Ingezonden door Denis en Saskia Windt

Terug naar de vorige pagina <<

 

index ingezonden

Pagina van Denis en Saskia Windt

Schenking aan de stichting Geheugen van Plan Zuid

Hieronder leest u het e-mailbericht die de heer Denis Windt ons op 8 juli 2010 stuurde. Hij schonk de stichting Geheugen van Plan Zuid zijn gehele collectie oorlogsdocumentatie bestaande uit kranten, vlugschriften en pamfletten. Zijn motief om het niet aan de 'grote instellingen' over te dragen was dat deze het wellicht toch maar in hun grote archieven zouden opbergen. Na het zien van onze website begreep hij dat wij er wel actief mee aan de gang zouden gaan.
Uiteraard zullen wij graag aan zijn wens voldoen te meer de collectie afkomstig is uit zijn ouderlijk woning aan de Maasstraat in de Rivierenbuurt.
Voorts stuurde hij ons enkele foto's van het in aanbouw zijnde RAI-gebouw (1960) en van festiviteiten in de Scheldestraat. De beelden laten een soort zeepkistenrace zien en zijn vermoedelijk ook van rond 1960. Deze foto's zijn hieronder geplaatst.

namens het bestuur van de stichting Geheugen van Plan Zuid hartelijk bedankt.
Jos Wiersema

Onderduikplekken in de Rivierenbuurt

Op zoek op het internet naar een museum/stichting die ik mijn oorlogsdocumentatie zou kunnen schenken/geven kwam ik deze site tegen.
Voor mij was de kop: "Onderduikplekken in de Rivierenbuurt" voldoende om nu te reageren.
Geboren op 17 mei 1941 in de Maasstraat 138 III, heb ik de oorlog, in tegenstelling tot mijn 10 jaar oudere zuster, niet bewust meegemaakt.


Maasstraat 138 drie en vier hoog
Bron: Google Streetview

In de Maasstraat 138 III was nog de 4e etage, met een paar kamertjes, de laatste deur gaf toegang naar een zoldertrap met links en rechts een kamer.
De rechter kamer was die van mijn in 1931 geboren zuster met een prachtig uitzicht in de richting van Schiphol, blikken vol granaat splinters en later bundels van De Vliegende Hollander, heeft ze van het dak gehaald, de laatste heeft ze ook verspreid.
In de linker kamer aan de straatzijde was onder de trap naar de zolder een ingebouwde kledingkast behangen met kranten “tegen de afgevende witkalk”.
Links in de kast was achter de kranten een wit gekalkte houten schot verstopt, dat geopend/verplaatst kon worden zodat de ruimte onder de trap vrij kwam.
Genoeg ruimte voor 4 volwassenen. De laatste jaren van de oorlog was de ruimte meer dan “volgeboekt”.
Mijn vader had een waarschuwingssysteem ingebouwd, 1 tik – jullie kunnen naar beneden (de 3e) komen, 2 tikken – blijf waar je bent, 3 tikken – ga in de kast.

Op de zolder met een dakraam in de richting van “Schiphol” lag een verrekijker, maar links van het dakraam lagen onder de 2e, 3e dakpan de te vervalsen en de vervalste documenten, mijn vader was kunstschilder en restaurateur en heel inventief.
Op het dak was een windmolen gemonteerd een fietsdynamo, twee wieken en een windvaan, ik weet nog dat ze aluminium waren geschilderd, en van horen, altijd als de uitzendingen uit Engeland kwamen viel in de avond de wind weg en moest er weer gefietst worden, ja, ondanks de honger moest er gefietst worden.
Mijn vader was handig, toen de radiotoestellen ingeleverd moesten worden, bouwde hij van werkelijk historisch materiaal een werkende radio die werd ingeleverd, geaccepteerd en geloof het of niet na de oorlog werd dit gedrocht keurig netjes terugbezorgd.

Maar nu even terug naar het geven / schenken van de in mijn bezit zijnde oorlogsdocumentatie van kranten, pamfletten (zie bijlage: lijst van de documentatie) en vervoerbewijzen lijn 25 van de bij mijn ouders inwonende heer J.F.W. Jos, die werkzaam was op het hoofdkantoor telegrafie / telefonie van de PTT te Amsterdam.

Hij werd in 1943 met nog 2 of 3 collega's door de SS gearresteerd voor spionage voor de ondergrondse. Na eerst in de gevangenis aan de Amstelveense weg te hebben gezeten werd hij naar Buchenwald gedeporteerd. Daar werd hij bevrijd door de Russen. Op de “wandeling” naar Nederland overleed hij door de ontberingen. Zijn naam ben ik verder nergens tegengekomen.

Denis en Saskia Windt - 8 juli 2010
E-mail: deniswindt(AT)gmail.nl
Website: www.windt-net.nl

De Denis en Sakia Windt stuurden ons voorts nog enkele foto's van de RAI en festiviteiten in de Scheldestraat omstreeks 1960.

omhoog

Terug naar de vorige pagina <<