: 7/30/04

Veel dierbare herinneringen aan de Diezestraat 30 hs waar wij van 1953 tot 1967 hebben gewoond. Op een hoog woonde Emmy van Gaalen, mijn hartsvriendin en op de 2 hoog de familie Boudewijn: Hilde, Mieke, Kees Jan en Hans. Zij zaten allemaal op de Zuiderschool. Ik en mijn zusje Marijke zaten op de Mariaschool in de Roerstraat. Herinneringen: Barry en Nico?, Tineke Boot en broers, Els en Marjolein. 3 jaar lang straalverliefd op Theo Robert, die in de Deurloostraat woonde en gym gaf op de Pius MMS. Lydia de Wit, Tineke Roholl en Lisette van Nes woonden in de Scheldestraat. Lidwien Huyben in de Geulstraat. Bouw van de Nieuwe Rai, eindeloos gerolschaatst op het nieuwe asfalt. Avonturen op de dijk achter de Rai waar je eigenlijk niet mocht komen i.v.m. drijfzand, waar ik nog eens vastgebonden werd door een groepje jongens die indiaantje speelden (en Emmy ging hulp halen). Kortom een heerlijke jeugd met fijne herinneringen; ik zou er best weer willen wonen, wie weet ooit.

Naam: Willy Langendonk-Morssink
Email: j.langendonk@quicknet.nl
Date: 7/30/04

Voor Hilde Boudewijn,heel grappig om te lezen,ik woonde op nr10 in de diezestraat en hebben samen geknikkerd en gefietst (op jou fiets) Ik heb verder heel leuke herinneringen aan de buurt en het Mirandabad,waar ik de deur zowat plat liep (nog voor 15 en 30 cent om de dag) Ik woon inmiddels in Hoofddorp. Groetjes allemaal.

Naam: Arnold Breijer
Email: l.a.f.breyer@chello.nl
Date: 7/29/04

Wat een lekkere site! Ben opgegroeid in de Vechtstraat in wat we het hofje noemden. Berlageschool op het Meerhuizenplein. Regelmatig naar grootouders aan het Scheldeplein. Ook daar gewoond. Vóór de bouw van de RAI was er een open landje (uitkijk op o.a. een molen in Amstelveen). Diverse circussen zijn daar neergestreken. Het park is het Beatrixpark. Verder gewoond aan de Vrijheidslaan, Biesboschstraat en na een paar andere buurten in Amsterdam, nu in Plan-zuid West, de Achillesstraat. Veel herinneringen, te veel voor zomaar een berichtje. De buurt was en is me zeer dierbaar. Ik ben van '47.

Naam: Marijke van Stigt
Email: marijkevanstigt@planet.nl
Date: 7/29/04

1. De enkele keer dat ik het Stadsblad in de bus krijg, was wel een zeer blijde verrassing door het artikel over de Rivierenbuurt op de voorpagina. Ik woon aan hetzelfde pleintje in de Roerstraat dat op de foto staat, maar aan de andere kant. Tegenover de school. De Mariaschool waar ik als kind 6 jaar op heb gezeten. De link die ik wil doorgeven is geen internetlink, maar meer een tip. Ik las dat de auteur van deze pagina van plan is iets met school vroeger en nu te doen. Het toeval wil dat ik in oktober een reunie heb met klasgenoten van de Mariaschool. Ik ben van 1947 en heb dus van 1953 tot ca. 1959 op de school gezeten. Als Jos Wiersema hier iets mee wil, kan hij kontakt met mij opnemen. Ook zijn we nog op zoek naar een aantal "kinderen"die ik hier graag bij naam wil noemen: Astrid van der Linden (haar ouders hadden een (als ik het goed heb) manifacturenzaak op de hoek Maasstraat/Roerstraat. Marie-Jose Francken (een roodharig meisje?), Tonneke Overmaat, Hedwig de Wit, Gemma van Gessel, Anja Tiel, Kitty Jansen (woonde op de Ruysdaelkade), Mieke Timmer, Edith van Beurden, Mirabel Mertens, Willy van Deursen en Edith Verburg. Wie een van deze mensen nu weet te bereiken, graag kontakt opnemen met mij.

2. Is het een idee om op de site een literatuurlijst te plaatsen? Ik heb in ieder geval een heel leuk boek met foto's en persoonlijke herinneringen, getiteld: Schoonheid in verscheidenheid; de Rivierenbuurt in Amsterdam door Wil Swart. Uitg. Stadsdrukkerij, 1998. Ik denk nog verkrijgbaar, o.a. bij Jimmink, hoek Roosenveltlaan/Waalstraat. Ook ben ik in het bezit van een videoband over de Rivierenbuurt met gelijknamige titel, ondertitel: Het gelijk van Berlage. Een film van Jan Wiegel. Natuurlijk wordt onze buurt, m.n. de architectuur en de geschiedenis uit de W.O. II in talloze boeken beschreven, maar het lijkt mij leuk daar een lijst van te hebben.

Naam: joke rijnen
Email: joke@rijnen.nl
Date: 7/29/04

Ik heb het boek gelezen, maar ik had er niet veel aan, dat vond ik jammer. Ik ben geboren op de Boerenwetering en dat lag aan de Zuidelijke wandelweg. Waar de Nieuwe Rai nu staat was volgens mij een park. Ik heb de site gekeken en vond het erg leuk, maar ik mis wat oudere foto's. Ik hoop dat er nog oude foto's bijkomen. Ik blijf kijken.

