HERDENKEN: 1 november 2012

1 november 2012 herdenken we onze 13.000 buurtgenoten die tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven zijn gebracht.

Misschien staat u hier heel ver van af. Omdat u jong bent of omdat u heel ergens anders bent opgegroeid. Maar we mogen niet vergeten. Niet alleen om 'het vergeten' maar we gedenken ook om lering te trekken uit de geschiedenis. Een geschiedenis die niemand mag vergeten. Want ook al lijkt het onmogelijk het kan zomaar weer gebeuren. Wie het verleden kent is beter voorbereid op de toekomst. We rekenen op uw komst.
En ineens werden ze opgepakt en afgevoerd.    

De St. Catharinabasisschool herdenkt al meer dan 25 jaar.
Al 25 jaar nemen de kinderen van groep 8 van de St. Catharinabasisschool het leeuwendeel van deze herdenking voor hun rekening. Op school krijgen ze gedurende 5 weken een project over de Tweede Wereldoorlog rond een thema.

Uitnodiging
De leden van stichting Kinder Monument, de leerlingen van basis school st. Catharina en het bestuur van de bsv Amsterdam Zuid stellen het zeer op prijs als u met hen de gruwelijke gevolgen van deze racistische markt op donderdag 1 november 2012 wilt herdenken.

Vanaf 13.15 uur is het verenigingsgebouw van de speeltuin Amsterdam Zuid aan de Gaaspstraat 8 geopend. De herdenking vangt om 13.45 uur aan.

Programma

13:45 uur
  • Opening, voorzitter stichting Kinder Monument, dhr. Bert Meijer
  • Presentatie Kinderen Catharina School groep 8
  • Kinderen zingen o.l.v. dhr. Jos Smits (pianist): - de vluchteling uit de Mauthausenliederen van Milds Theodorakis - Het Hooglied uit dezelfde Mauthausencyclus
  • Toespraak de heer Dirk Mulder, directeur Herinnerings- centrum Kamp Westerbork, sociaal economisch historicus, gespecialiseerd in oorlogsgeschiedenis en Holocaust educatie.
  • Muzikaal intermezzo, de heer Jos Smits
  • Kinderen met ouderen aan de hand verlaten het verenigingsgebouw bij het Kindermonument
  • 1 minuut stilte
  • Sluiting

15:00 uur

Na de herdenking is er gelegenheid voor een consumptie en samen zijn.

You have no rights to post comments

Reacties  

 
# RE: HERDENKEN: 1 november 2012Ton Apon 01-11-2012 17:51
Voor het eerst erbij. Indrukwekkend, vooral als de cijfers gaan spreken. Hoeveel malen meer is 13.000 weggevoerde mensen t.o.v. de groep aanwezigen in het zaaltje! Weg is het vooroordeel van kinderen zonder interesse voor het verleden. Voortreffelijk en met volle overgave gezongen liederen. Volwassenen en kinderen hand in hand naar monument, een heel mooi nu-moment.