Ingezonden bijdrage van Jaap van Rossum

Nederland

Pagina van Jaap van Rossum

Inzender Jaap van Rossum:
E-mail:  javaros@hetnet.nl

In 1927 kwamen mijn grootouders samen met mijn vader in de toen spiksplinternieuwe Rivierenbuurt wonen. (zie eerste foto)
Eerst in de Deurloostraat en kort daarna (al na één jaar) in de Jekerstraat, waar zowel mijn grootouders als mijn vader en later (vanaf 1947) ook mijn moeder hun hele verdere leven zouden blijven wonen.

Mijn vader heeft in de Jekerstraat een belangrijk deel van de Tweede Wereldoorlog meegemaakt. Over zijn belevenissen in die jaren heeft hij een dagboek bijgehouden, dat hij bewerkt heeft tot roman. Aan dit dagboek, dat de titel “Bungalowavonturen/Het Grote Onweer” draagt, heb ik een website gewijd: http://home.hetnet.nl/~javaros/index.htm . Op deze site is ook een aantal unieke historische foto’s van o.a. de Jekerstraat te zien.

Ikzelf ben in 1952 in de Jekerstraat geboren, heb in de Dintelstraat op de kleuterschool (een dependence van de Blauwe Zeedistel) gezeten en later in de Niersstraat op de lagere school, de 6e Montessorischool, ook bekend als de Anne Frankschool.

Tot 1981 heb ik zelf nog in de Jekerstraat gewoond, maar ook daarna, tot het overlijden van mijn moeder in 1994, ben ik de buurt met grote regelmaat blijven bezoeken. Thans woon ik buiten Amsterdam en kom ik nog maar zelden in de Rivierenbuurt. Maar de herinneringen aan deze buurt zijn gebleven…

De tweede foto is uit 1954 en is genomen voor de deur van ons vroegere woonhuis (Jekerstraat 98). Hierop staan mijn moeder en op de voorgrond mijn oudere broer en ikzelf (links naast de "buggy"). Let op de hoge stoep in het portiek.
Omstreeks de tijd dat de "nieuwe RAI" werd gebouwd, is het deel van de Rivierenbuurt in de omgeving daarvan opgehoogd en kwam de vloer van het portiek vrijwel gelijk met het niveau van de straat te liggen. Ook zijn toen de straten geasfalteerd, waardoor in de Waalstraat en de Maasstraat de karakteristieke kinderhoofdjes voorgoed verdwenen. 

Let ook eens op de glimmende deurknop van de buren op nr 100 (uiterst links op de foto): er werd toentertijd nog driftig koper gepoetst. En wat te denken van de zelf gemaakte kinderkleding?

De derde foto is gemaakt op 5 mei 1956. Deze dag was niet alleen een feest vanwege Bevrijdingsdag, maar ook omdat op die dag zowel mijn moeder als mijn grootmoeder, die bij ons inwoonde, jarig waren. Driedubbel feest dus en dan ook nog poppenkast voor de deur (in plaats van een overmaat aan geparkeerde auto's zoals nu).

De vierde foto: Op zoek naar geheel iets anders, kwam ik bijgaande oude ansicht tegen van de Wolkenkrabber, het icoon bij uitstek van de Rivierenbuurt. Ik vermoed dat de foto gemaakt vlak na de oplevering van dit "wereldwonder".

Jaap van Rossum, 9 december 2003


Winter in Amsterdam Zuid

In de verzameling oude amateurfilms van wijlen mijn vader, P.W. van Rossum, zit een filmpje dat opgenomen is op de eerste kerstdag van 1938. Het was toen duidelijke een witte kerst. Ik heb het filmpje gedigitaliseerd en op www.filmpjes.nl gezet.

In dit filmpje, dat ruim anderhalve minuut duurt en is opgenomen op 9,5 mm-film, is het volgende te zien:

  • Jekerstraat, gezicht over het Jekerplein, op de achtergrond de Wolkenkrabber met de tot in de jaren zestig (?) zo karakteristieke rookpluim;
  • Schaatsenrijders bij Zuidelijke Wandelweg, met op de achtergrond de (inmiddels allang verdwenen) gashouder bij de Omval;
  • Schaatsenrijders bij het Muzenplein (waar de Boerenwetering begint), op de achtergrond het Apollopaviljoen en de Sint Willibrorduskerk;
  • Weeshuis (ook verdwenen!) aan de Wielingenstraat;
  • Jekerstraat, gezicht over Jekerplein, op de achtergrond de Wolkenkrabber.

De beeldkwaliteit voldoet niet helemaal aan de eisen van de huidige tijd, maar ja...

Volg deze link: http://youtu.be/xHZePOYCffA

Jaap van Rossum - 28 februari 2007

http://home.kpn.nl/javaros/

 

omhoog

Terug naar de vorige pagina <<



Vergroot

 


Vergroot

 


Vergroot

 


Vergroot

fragment uit:
“Bungalowavonturen /Het Grote Onweer”