Naam: Peter Pastor
Email: peterpastor@planet.nl
Date: 7/28/04

Bedankt voor deze geweldige site. Ik heb zelf vanaf 1966 tot 1978 in de Waalstraat hoek Amstelkade gewoond. Dit was een hele mooie tijd in een prachtige buurt. Ik woon tegenwoordig al weer vele jaren in Buitenveldert en kom nog heel graag in de Rivierenbuurt, onder meer al sinds een jaar of 40 bij bakkerij Blommestein op de Chuchillaan.

Opmerkelijk heb ik altijd gevonden dat men begin jaren zeventig de houten brug die de Waalstraat met de Pieter Lodewijk Takstraat verbond over de Amstelkade heeft verplaatst om een stenen brug te maken. De verplaatste houten brug die net niet in het verlengde van beide straten ligt is er nog steeds, de stenen brug is er nooit gekomen.

Naam: Henk van Gent
Email: hgent@feweb.vu.nl
Date: 7/28/04

Laat nu de voor mij belangrijkste straat, waarin ik ben geboren (1941) en getogen, niet worden vermeld in de rubriek "Straten A-Z": de Berkelstraat. Misschien wel klein in meters, maar groots in mijn herinnering.

foto Berkelstraat nu geplaatst op " Straten A-Z " (red.)

Naam: Gerrie
Email: gerkit@freeler.nl
Date: 7/28/04

Een prachtige site. Ik ben in 1924 geboren en woonde van 1937 in de Kinderdijkstraat en later in de Waalstraat van waar ik ben ondergedoken. Nu woon ik op de Churchill-laan. Ik kan deze buurt niet uit ondanks de soms slechte herinneringen eraan. In elk geval; de site in zeer goed en erg overzichtelijk. Bravo.

Naam: Loes Augusteijn
Email: laugusteijn@planet.nl
Date: 7/27/04

Beste Jos, het is een prachtige website. Niet alleen qua informatie maar ook qua vormgeving. Ik woon zelf nu al twintig jaar in de rivierenbuurt, al op het derde adres. Nu op de amstelkade, wat volgens mij een van de mooiste plekjes van amsterdam is. Wat ik heel graag zou willen weten wie de architect is van het huis "Zuidelijke Wandelweg 33". Ik weet niet zeker of het nummer goed is, het is een rechthoekig huis in creme en groen. Ik vind het zo'n mooi gebouw. Of misschien kan iemand mij vertellen waar ik die informatie kan vinden.

Naam: Kees Zijp
Email: lkz@xs4all.nl
Date: 7/25/04

Leuk deze site, een leuke aanvulling op www.geheugenvanoost.nl. Voor de vorige inzender(ster) l.Brunel heb ik een goed bericht want ik heb een oude ansichtkaart waarop het oude DE MIRANDA zwembad staat. Ik zal hem tzt. wel (laten)inzenden of aan Jos doen toekomen dan mag hij dat voor mij doen. Het DE MIRANDA zwembad heeft voor mij ook leuke oude herinneringen. Een gescheidenzwembad voor Dames en Heren met alleen koud water en een mooie hoge duikplank waarvan ik, dat heeft mijn vader mij geleerd, een salto achterwaarts kon maken. Ook herinnering ik mij het ruisen van de hoge populieren op de zonneweide, en als het hard geregend had liep het fietstunneltje onderwater als we weer naar huis (Laingsnekstraat in oost over de Berlagebrug) fietsten.Als we naar het Amsterdamsebos fietsten gingen we ook via de Wolkenkrabber en nieuwe Rai via Buitenveldert. Zuid heeft naast Oost ook een belangrijke stempel op mijn jeugd gedrukt.

Naam: l.brunel
Email: l.brunel@chello.nl
Date: 7/21/04

Ik heb als kind in de saffierstraat gewoond,en ben op de Van Lennepschool in de Reggestraat naar school gegaan.Helaas heb ik daar geen foto van .We deden buiten op het sportveld gymnastiek. Ook heb ik vele malen naar het De Mirandabad gelopen om te zwemmen, heb daar ook 's morgens om 7 uur voor schooltijd aan de hengel gehangen, jammer dat er van het oude bad met het schoolbad geen foto's zijn. Meisjes en dames in het rechterzwembad, en de jongens in het linker zo ging dat toen in de jaren 40. Heb een fijne tijd op school en in dat zwembad gehad.

Naam: Jeroen van stralen
Email: jeroenvanstralen@wanadoo.nl
Website: www.Innhouse.nl  
Date: 7/21/04

Ik ben op zoek naar gegevens van een woning gebouwd door de Amsterdamse school in Wassenaar. Is hier iemand mee bekend?(Bouwjaar 1925). Met vriendelijke groeten, Jeroen van Stralen

Naam: Joke Elkerbout
Email: joost.joke@wanadoo.nl
Date: 7/20/04

Hallo Jos, ik kijk regelmatig op jullie prachtige site. ik woonde tot 1964 in de Hoendiepstraat, door deze site komen veel goede herinneringen weer boven. Ook de hartelijke groeten van Joost.

Naam: Erik Brummer
Email: erik@kunstboeken.com
Website: http://kunstboeken.com
Date: 7/15/04

Geboren op 2-hoog hoek Krammerstraat-Deurloostraat in 1962. Na 3 maanden besloten mijn ouders te verhuizen naar Amstelveen. Na talloze woonadressen kwam ik in 1982 weer in de Rivierenbuurt te wonen. Begonnen als kraker, maar al snel legaal. Inmiddels al lang weg, heeft de buurt altijd een warm plekje behouden. Zeker ook door de mooie architectuur, prachtig.

