VERZET: Vragen over de verzetsgroep van Henk Dienske

 
Van Jack van Ommen, zoon van verzetstrijdster Renny van Ommen - de Vries, ontvingen wij onderstaand bericht met vragen over de verzetsgroep van Henk Dienske.
(red.)

"Voor het eind van het jaar publiceer ik het boek "De Mastmakersdochters" in druk en in E-book. Het is voor het grootste deel de autbiografie van Rennie van Ommen-de Vries, mijn moeder.
Het verhaal speelt in de Lemmer waar mijn moeder's vader een mastmaker was. De nicht van moeder was ook genoemd naar haar oma en had dus de zelfde naam, Rennie de Vries. De nicht groeide op in de mastmakerij van haar vader in Holtenau, bij Kiel, aan het Kaiser Wilhelm Kanaal.
Deze nicht en haar familie kwamen terug in Holland in 1925. Zij koos haar Duitse nationaliteit te houden en marcheerde achter het vaandel van het Nationaal Socialisme.
Onze moeder kwam in het verzet en werd gearresteerd in mei 1944 en kwam via, Vught, Ravensbrueck, Dachau behouden terug aan het eind van de oorlog. Moeder is in 1993 gestorven. En toen kwamen er bij mij een hoop vragen die ik haar nooit heb kunnen voorleggen.
En daar zoek ik van uw lezers voor antwoorden, voordat het te laat is.

Hoe kwam zij voor Henk Dienske te werken?
Het meest logische scenario is dat het met de Waalkerk te doen had. Henk Dienske was een ouderling in de Waalklerk. Zijn ouders woonden tegenover ons in de Alblasstraat. Maar al de vragen die ik aan mensen uit de Rivierenbuurt en de Waalkerk gemeenschap stelde hebben niets opgeleverd. Wat ik weet is dat Henk Dienske zich verschuilde/onderdook in de Waalstraat bij zijn zwager Frits de Die. En dat Dominee Kunst van de Waalkerk wist van Dienske, de Die, van Ommen maar niet actief deelnam.
Ik heb ook in mijn onderzoek uitgevonden dat onze vader door het zelfde tweetal, Maarten Kuiper en Friederich Christian Viebahn werd gearresteerd als de Anne Frank familie. Maarten Kuiper heeft Annie Schaft gefusilleerd en is een van de weinige Hollanders die door het Nederlandse gerechtshof na de oorlog het doodvonnis kreeg.
Ook heb ik ontdekt wie Henk Dienske aan de Duitsers geidentficeerd heeft.
De S.D. op de Euterpestraat zocht naar de identiteit van "de Ridder" de schuilnaam van Dienske en iemand die wij allemaal goed kenden  heeft ze aan de Henk Dienske naam geholpen. Mijn ouders hebben dit nooit geweten en hoogst waarschijnlijk heeft de persoon dit ook nooit verder aan iemand anders verteld.
 
Ik ben ook tot de conclusie gekomen dat heel wat mensen een stel medailles op de borst zijn geprikt die achteraf gezien niet zulke helden waren en omgekeerd. 
 
We weten dat Dienske nauw samenwerkte met de Communisten, Gerben Wagenaar was de vertegenwoordiger van de RVV, Raad Van Verzet, de verzetsgroep van de CPN, Communistische Partij Nederland. Het was een vermomming als de dochter van Gerben Wagenaar die Dienske in de val lokte.
Ik heb een stuk of 15 namen van mensen die voor Henk Dienske werkten maar onze moeder is de enigste die iets met de Rivierenbuurt en de Waalkerk te doen had. Wie waren de rest van de vertzetsmensen voor wie Henk Dienske de baas was in Noord Holland?Wat was de rol van de Rooms Katholieken van de Thomas van Aquino kerk in het verzet in de Rivierenbuurt? Waren die ook onder Henk Dienske? Dit blijft voor mij een raadsel en ik hoop dat onder Uw lezers hier wat te vinden valt.

Tot slot:
Kan iemand mij ook informatie geven over een zekere van der Most uit de Deurloostraat? Onze vader beschrijft in zijn dagboek, dat hij schreef vanaf zijn arrestatie tot het eind van de oorlog, dat hij bij zijn arrestatie naar onze overburen, de ouders van Henk Dienske, werd gebracht en dat de SD een mijnheer v/d Most uit de Deurloostraat aan het ondervragen was. Hij werd met onze vader en de ouders van Henk Dienske via de SD in de Euterpestraat ook op de Weteringschans gevangen gehouden. Maar ik vind deze naam nergens terug na de oorlog en vraag me af of hij in het verzet zat of mogelijk als een "V" man door de SD werd gebruikt.
      

Hartelijke groeten
Jack (Jaap) van Ommen
Ooit gewoond in de Alblasstraat 41 II"

Kunt Jack van Ommen verder helpen? Mail dan uw reactie naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  

Lees het eerder op deze website gepubliceerde artikel: "Verzet in de Rivierenbuurt" waarin ook de korte geschiedenis van Renny van Ommen - de Vries is opgenomen.

  

You have no rights to post comments