Ook van deze auteur zijn/is:

Molen elders

Dit weekend 10 en 11 mei is van de Nationale Molen. Ik wil uw aandacht speciaal oproepen voor de Molen van Sloten. Die is dan open voor bezichtiging. En dan ziet u hoe de Middeleeuwen deze prachtige uitvinding hebben gedaan. Want die mensen toen konden wel wat, denk maar aan die niettegeloven gierpont die door de stroom van het water dwars over de rivier kon-kan varen. Molen en gierpont: energie die een bocht kan maken. Denk maar aan een vuistslag rechtuit, die dan rechtsaf gaat. Hoe bedenk je het.

Hoe bereikt u de Molen van Sloten. Laat ik het van één kant uitleggen`Oud West. Vanaf het Hoofddorpplein gaat u richting Badhoevedorp: de Plesmanlaan. U kruist de A10. Vlak voor de brug over de Ringvaart ligt links het oude dorp Sloten met een brandmelder, een eenpersoons cachot, een bedevaartsweg naar het Mirakel van Amsterdam en nog veel meer. Rechts ziet u de Molen, en ja hoor, hard aan het werk. Er is ook een Kuipers Muszeum aan de Molen verbonden.
Op de buitenkant staat al jaren een opschrift van me:


Ik maal niet om de olie of het graan.
Ik til heel wat water uit de stad vandaan.
De wind valt in de wieken als een valk.
Ik kan de jaren van mijn toekomst aan.


Ja, de stadsdeeldichter van Zuid exporteert z´n talent. Kijk maar bijvoorbeeld op de websites Geheugen van West, Geheugen van Oost, en Gemeente Amsterdam.
En wilt u, vóórdat u het Molenweekend richting Sloten gaat, eerst wat meer weten. Kijk op internet >>

Karel NL Grazell
Amsterdams stadsdichter uit Zuid

You have no rights to post comments