Naam: Paul Lem
Email: Paul.lem@inter.nl.net
Date: 7/15/04

Vroeger Roerstraat, later Lekstraat. Groot gezin etc. Laat wat van je horen. Gr. Paul

Naam: R. Koker
Email: elamic@012.net.il
Date: 7/12/04

Heel bijzonder, vooral het gedicht uit het Illegale Parool, April 1944

Naam: @lphons Nieuwenhuis
Email: info@alphons.net
Website: www.panoramsterdam.nl
Date: 7/8/04

Mooie site over de buurt waar ik geboren ben (Vechtstraat 47). Ik wist niet dat ik al zoveel panorama's van de buurt had gemaakt. Binnenkort ook nog een vanaf "de wolkenkrabber" 360 graden rondom. De Apollohal ligt net op/over het randje dus kijk ook op www.apollohal.nl

 

Naam: Gé Klinkhamer
Email: gkli@xs4all.nl
Date: 6/28/04

Goh, leuk zeg! Bekende beelden, bekende namen. Best een lekker gevoel, al was het niet mijn woon- maar (Donge)schoolomgeving.

Naam: R. Claridge
Email: rosemarieclaridge@hotmail.com
Date: 6/27/04

Goeiedag, per ongeluk vond ik uw site en ik heb GENOTEN van de foto's van de Rivierenbuurt waar ik als kind tussen 1962 en 1969 in de Kinderdijkstraat woonde. Ik zal zeer zeker meerdere links bezoeken. vr. groet, Rosemarie

Naam: Henk Hessels
Email: hjhessels@zonnet.nl
Date: 6/23/04

Wat een mooie site. Er ging wel even wat door mij heen toen ik de foto zag van de razzia's op de joden. Ik weet nog dat ik die Zondag als elfjarige er naar stond te kijken hoe mijn aardige buurman in een vrachtwagen gegooid werd. Ik stond daar verslagen met een rolletje zwemkleding onder mijn arm om te gaan zwemmen in het Miranda bad. Het is er niet meer van gekomen. Dit beeld staat in mijn geheugen gegrift. We woonden in de Vechtstraat 22 (naast Willy Alberti)  In 1957 ben ik getrouwd in de Thomas van Aquinokerk en we hebben nog 3 jaar op zolder gewoond waar mijn vader een kamertje en keukentje  had getimmerd. In 1960 zijn we verhuist naar de Wibautstraat. En nu naar Amersfoort, maar de herinnering blijft.....

Naam: Willem Koops
Email: klik hier >>
Date: 6/17/04

Een prachtige site! Een vraag naar aanleiding ervan: Heeft iemand ooit gehoord van Max Speijer? Een jonge architect die onder andere huizenblokken in de waalstraat ontworpen heeft. Volgens mij overleden op te jonge leeftijd in de oorlog. Mijn vrouw, kind en ik zijn nieuwe bewoners in de rivierenbuurt en zijn daar elke dag gelukkig mee. Ik houd mij aanbevolen voor info over Max Speijer/Speyer!

Naam: Ben van Rijn
Email: oom_ben@hotmail.com
Date: 6/10/04

Mijn hele jeugd heb ik in de Kromme Mijdrechtstraat gewoond op nr 56 huis. Werd in mijn jonge jaren door straatvrienden in het algemeen Rijntje genoemd, wat mij nooit heeft gestoord.

lees verder mijn ingezonden bijdrage >>

Naam: Frank Verweij
Email: fr.verweij@wanadoo.nl
Date: 6/7/04

Als oud-leerling van de Vondelschool in de Jekerstraat(medio jaren 50) en toen wonend in de Lutmasstraat-Oud Zuid, heb ik ontelbare voetstappen liggen in de Rivierenbuurt en denk vaak met weemoed terug aan een tijd die een beetje vriendelijker was dan nu.

Een prachtige, zeer informatieve site ! Hats off voor de initiatiefnemer !

Naam: Anneke Sanner
Email: a.houtman@wanadoo
Date: 6/5/04

Ik ben Anneke Sanner en ik denk dan Nacy Sanner een nicht van mij is. Haar vader is Jan sanner en haar moeder Truus.? Mijn vader was Henk een broer van Jan

Naam: Bram Mulder
Email: a.a.mulder@quicknet.nl
Date: 6/5/04

Sinds 1928, het jaar waarin ik ben geboren, woonde ik in de Rivierenbuurt. Tot 1934 in de Vechtstraat (Tussen Lekstraat en Amstellaan).Mijn zoon wees mij op deze site. Leuk om iets van mijn vroegere buurt te vernemen.

Lees verder mijn Ingezonden Bijdrage >>

Naam: Gerard Happé
Email: G.happe@hccnet.nl
Date: 6/3/04

Wat een heerlijke site. Ik kwam in 1954 (geboren in 1949) te wonen in de Kromme Mijdrechtstraat op nummer 57. Buiten de vele andere verhalen herinner ik mij nog de volgende: Wij hadden vrij vroeg een televisie. Elke woensdagmiddag zat de huiskamer vol kinderen. Als mijn geheugen mij niet bedriegt; betaalde elk kind dan 5 cent. Dat ging niet in onze zakken :), maar werd regelmatig (door steeds een ander kind) trots overhandigd aan een vertegenwoordiger van de speeltuinvereniging in de Gaaspstraat. Ging op school op de Catharina Kleuterschool (1954-1956); St. Thomas van Aquino/St Albertus Magnus (1956-1962) en St Jozef Ulo(1962-1967). Razend benieuwd of hier nog mensen op reageren.

