Ingezonden bijdragen van Ruud Jansen

Terug naar de vorige pagina <<

 

index Ruud Jansen


Weet je het al? Op wie je gaat stemmen?

Ik twijfel nog hoewel, toen ik vanochtend uit het raam keek kreeg ik een signaal dat jullie misschien kan helpen. De buurman had namelijk bezoek, in z'n tuin, preciezer uitgedrukt in de appelboom in z'n tuin.
Meteen m'n fototoestel dus gepakt en een plaatje gemaakt.

Daar sta je van te kijken wat?
Zoiets gebeurt natuurlijk niet zomaar. Het moet een boodschap zijn. Voor de komende verkiezingen. Maar van wie?
Ik dacht even aan Balkenende. Heeft ie meegenomen met een VOC-reis. Zou kunnen toch? Maar ik twijfel. De afgelopen vier jaar sloten ze onder zijn bewind vreemde vogels liever op
Of zou ie door Rutte gestuurd zijn? Dit land is nog lang niet af hoorde ik hem zeggen. Mwaoh, nee, maar om dan overal parkieten neer te zetten lijkt me overdreven. De clubkleuren van zijn partij zijn trouwens blauw-oranje.
Eigenlijk zit ik bij de jongeheer Bos met hetzelfde probleem. Die vindt dat dit land zoveel beter verdient. Ik moet bekennen dat m'n eerste gedachten dan toch niet naar die grasgroene vogeltjes uitgaan, Wouter. Als je ze nou nog rood had gemaakt. En die roos van jullie kan je ook wel opdoeken. Die komt tegenwoordig uit Kenia. Beetje bij de les blijven, jongen.
Wat houden we nog over. De club van Jan M. Roodnodig is zijn boodschap. Dan stuur je dus niet zo'n vogel.
Pechtold. Die wil een open en tolerante samenleving. Waarop Loesewies op het idee kwam om een gros parkieten vrij te laten. Een mooi signaal zo'n vrijgelaten groene parkiet. Klinkt een beetje als een nieuw begin.
Trouwens, ik denk nu ook aan Groenlinks. Die willen dierenrechten in de grondwet. Stuurde die niet ooit een blote jongedame de wei in? Ik weet alleen niet meer of het toen om mensenrechten ging. Moeilijk allemaal.
Blijft Rouvoet over als boodschapper. Maar die valt m.i. af. Hij wil meer agenten op straat en dan stuur je geen parkiet, laten we eerlijk zijn.

Ja ja, het blijkt dus toch nog aardig lastig om de bedoeling van deze boodschap te doorgronden maar maar ik zie nu toch wel een bepaalde lijn. Waar denk je bij een vogel aan? Juist, vliegen, zweven.
Even vasthouden, een groene vogels als boodschap(per) voor de zwevende kiezer in Nederland. En dan vervolgens ruim baan voor het verdere scenario. Een toename van de CO2 uitstoot, stijgende temperaturen, smeltende ijskappen, tropische vogeltjes in Nederland, de zee die neemt, ik worstel en ga onder.
Neem die voorspelling mee bij je keuze. Succes ermee.
Ruud

Na de verkiezingen

Wat een uitslag hebben we over onszelf afgeroepen. Wat moet je daarmee aan, wat kunnen we daarmee aan? M'n mening over de peilers heb ik al eerder gegeven. Een verbod op peilingen gedurende de laatste twee weken voor de verkiezingen zou geen kwaad kunnen.
Dat de angst/haat voor/tegen allochtone Nederlanders veel groter is dan we willen toegeven verwondert me nauwelijks. Onderschat door de peilers en in een achterkamertje gezet door de media kwam broeder Wilders veel sterker voor de dag dan menigeen gehoopt of gedacht had.
De fout van de VVD om kort lontje Rutte tot voorman te kiezen met die mevrouw van het uitzetbeleid als slippendraagster betaalde zich eveneens onmiddellijk uit. Een man zonder warmte die zelfs in de nabespreking 's avonds om twaalf uur met z'n voortdurende gekwek nog in de fout ging. Verbazingwekkend dat een partij als de VVD, die echt wel over vertegenwoordigers beschikt die iets te betekenen kunnen hebben, twee dergelijke mensen op de eerste twee plaatsen zet.
Bos heeft gekregen waar hij als twijfelaar om gevraagd heeft. Schoot zich met z'n onhandige AOWpresentatie al in de voet toen het spel nog beginnen moest en koppelde daar vervolgens diverse grote en kleine onhandigheden aan vast. De conference van Freek op dinsdagavond gaf hem de genadesteek. Ik was er niet blij mee, wat was de achtergrond van deze duidelijke poging tot beinvloeding? Trouwens, jezelf beschouwen als het geweten van de natie en dan op zo'n goedkope manier op zo'n cruciaal tijdstip ingrijpen in verkiezingen die nog moeten plaatsvinden zou je niet moeten willen. Doet me een beetje denken aan de kwalijke rol die hij jaren geleden speelde als stadionspreker tijdens de beroemde wedstrijd met het staafincident.
Wat ik echter het meest verontrustend vind in deze uitslag is het wegvallen van het midden. Er is geen middenpartij meer om links met confessioneel Nederland te verbinden. En de gevolgen daarvan zie je nu, het formeren wordt zo moeilijk dat er waarschijnlijk een gedrocht met een korte levensduur uitkomt in afwachting van volgende verkiezingen. En laten we eerlijk zijn, ik kan me geen kabinet voorstellen waarin de linkse partijen met een Maxime Verhagen moeten samenwerken.
Tsja, het is gebeurd en het is niet anders. Ervan wakker liggen helpt niet. Het zou me niet verwonderen als er toch weer een CDA-VVD/combinatie uitkomt, gedoogd door rechtse splinters. Balkenende weet dat hij de economische wind mee heeft en laat z'n maatjes Zalm, Kamp cs echt niet zomaar vallen. Hij geeft ze op die manier gewoon tijd om intern in de VVD orde op zaken te stellen. Als dan over een paar jaar alle stemmachines beveiligd zijn roept hij ons weer op voor een gang naar de stembus in de verwachting dat er dan wel een werkbare meerderheid voor rechts uitkomt.
We zullen het zien.

<< index Ruud Jansen

Terug naar de vorige pagina <<