Miep Gies 1909 - 2010 . . . .

Terug naar de vorige pagina <<

 

 

MIEP GIES (Hermine Gies - Santrouschitz)
16 februari 1909 - 11 januari 2010 


(Foto: AFF Basel /AFS Amsterdam)

Verzetsstrijder Miep Gies is overleden. Gies is vooral bekend als de redder van het dagboek van Anne Frank. Ze was n van de helpsters van de familie Frank toen die tijdens de oorlog in het Achterhuis in Amsterdam zat ondergedoken.

Nadat Anne Frank en haar familie werden verraden, wist Gies het dagboek veilig te stellen. Na de oorlog kon ze het ongeschonden teruggeven aan Annes vader Otto.

Miep Gies overleed na een kort ziekbed; n maand voor haar 101-ste verjaardag.  


Miep Gies werd in december 1920 op 11-jarige leeftijd geadopteerd door de familie Nieuwenburg uit Leiden - die later verhuisde naar Amsterdam - als een van de duizenden, veelal ondervoede, Oostenrijkse kinderen die in het kader van de landelijke actie voor enige tijd naar Nederland werden gehaald om aan te sterken.

Daar groeide ze verder op, en op 24-jarige leeftijd vond ze er werk bij Opekta, dat een bedrijf was van Otto Frank, de vader van Anne Frank. Toen Otto Frank aan Gies kenbaar maakte dat hij en zijn gezin moesten onderduiken, was Gies direct bereid om hen tijdens de onderduik te voorzien van eten en nieuws.

Van 6 juli 1942 tot 4 augustus 1944 vormde Gies samen met Johannes Kleiman, Victor Kugler, Bep Voskuijl, Jan Gies en Johan Voskuijl een team van helpers van acht joodse onderduikers in het Achterhuis aan de Prinsengracht 263 in Amsterdam. In hetzelfde pand was aan de voorzijde het kantoor van Otto Frank gevestigd, waar Miep als secretaresse werkte.

Na het verraad en het wegvoeren van de onderduikers, zorgden Gies en haar collega Bep dat het dagboek van de jongste van de onderduikers, Anne Frank, uit Duitse handen bleef. Gies bewaarde Anne's schrijfsels ongelezen in een lade van haar bureau en gaf ze na de oorlog aan Anne's vader, die als enige van de acht de concentratiekampen overleefde. Hij zorgde ervoor dat Anne's erfenis in 1947 werd uitgegeven onder de titel Het Achterhuis.

Gies kende de zusjes Anne en Margot al van zeer jongs af aan. Ze herinnert zich Anne als een leergierige kleuter met pretoogjes, die graag sprak, maar direct vol aandacht was als iemand haar aansprak of iets vertelde.

Wegens haar verdiensten ontving zij diverse onderscheidingen in Nederland, Duitsland en Isral, waaronder de Yad Vashem onderscheiding. Haar man Jan Gies overleed in 1993. Ze trad niet meer op in het openbaar of voor televisiecamera's, maar opende in eigen beheer onlangs wel een website waarop ze haar visie op de gebeurtenissen uit die tijd weergeeft.

In 2009 vierde zij in besloten kring haar 100e verjaardag. Via het Anne Frank Huis werd bekendgemaakt dat zij in een redelijk goede gezondheid verkeerde en betrokken bleef bij de herdenking van Anne Frank en de verspreiding van "de boodschap van haar verhaal".

Miep en Jan Gies kregen n zoon, Paul Gies (13 juli 1950). Miep Gies overleed na een kort ziekbed op maandag 11 januari 2010. Ze werd honderd jaar.

Omhoog