Naam: Margot van Collenburg-Hendriks
Email: mi_van_collenburg@yahoo.com
Date: 5/31/04

Wat leuk dat zo veel mensen zulke goede herinneringen hebben aan de Rivierenbuurt! Zelf heb ik van '51 tot '62 in de Geleenstraat gewoond tussen de Zoomstraat en het Europaplein. Daarna van '62 tot '69 in de Lekstraat tgor de synagoge. Herinneringen:het bouwen van de nieuwe RAI, waar voor die tijd ieder jaar kermis op die plaats was, het asfalteren van de Geleenstraat (konden we eindelijk lekker rolschaatsen), natuurlijk het "De Mirandabad", waar je op maandag, woensdag en vrijdag voor 15 cent naar binnen mocht en op dinsdag en donderdag voor 20, de meisjes mochten wel in het jongensbad, maar de jongens niet in het meisjes bad (lekker spannend), de Scheldegarage, waar begin jaren '60 de eerste "car-wash" begon, zodat de Geleenstraat helemaal vol stond met auto's, Oase natuurljk, de speelrekken op het Merwedeplein en in de Roerstraat, mijn lagere schooltijd op de Kohnstammschool in de Uiterwaardenstraat, het uitzicht van uit mijn slaapkamer in de Lekstraat op de Thomaskerk (helaas gesloopt, wat een armoe), veel gesport in de Oude Rai, middelbare schooltijd altijd gefietst langs het Beatrixpark en de Stadionkade etc. Later pas gerealiseerd hoe mooi de buurt architectonisch was en is. Ik hoop dat "men" niet veel meer gaat slopen. Mijn zus zat op de Dongeschool, waar binnenkort een reunie gehouden wordt. Woon al weer 30 jaar in de regio Rotterdam, maar ben heel blij met deze site.

Naam: denise van betuw
Email: denise@bnk.zzn.com
Date: 5/25/04

Heel leuk om iets te vernemen uit de buurt waar ik geboren ben en wel in de van Wou straat in 1963, ik ben naar de Catharina school geweest en herinner mij vooral de fijne tijd in " De Mirandabad" want daar gingen mijn zus en ik altijd zwemmen in onze vrije tijd, ik sta er best wel verbaasd van dat ik daar niemand over hoor!!!!! Wie heeft er gezwommen in het Mirandabad??? Speelde altijd in de Rijnstraat met Tanja, Andrea, Carla, Winston,Peggy, omdat daar de stoep breder was , en waar mijn oma boven Simon de Wit woonde, ik zou het heel leuk vinden om iets te horen van dezen of genen, ken het boek niet maar ga het zeker aanschaffen als ik weer in Nederland ben , woon nml al 21 jaar in het buitenland. In ieder geval succes met deze site en mijn complimenten!!! Vooral voor iemand die al zo lang uit Nederland is, telt het sentiment dubbel!!!!!

Naam: Raoul van Kleef
Email: ravankleef@planet.nl
Date: 5/24/04

Wat een leuk initiatief! Werd getipt door buurtgenoot en goede kennis Dick Nooy en was meteen enthousiast. Ben toevallig huidig, maar ook vroeger bewoner van deze buurt.

Lees verder mijn Ingezonden Bijdrage >>

Naam: Dick Nooy
Email: dnooy@prettel.nl
Date: 5/17/04

Heette nog Dikkie Hinrichs, toen ik jaren '50 in de Hoendiepstraat woonde (en oma & opa in de Kromme Mijdrechtstraat, vlak bij het pleintje met de kerstboomverbrandingen, het ijsbaantje enz.

Lees mijn Ingezonden Bijdrage >>

Naam: Dorith de Gruijter
Email: dorlen2@bigpond.net.au
Date: 5/11/04

Woonde bij Oma naast Sluiters in de Scheldestraat. Kreeg 'sZondags 25c om een wafel ijsje naast ons te kopen, heerlijk Italiaans ijs. Emigreerde met mijn ouders naar Australie in 1952. In 1998 ben ik terug gegaan naar Amsterdam. Heb de eerste dag van aankomst 2 wafelijsjes gegeten buiten op het terrasje. Niets anders dan herinneringen.

Naam: Joke Turkenburg
Email: joketurkenburg@quicknet.nl
Date: 5/1/04

Wat een enige site. Brengt heel wat jeugdsentiment naar boven. Het bericht van Paula die in de Kromme Mijdrechtstraat woonde, over de kerstboomverbranding en luilakbollen.Zelf heb ik nog bij bakker Schaap gewerkt. En dan de speeltuin waar ik schuin tegen over woonde,Lekstraat 12.Eerst was er nog het houten clubgebouw,waar we film konden kijken van Roy Rogers met dat paard. Ben vergeten hoe dat heette. Veel gespeeld in de speeltuin.Als het mooi weer was deden we sávonds slagbal met rondjes.Dat deden we ook op straat.Dan hingen de moeders uit het raam om te waarschuwen als er eens een auto aan kwam. Heb van 1953 tot 1957 op de Prof. Gunningschool gezeten. In 1994 ben ik daar nog naar de reuni geweest. Ook herinner ik me de ijssalon in de Rijnstraat, daar was Tompoes op de muur geschilderd met de tekst:O o wat heb ik hard gelopen om bij Joco een ijsje te kopen. De wolkenkrabber die enorm hoog leek. Zo komen er steeds meer herinneringen boven. Bedankt voor deze site,zal hem nog vaak bezoeken. Joke

Naam: de-Laan
Email: info@jacobcatslaan.nl
Website: http://www.jacobcatslaan.nl  
Date: 4/26/04

Hay, We kwamen toevallig langs deze mooie thuispagina,en we hebben genoten we komen zeker nog eens buurten,Groeten aan de buren en tot ziens.

