Ingezonden bijdrage van Ans Petersen- van Vlimmeren

Terug naar de vorige pagina <<

 

index ingezonden

Nederland

Pagina van Ans Petersen- van Vlimmeren

omhoog

En kaartje 30 cent

Wij woonden net achter de Weesperzijde, bij het Amstelstation, dus niet echt in de Rivierenbuurt, maar ons leven speelden zich daar wel voor een groot deel af.
Wij, de buurtgenootjes en ik: o.a. Nora Holsderver, Els Lindgreen, Fredje Boom, Sonja Kruyer, Jan Wilders, Irma van Cornewal, Edward en Richard Petersen, Gaby, Joan en Margy Vijsma, zaten op de Berlageschool op het Meerhuizenplein. Over de Berlagebrug hebben we dus duizenden keren gelopen.
Mijn vriendjes (wie kent ze?) woonden o.a. op de Vrijheidslaan: Beertje Dooijes , Roel Victor en Dick Stots. In de Uithoornstraat: Richard Aue, in de Rijnstraat: Ernst en Hans Verhoef, in de Gaaspstraat : Abel van Aalst, in de Waverstraat woonde Elsje Put en Wim van Klingeren, ook Ronald de Haan (hij schreef ook een mooi verhaal) Lenie Pronk, Piet Wiersma woonden in de Rivierenbuurt.


Schaatsen op de Amstel 1956. Rechts de Vrijheidslaan.
Het meisje met de strik dat ben ik.

De boodschappen deden we ook in de Rivierenbuurt. Er zat een goeie banketbakker in de Uithoornstraat. De Apotheek zat er ook en Drogisterij PAM. Waar nu Febo zit, zat een slager, een fietsenwinkel (met in de etalage mijn 1e fiets, waar ik eerst een jaar naar heb mogen kijken) en een winkeltje waar ze nylonkousen repareerden.
In de Rijnstraat bij o.a. schoenmaker Schellekens (ik heb nog een foto), bakker Bartels, slager Wallach, Jac.Hermans, sigaren- en sigarettenzaak Saksioni, en soms ook bij de avondwinkel, deden wij de boodschappen.
Vooral bij IJssalon Joco, kwamen we graag. Wij gooiden daar ons geld in de Jukebox en kochten er een ijsje. IJs kochten we ook bij de kar van Ome Herman, de kar werd getrokken door een paard. Er reed ook iemand met een kar door de straat en die zong: Bolletje Bol, Berliner Bol, bij de Koffie en de thee neem een Berlinerbolletje mee!
Er kwam nog een voddenman: "wie heeft er nog Vodduhhh?". Een mosselman (wat riep die eigenlijk?) en een schillenboer met paard en wagen.

De speeltuin in de Gaaspstraat was, vooral de avonden dat er feesten werden gegeven, belangrijk voor de jeugd. Vooral de 5-mei feesten waren geweldig. Je hoorde de muziek al spelen zodra je de brug over kwam. Leuke bandjes traden er op, o.a. de Teddybears en de Sundowners kan ik mij herinneren. We dansten buiten en in het clubgebouw. Dit alles speelde zich af in de jaren 60. Jan Ploeger organiseerde er veel leuke avonden met goeie muziek. Hij is later met mijn vriendin Els getrouwd.
We zwommen vaak in het De Mirandabad, jongens en meisjes apart, ik heb zelfs nog een kaartje bewaard !


kaartje van het De Mirandabad uit begin 60-er jaren

In de Amstel werd 's zomers gezwommen en 's winters werd erop geschaatst. Van het schaatsen heb ik nog een foto.
De zomers lijken als je eraan terugdenkt lang en warm, de winters lang en koud. De tijd gaat nu zoveel sneller voorbij. Bij de schoolbank.nl heb ik weer een aantal oud klas- en buurtgenootjes gevonden, met hen deel ik de liefde voor de website van de Zuidelijke Wandelweg, echt genieten al die foto's en verhalen.

De Berlagebrug, brug van mijn jeugd!
Duizenden keren er overheen naar school en weer terug. Wonende bij het Amstelstation, op school op het Meerhuizenplein, jawel: op de Berlageschool.
Als je te laat was, zei je: de brug was dicht! Dan kon je er toch overheen! zei de meester dan. Daar moest je altijd even over nadenken!
Als het vroor, deden we een gevaarlijk spelletje: wie zo lang mogelijk zijn tong op de leuning kon houden! Menige tong vroor net dat kleine beetje vast, maar het gebeurde ook een keer, dat er snel water gehaald moest worden: een beetje te stoere jongen had gewonnen, resultaat: tong vast aan de Berlagebrug!
Berlagebrug, de brug van onze jeugd, waar we op stil stonden om 8 uur 's avonds op 4 mei, zomaar midden op straat. Het verkeer moest toch ook even stilstaan.
Berlagebrug, waar ik eens zo hard van af fietste dat ik met een smak op de Vrijheidslaan terecht kwam. Berlagebrug, waar 's zomers, de stoere jongens vanaf doken om in de Amstel te zwemmen. Waar je stond om de roeiwedstrijden te zien. Ja zelfs speedbootrace hebben we daar gekeken. Berlagebrug, je kreeg verkering en weer liep je heen en weer terug, je kuste elkaar op de Berlagebrug. En later, veel ouder, zat ik bij mijn schoonmoeder op de Weesperzijde en keek naar buiten en zag de Berlagebrug, de brug van mijn jeugd, want ik trouwde met de jongen die op mij wachtte voor zijn deur en keek of ik al liep: over de Berlagebrug.

Ans Petersen-van Vlimmeren

e-mail: anspetersen@planet.nl

Terug naar de vorige pagina <<