Ingezonden bijdrage van Beert J. de Nooij

Terug naar de vorige pagina <<

 

index ingezonden

Pagina van Beert J. de Nooij en klas 6-V (2005)

Ik reageer nog even op het overlijden van Co Hermans. Hij was twee jaar geleden bij mij in de les economie op het Erfgooiers College in Huizen. Hij heeft toen iets verteld van zijn leven in zaken. Het was een uiterst plezierige les. Ik heb toen ook een verslag gemaakt van zijn gesprek met de klas. Ook zijn er enkele foto's gemaakt.
Beert J. de Nooij
Docent economie

bjdnooij@xs4all.nl
 

Een kruidenier in de klas

Een paar jaar geleden (2005 red.) was Co Hermans op bezoek op onze school. De nu gepensioneerde kruidenier, oprichter van Jac. Hermans supermarkt, kwam aan leerlingen van 6-VWO vertellen hoe hij zijn bedrijf heeft opgericht. De naam van zijn bedrijven, Jacq. Hermans, bestaat nu niet meer. Hij verkocht zijn vele winkels die nu onder andere namen bekend zijn

Op 14-jarige leeftijd ging hij van school. Hij wilde graag boer worden en hij besloot zijn intrek te nemen bij een boerenfamilie om daar alles te leren van wat er komt kijken bij het boerenbedrijf. Hij heeft het maar één week volgehouden
op de boerderij. Door heimwee geveld was hij snel weer thuis.


Jac. Hermans ging op 14-jarige leeftijd van school.

Weer thuis besefte hij dat hij ooit zijn eigen centjes zou moeten verdienen. Hij nam een mandje, kocht wat boter, kaas en eieren en ging daarmee langs de deuren in zijn woonplaats. Veel geld bracht het niet op en bovendien, zo vertelde hij, vond hij het best wel een beetje gênant. Hij vermoedde dat de mensen die wat van hem kochten, dat eigenlijk uit medelijden met dat jonge mannetje deden.

Een paar jaar later kon hij een pandje huren in de Rijnstraat in Amsterdam.
In de omgeving van deze straat woonden veel Joodse gezinnen die bij hem in zijn winkeltje kwamen kopen. Dat was voor hem een geweldige ervaring: de mensen kwamen nu naar hem toe. Het winkelassortiment bestond uit boter, kaas, eieren en zuidvruchten. Zijn winkeltje begon nu redelijk goed te lopen. Wat later hielp ook zijn vrouw in de zaak.


Het winkelassortiment bestond uit boter, kaas, eieren en zuidvruchten.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwamen de producten op de bon. Hij kreeg de goederen maar mondjesmaat aangeleverd. Zonder bonnen verkopen kon hij niet
want de bonnen die hij van zijn klanten kreeg had hij nodig om weer te kunnen inkopen. Zonder bonnen kon je geen goederen inkopen.

Na de Tweede Wereldoorlog bleven de meeste producten nog maanden op de bon, koffie zelfs tot 1948. Zijn bedrijf begon nu groter te worden, hij vestigde meer winkels in meerdere plaatsen. In het buitenland maakte hij kennis met geheel andere winkelformules. Zo leerde hij in Zwitserland en de Verenigde Staten dat de klanten ook wel zichzelf konden bedienen en hij begon dat ook toe te passen in zijn eigen bedrijven. Tijdens een ander bezoek in de Verenigde Staten leerde hij de 80-20 formule: 80% van de omzet wordt gehaald uit 20% van het assortiment. Veel producten zou hij dan uit zijn winkelassortiment moeten doen. Toch durfde hij deze formule aanvankelijk niet toe te passen in zijn eigen winkels. Dat deed hij wel toen hij bedrijven oprichtte in het zuiden van ons land: sober ingerichte winkels met kruidenierswaren met een hoge omloop-snelheid.


Jac. Hermans - 29 mei 1916 - 21 maart 2007

Zijn succesvol ondernemerschap kende als trefwoord vernieuwen, alsmaar vernieuwen. Hij bleef niet alleen kruidenier maar werd ook nog wijnverkoper.
Wijn verkocht hij al lang in zijn winkels maar hij had ook in verschillende plaatsen wijnkeldertjes van waaruit hij wijn verkocht. Op een bepaald moment had hij met de verkoop van wijn in Nederland een marktaandeel van 7%.

Nu alweer een flink aantal jaren geleden verkocht hij zijn vele winkels aan een Duitse supermarktketen. Deze supermarktketen verkocht alles enige tijd later door aan Schuitema.

Denk eraan, zei hij, jullie zijn de jonge generatie, maar leer dit van mij: je moet altijd durven vernieuwen. Vernieuwen was de basis van mijn succes.

Het was een heel bijzondere ervaring om met deze zeer succesvolle en vitale zakenman kennis te mogen maken.

Mede namens 6-V,
zeer bedankt, Co Hermans, bedankt voor uw boeiende verhaal.
Beert J. de Nooij

omhoog

Terug naar de vorige pagina <<