Groeten vanuit de gezelligste laan van Leiden

Naam: margreet spierdijk
Email: mj.spierdijk@zeelandnet.nl
Date: 4/16/04

ik heb genoten vanavond. wat een enige foto's en wat komen er dan een herinneringen boven! ik bven van 1952 en heb vanaf 1957 tot 1975 in de krammerstraat gewoond. ik ging school op de dongeschool en het comeniuslyceum( berlagescholengemeenschap). Schaatsen op de Boerenwetering en op de binnenplaats van het weeshuis, een croquet halen bij wetser in de scheldstraat, de kruidenier Van zijl, santing de bakker, de italiaan met het heerlijke ijs in de scheldestraat. ik ga kijken of ik ook een bijdrage met foto's kan leveren! enig!!!

Naam: Herman Roeper
Email: hroeper@earthlink.net
Date: 4/6/04

Vandaag via Schoolbank.nl op deze site terechtgekomen. Fantastisch. Ik woon sinds 1983 in Anaheim, Californie, maar deze site begint me een beetje heimwee te geven. Kan me herinneren dat we achter autos aan de bumper hingen (op de sneeuw), op de Haringlietstraat naar beneden naar de Zuidelijke Wandelweg toe. Fantastische tijd, fantastische buurt. Ik ben naar de dongeschool geweest van 1950 tot 1956. Juffrouw Tichelaar, Mr. Blok (wat kon die verhalen uit de geschiedenis vertellen) en Mr. Ris Ik woonde in de Deurloostraat 59 op de hoek van de Volkerakstraat. Heel erg vriendelijk bedankt voor deze site, en ik zal zien of ik nog wat fotos kan vinden om up te loaden.

Naam: J. Lebesque
Email: jooslebesque@hetnet.nl
Date: 4/5/04

Hi,

Ik woonde in de Zomerdijkstraat vanaf 1944 tot ongeveer 1958. Ik zat op de Cathatrina kleuterschool en later op de Albertus Magnus school, eerst in de Uiterwaardenstraat, later in de IJselstraat. Er is in de Zomerdijkstraat een heel groots opgezet bevrijdingsfeest geweest, waarbij de kunstenaars de hele straat versierd hadden. Verder nog als herinnering de zweetlucht van dansers en danseressen van Sonja Gaitskel, als zomers de ramen openstonden en je in vensterbank naar het dansen kon kijken.

Naam: Maria Greuter
Email: mcagreuter@wanadoo.nl
Date: 4/4/04

Ik woonde vroeger in de Rijnstraat en zat op de Catharinaschool. Nu weer in de Geleenstraat, toevallig vlak naast een oud klasgenootje. Ik herinner me nog dat de Rijnstraat geasfalteerd werd en we weken achtereen konden rolschaatsen... De rivierenbuurt is net een dorp, ik kom helaas weinig mensen tegen van vroeger.

Naam: Ligtelijn en Kurpershoek
Date: 3/26/04

Wij zoeken een aantal mensen om te interviewen over de sociale geschiedenis van het Beatrixpark, dit in het kader van het i.o.v. Veren. Vrienden van het Beatrixpark te verschijnen boekje over het park. tel: 06-54224716.

We zoeken bv mensen die reeds lang aan het Beatrixpark wonen, daar lang hebben gewoond of op een andere manier betrokken zijn geweest bij de (soc.) geschiedenis van deze 'achtertuin van de Beethovenstraat'. Los daarvan zijn alle verhalen over het Beatrixpark uiteraard meer dan welkom.

Naam: Aishel Martinus
Email: alltagracia@hotmail.com
Date: 3/21/04

Heb een tijdje gewoond in de Uiterwaardestraat 177a, en zat op de St. Catharina school (1966-1971) . Ben op zoek naar speel kameraatjes van die tijd, die mooie tijd ben later naar de Nederlandse Antillen verhuisd. Ga ook een paar foto's zoeken om te plaataen.Als iemand mij kan herinneren a.u.b. reageer ben heel veel vergeten van die tijd. En ik mis het!

Naam: Barbara Hillebrand
Email: barbara.hillebrand@xs4all.nl
Date: 3/11/04

Een tip voor diegene die Mevr. E Huis in't Veld zoekt: mijn juf engels op Fons Vitae heette zo,ook op Het Nicolaas gaf zij les.Zij was in de begin zeventiger jaren al van middelbare leeftijd.Misschien kunnen ze op Fons Vitae meer informatie geven.

Naam: Kees Zijp
Email: lkz@xs4all.nl
Date: 3/11/04

Beste Jos

Zo heb je zuidelingen en oosterlingen. Een heel mooie site met heel leerzamen verhalen. Zelf had ik een vriendin in de Bernissestraat, Ellen Robert. Ik zal nog vaak deze site bekijken. Tot ziens. Kees Zijp.

Naam: Ineke de Ridder
Email: ineke@rt-direction.com
Website: www.rt-direction.com   
Date: 3/10/04

Via via hoor je kijk eens bij schoolbank.nl dus........ Tjonge echt gaaf!! wat leuk die oude foto's. Je bent druk aan het zoeken wie was dat nu weer en ga zo maar door. Heb zelf van 1952 t/m 1972 in de Ijselstraat 60 gewoond. (Ouderlijk huis).Prachtige tijd. Op zaterdag werd er altijd gebak gehaald op de Churchillaan bij banketbakker Blommesteijn volgens mij zit die er nog steeds.Ik zat op handbal in de Oude Rai zoals dat toen heette.Kortom leuk dat jullie me gevonden hebben zal mijn best doen voor wat foto's.Woon nu in Hoorn en rij soms nog wel eens langs.Good old day's!

