Ingezonden bijdrage van Jan Out:

Terug naar de vorige pagina <<

 

index ingezonden

Nederland

Pagina van Jan Out

Jan Out:
E-mail: j.out@hccnet.nl

Foto 1:
Klassefoto genomen door de firma Bakels aan de Eemsstraat 57. Het betreft mijn groep op de kleuterschool (Rijnstraat) dus die foto moet dateren uit 1957

Foto 2:
Wen foto genomen door de firma Sanders aan de Linnaeusparkweg 184 en betreft een feestviering op de kleuterschool aan de Rijnstraat en zal uit 1958 zijn.

Foto 3:
De zesde klas van de Sint Albertus Magnus basisschool in de IJsselstraat. Hoofdonderwijzer en pontificaal in het midden was Piet Schrijvers.

Foto 4:
De vijfde klas, van die onderwijzer met de ringbaard kan ik me nog herinneren dat hij een Beo in de klas had (een vogel die kon ‘spreken’)

" Ik ben geboren in 1953 in de Rijnstraat waar mijn ouders een chocolaterie hadden tegenover de Italiaanse ijssalon. Televisie was er nauwelijks in die tijd en ik kan me herinneren dat de buurtkinderen naar de autorijschool in de Rijnstraat gingen om daar, zittende op de grond, te kijken naar de verrekijker. Het was geen rijke tijd, als de Amstelkade was dichtgevroren, gingen wij naar de familie Hecke, een verhuisbedrijf, en die leende ons dan een paar Friese doorlopers met van die oranje banden die je om je schoenen heen trok (en na een aantal slagen al weer redelijk los zaten.) Naast de autorijschool woonde een joodse familie waar ik op Vrijdag altijd even langs ging om wat dingen te doen die op de sabbath niet mochten.

Ik ging naar de kleuterschool bij de nonnen op de Catherinaschool (zie foto) in de Rijnstraat. De basisschool was de Sint Albertus Magnus in de Ijsselstraat met aan het hoofd Pietje Schrijvers (zie foto’s). In die periode was ik ook misdienaar in de Thomas van Aquino-kerk bij de Dominicanen. Enkele namen weet ik nog: De pastoor heette Oorsprong en enkele paters waren: Strijbos, Kuhlman en Van Eupen. Als misdienaar had je heel graag Strijbos want die hield van opschieten en die dronk zijn miswijn praktisch puur (dat mocht hooguit één druppeltje water bij.) Paul Gellings zat daar in dezelfde periode. Ze hanteerden daar een puntensysteem: een extra mis leverde een extra punt op of ’s ochtends heel vroeg bij de nonnen een mis doen. Ik werd in die periode veel uit de klas gehaald om begrafenissen en trouwerijen te doen in de kerk. De misdienaar met de meeste punten mocht bij het misdienaarreisje als eerste een cadeautje uitzoeken.

In de hogere klassen van de basisschool kon je ook klaar-over worden en met de stopborden speelden wij dan Ivanhoe (die toen heel populair was met Roger Moore.) Samen met mijn broer bouwden wij een eigen poppenkast en met poppen die we geleend hadden van een echte poppensnijder (Wil Lambregts sr. die woonde op het Meerhuizenplein) gaven wij dan een voorstelling op de hoek van de Rijnstraat en de Vrijheidslaan.

De wolkenkrabber kan ik mij nog goed herinneren, maar dat was voor ons een heel eng gebouw waarover allerlei verhalen de ronde deden. Wij durfden er niet naar binnen te gaan. Voetballen en vliegeren werd gedaan op het veld net naast de Utrechtsebrug. "

Jan Out,  20 december 2003

omhoog

Terug naar de vorige pagina <<



Vergroot

 

 
Vergroot

 


Vergroot

 


Vergroot