Naam: Eric Kersch
Email: erickersch@hotmail.com
Date: 3/9/04

Via de schoolkrant.nl hebben jullie mijn naam en blijkbaar ook adres gevonden; heb de lagere schooljaren op de dongeschool gezeten, woonde van ongeveer 1960 tot 1971 op de rooseveltlaan 210 gewoond (ben geboren in 1956), altijd de rivierenburt een leuke buurt gevonden, kom er helaas zelden / af en toe naar de RAI / maar wel graag; nb woon nu alweer 21 jaar op de rooseveltlaan in rijswijk / z-holland

Naam: Kees van Loon
Email: ceeslon@msn.com
Date: 3/6/04

Fantastisch om al die berichten en foto's terug te zien en te lezen. Ik ben zelf geboren schuin tegenover de Thomaskerk, helaas is die nu weg, wat een heel ander aanzicht van de Rijnstraat is, waar ik ook geboren ben op nr.88 een hoog, wij hadden een groentezaak op nr.84. wij waren thuis met 7 kinderen, dus ik denk dat er best wel veel mensen zijn die het gezin van Loon kennen. Een paar jaar geleden heb ik met 2 zussen en mijn broer de Anne Frank route gelopen van het Joods museum van de synagoge uit de Lekstraat, was ook erg interessant. Misschien dat er mensen zijn die hierop willen reageren, erg leuk. van Paul heb ik al eens een keer een berichtje gehad, hij had namelijk bij mijn broer in de klas gezeten. Het is best leuk om al die verhalen te lezen. Groetjes ........

Naam: Paul Souverein
Email: vcbsouv@planet.nl
Date: 3/5/04

Erg leuk, deze pagina. Ik heb gewoond in de Rivierenbuurt (ouderlijk huis) in de Uiterwaardenstraat, bij de Rijnstraat, van 1947 (geboortejaar) tot 1971. Ik kom er nu weer, omdat ik er niet tever vandaan werk (Zuidas/bank, goed voorbeeld van erge veranderingen) en omdat ik een oude schoolvriend heb, die nu in de buurt woont (Trompenburgstraat). Ik heb op de lagere school gezeten bij Piet Schrijvers, de Albertus Magnus. Ik vind het altijd een heel markante buurt geweest, zeker ook vroeger. Wat schokkend, de gesloopte Thomas-kerk!

Naam: Rob Tromp
Email: tromprob@tiscali.nl
Date: 3/1/04

Prachtige site waar ik nog menig uurtje op ga doorbrengen. In de jaren 60 tot 1973 met mijn ouders gewoond in de Zomerdijkstraat. Ook woonde toen Jan Wolkers in de straat waar ik graag door het raam naar zijn atelier mocht kijken. Ga maar snel weer eens naar Amsterdam een wandeling doen door deze mooie buurt. Woon nu prachtig buiten langs het kanaal in Koedijk maar als ik dit weer zie........

Naam: Hans Heil
Email: johphheil@quicknet.nl  
Date: 2/23/04

Heel leuk deze Rivierenbuurt-side. Zelf ben ik geboren in 1944 in de Holendrechtstraat op nr. 11. In 1945 verhuisden mijn ouders men mij en mijn zus naar nummer 15. Daar woont mijn moeder nog steeds. Ik heb gezeten op de Meerhuizenschool. Helaas staat er geen enkele foto van mijn buurt bij.Ik ga op zoek en zal ze sturen.

Beste Hans, helaas kunnen we met het door u opgegeven e-mailadres geen bericht sturen. Waarschijnlijk heeft u hierin een foutje gemaakt. We hebben inderdaad nog weinig van uw oude buurtje. We zouden het erg op prijs stellen als u uw herinneringen met foto's zou willen inzenden. (red.)

Naam: Ellen
Email: ellen.benschop@quicknet.nl
Date: 2/22/04

Door deze site lijken er allemaal herinneringsdeurtjes open te gaan. Ik heb tot mijn 11e (1967) in de Deurloostraat gewoond en heb op de Zuiderschool gezeten. Mijn vader had één van de eerste Volkswagens. De buurman had dezelfde. Destijds hadden alle auto's dezelfde sleutel, dus werd er regelmatig in de verkeerde gereden. Voor Elvan: de moeder van mijn vriendin Paula Vos heet Huis in 't Veld, wellicht weet zij meer over de ansichtkaart.

Naam: Elvan Bayraktaroglu
Email: omega@no90.net
Date: 2/22/04

Ik kom net van de kringloopwinkel waar ik een boek heb gekocht. Daaruit viel een kaart uit Tenerife gericht aan mej. E. Huis in 't Veld die destijds aan de Nierstraat 3-2 in Amsterdam woonde. De kaart is verzonden in 1968. Ondertussen weet ik dat mevrouw daar niet meer woont. Toch ben ik nu nieuwsgierig geworden naar deze mevrouw en zou haar graag deze kaart willen overhandigen als ze nog in leven is. Ik zou alleen niet zo snel weten hoe ik dat zou moeten aanpakken en waar ik wellicht een bericht zou kunnen plaatsen in de hoop dat een bekende reageert.

Naam: Paula Verbrugge (Jacques)
Email: Paula50@tele2.nl
Date: 2/21/04

Een mooie site leuk om wat van je buurt te lezen uit je jeugd. Ik ben geboren in de Kromme Mijdrechtstraat in 1950. Ik woonde op nummer 45. Wat ik nog van vroeger weet. Is dat met oudejaar altijd op het pleintje van de Kromme Mijdrechtstraat om 12 uur s'avonds bomen werden verbrand. Ik kwam zelf ook heel veel in de speeltuin Lekstraat. Verder weet ik dat in onze straat Mevr Beppie Nooy Sr woonde en achter in de straat vlak bij de Amsteldijk woonde Ger van Oorschot hij was vroeger de Sinterklaas op TV. Ik heb er fijn gewoond tot 1971 toen ben ik getrouwd en uit de buurt gegaan. Met Luilak liep er altijd een drumband door de buurt en die maakte veel lawaai dus je werd er wel wakker van en als je dan wakker was dan ging je je vlug aankleden want dan ging je naar Bakker Schaap om luilakbolletjes te halen. De bakker zat hoek Kromme Mijdrechtstraat/Waverstraat. Op de hoek Kromme Mijdrechtstraat/Vrijheidslaan zat een andere bakker en daar kon je King Corn brood kopen.

Naam: Wim Thijs
Email: thijs@wxs.nl
Date: 2/15/04

Vanochtend deelgenomen aan de wandeling.

"Bijzonder te ervaren, hoe kilte en scherpe ochtenddauw een herinnering kleur geven. Alsof koude verstilling beelden leven inblazen, je bent weer even terug en zag hoe het voelde."

Bedankt Paul, bedankt Jos

Wim Thijs, Zwolle Bijzonder

Naam: Reinier Roland
Email: reinierroland@hotmail.com
Date: 2/12/04

Goed geslaagd, mooie website! Leuk om al die oude foto's te zien. Ik speelde als kleine jongen altijd in de Lekstraat.

Naam: Juliette Hofstede Sparenburg
Email: tanitdelaibiza@hotmail.com
Date: 2/11/04

Wat leuk om al die oude foto's te zien. Wat waren er nog weinig auto's!!! En ja hoor, zie ik ook nog een bekende in het gastenboek staan, Andrea, mee in de klas gezeten bij Fred Worm in de bovenbouw van de Anne Frank school.

Naam: Marja Blauw-Hoffmann
Email: rob28marja@hotmail.com
Date: 2/2/04

Jos, wat een leuke website. Ik heb als kind door alle straten gefietst. Leuk om het terug te zien. Groetjes, Marja Blauw-Hoffmann, je oud-klasgenootje van de Zuiderschool

Naam: Ad Wouterson
Email: a.wouterson@hccnet.nl
Date: 2/2/04

Woonde vanaf mijn geboorte (1948) in de Kromme Mijdrechtstraat bij het "pleintje". Het boek van Paul deed weer veel herinneringen in mij opkomen. Was overigens makkelijk te bestellen via de boekhandel. Ben in 1970 naar de Bijlmermeer verhuisd en zou nog graag eens in contact komen met mijn speelkameraden uit de Kromme Mijdrechtstraat en de Lekstraat. Mijn vrouw woonde in de Kuinderstraat naast de kerk.

Naam: J.IJsselstijn
Email: riverstone@zonnet.nl
Date: 1/27/04

Ben vroeger ook bewoner geweest van de rivierenbuurt eerst in de Lekstraat tussen synagoge en de Waalstraat dat was in 1940-1943 waar de joodse bevolking ingeladen werd in vrachtwagens waaronder mijn vriendje.Later zijn we verhuisd naar de Rijnstraat boven de sigarenzaak van de Vries.Tijdens de hongerwinter zijn mijn zusje en ik vervoerd naar Friesland om aan te sterken.Dit moest s`nachts gebeuren met de boot naar Lemmer.Woon inmiddels meer dan 45 jaar in Amersfoort. Ben bij toeval op deze prachtige site terechtgekomen.

Naam: Annette
Email: apsol51@hotmail.com
Date: 1/25/04

Ha Paul. Eindelijk tijd genomen om te kijken. Het is een prachtige site. Gefeliciteerd. We houden de wandeling op ons verlanglijstje.

Naam: hilde [rijke]-boudewijn
Email: l.h.rijke@wanadoo.nl
Date: 1/24/04

ik woonde destijds in de diezestraat 30[2]. ik zat op de zuiderschool,net als mijn zus,annemieke en mijn broers kees-jan en hans.tegenwoordig woon ik in spijkenisse.

Naam: Tjeerd Talman
Email: sabine.tjeerd@quicknet.nl
Date: 1/21/04

Erg mooie Website,

Ondanks berichten dat het boek de 'Zuidelijke Wandelweg' niet meer leverbaar zou zijn heb ik via bol.com gewoon nog een exemplaar kunnen bestellen. Ik heb het boek op 20-01-2004 ontvangen. Misschien een tip! Veel succes en ik blijf zeker deze site bezoeken. M.v.g. Tjeerd Talman

Naam: Rob, Erie en Peter
Email: vanGerve@kabelfoon.nl
Date: 1/20/04

Zuidelijke Wandelweg van Paul Gellings lijkt niet meer te koop. Onze ouders, geboren en getogen in oud zuid, vieren in februari hun gouden huwelijk. Héél graag willen wij hen het boek mét de wandeling aanbieden op 14, 15 of 16 februari. Kunt u aub dhr Gellings vragen contact met mij op te nemen voor overleg? Hartelijk dank voor uw medewerking en m.vr.gr., Peter: tel 010 449 10 12

Naam: Sonja Nijpels
Email: sonja.nijpels@nl.abnamro.com
Date: 1/18/04

Watleuk, deze site! Ik heb mijn hele jeugd(tot mijn 18e) doorgebracht in de Rivierenbuurt t.w. de Rooseveltlaan. Nog steeds ben ik enorm geinteresseerd in alles wat met deze buurt te maken heeft en lees veel boeken die over de Riv.buurt gaan (zo ook de "Zuidelijke Wandelweg"). Paul Gellings ontmoette ik op de Uitmarkt en hij kende zowaar mijn moeder en mijn beide zusters(onze moeders waren vriendinnen)! De buurt geeft mij altijd een 'dubbel' gevoel: vertrouwd(vanwege de jeugdjaren die ik daar doorbracht) en beklemmend(waarschijnlijk vanwege diezelfde jeugdjaren) .

Naam: Barbara Hillebrand-Koopman
Email: barbara.hillebrand@xs4all.nl
Date: 1/12/04

ik heb de wandeling uitgeprint en we gaan binnenkort op pad, ik heb onlangs twee boekjes gekregen:"de koningin van plan zuid", geschiedenissen uit de Beethovenstraat (ietsje uit de Rivierenbuurt) Herman Koch en Arnon Grunberg beschrijven in hun boeken deze buurt),door Frank van Kolfschooten en "Nieuw zuid", bibliotheek van Amsterdamse herinneringen.Paul Gellings staat er ook in! Groet Barbara.

Naam: Jan van der Veen
Email: jvdvnl@wanadoo.nl
Date: 1/11/04

Erg mooie website. Ik zal in mijn "archief" gaan graven en misschien dat er nog iets leuks of interessants te voorschijn komt.

Naam: Max Polak
Email: maxpolak@quicknet.nl
Date: 1/10/04

Geweldige site. Lees alle verhalen met veel plezier en verfris mijn herinneringen. Ik heb zelf van 1955 (geboren) tot 1968 in de Waverstraat gewoond. Later na 10 jaar in de Uiterwaardenstraat. Kom nog vaak in de buurt.

Naam: Yvon Kuilder v. Amersvoort
Email: puszta@planet.nl
Date: 1/10/04

Hallo Jos & Paul, (GOUDEN DUO) Ach, wat is deze site leuk en wat komen er weer veel memories boven! Ik heb tot mijn 21e jaar mijn jeugd doorgebracht in de Rivierenbuurt (Oude Ijsselstraat nr.50) Ik ben nu 55 en ben erg veel vergeten over die tijd maar door deze site geniet ik van de verhalen en beelden en komt er steeds meer boven van weleer. Ik hoop dat er nog veel mensen hun verhaal kwijt willen op jullie site! Er is al zoveel geschreven sinds jullie dit hebben opgezet dus twijfel ik niet aan al de komende bijdrages! Dus lieven mensen kom op en vertel je jeugdervaringen! Groetjes Yvon

 

Naam: Maarten van Ancum Plas
Date: 1/7/04

Ik blijf deze site met genoegen vanaf het begin volgen. Wordt steeds interessanter! Erg indrukwekkend het verhaal van Darina Nykl. Ook de wandeling van Gijs Vorstman - ik woon dus aan het stille plein bij de Uiterwaardenstraat en de kerk die hij beschrijft. Tip: de Dintelstraat (aan beide zijden van de Rooseveltlaan staat de komende maanden op zijn kop v.w.aanleg persriool.) M.b.t. de vlak na de oorlog gebouwde wijk aan de overzijde van de Kennedylaan heeft de deelraad Zuideramstel medio december wijziging bestemmingsplan aangenomen en de weg vrijgemaakt voor sloop van de - zoals een deelraadswethouder het noemde 'lelijke armetierige DDR-flats' (sic!) Hij bedoelde dus de airey-flats van Berghoef. Mooi of lelijk, over smaak kan je altijd twisten, maar deze flats zijn toch wel een onvervangbaar architectonisch erfgoed van de wederopbouwperiode vlak na de oorlog. (alleen in Amersfoort en Almelo is nog airey-bouw aanwezig) dit samen met het vernielen van het M.L.King Park en nieuwbouw van 40m hoge torenflat achter het De Miranda-Bad geeft te denken over hoe de deelraad met de Rivierenbuurt omgaat.

Lees verder mijn ingezonden verhaal met foto's >>

Naam: elisabeth (marijke) swart
Email: e.swart@quicknet.nl
Date: 1/6/04

Fantastisch, een feest der herkenning. Vanaf 1943 tot 1957 gewoond in de Boterdiepstraat nr. 18, daarna naar de Beethovenstraat. Enig al die foto's, ga vandaag nog op zoek naar het boek. Ik was heel veel kwijt uit mijn jeugd, maar veel komt nu weer boven.

Naam: Andrea Newton-Wesselius
Email: newton@euronet.nl
Date: 1/6/04

DIT IS LEUK! Heb net een wandeling gemaakt door de fotoreportage van de Rivierenbuurt. Kreeg de link door van mijn broer Rik die inmiddels al ruim 6 jaar in Milwaukee, de VS, woont. We waren in de jaren 60 in Amsterdam West geboren, maar verhuisden in 1971 met onze ouders naar de Amstelkade, tegenover het houten witte bruggetje. In de Uiterwaardenstraat op de lagere school (Anne Frankschool) gezeten (onderbouw) en daarna in de Bernissestraat (bovenbouw), maar we gymden in de Niersstraat (hoofdgebouw Anne Frankschool). Leuk om al die bekende plekjes weer te zien. Veel succes met deze site! Groetjes, Andrea

Naam: Raymond Wesling
Email: R.Wesling@freeler.nl
Date: 1/3/04

Een heerlijke buurt ben geboren in de Molenbeekstraat wn mijn ouders verhuisde ik op 4-jarige leeftijd naar de Roerstraat, woon og steeds in de straat waar ik ben opgegroeid reeds 54 jaar.

<< terug