Ingezonden bijdrage van Max van der Glas

Terug naar de vorige pagina <<

 

index ingezonden

Max.C.van.der.Glas (1938-2016)
(Natanya Israël)

index Max

Share |

Berlage

Al vroeg in mijn leven werd ik geconfronteerd met de naam Berlage.
Geboren op de Tugelaweg in oost, trokken mijn ouders in 1938 over de zes jaar daar voor in gebruik genomen Berlagebrug, om zich in de Vechtstraat te vestigen. Tijdens de oorlog, wist ik dat er Moffen in de Berlageschool zaten, waarvoor ik, tot vervelens toe, door door mijn ouders gewaarschuwd werd om er niet in de buurt te komen, want je weet maar nooit, werd er dan nog aan toegevoegd.

Direct na de bevrijding werd er uitgekeken naar onze bevrijders die over de Berlagebrug Amsterdam binnen zouden komen en waar ik natuurlijk ook bij moest zijn om ze te verwelkomen.
Toen ik, als gevolg van de oorlog, een jaar te laat naar school ging, werd het de Berlageschool op het Meerhuizenplein.
Als 7 jarig jongetje zei mij de naam Berlage niet zoveel, maar dat veranderde al snel. Bij binnenkomst van de school hing een grote foto van een zeer streng uitziende heer. Eerst dacht ik nog dat het een oud leraar was van deze school,die mij iedere keer, zo vond ik dat, bestraffend aankeek en met gebogen hoofd liep ik er dan langs om zijn blik te ontwijken.
Een van de leraren heeft mij later verteld dat het een foto van architekt Berlage was, waar de school naar vernoemd was.
Zeven jaar lang (1 x blijven zitten) liep ik naar de Berlageschool om mijn dagelijkse portie ontwikkeling te halen.
Door achterstand wegens ziekte, moest ik 1 jaar lang, op aanraden van de leraar van de Berlageschool, mijn lessen voortzetten aan de V.G.L.O (Voortgezet Lager Onderwijs) in de Kraaipanstraat in oost, waarvoor ik dagelijks heen en terug de Berlagebrug over fietste.
Ook bij het voetbal in die tijd speelde de Berlagebrug een rol. Het werd voor mij (en vele anderen) het afspreekpunt om gezamenlijk naar wedstrijden, aan de Kruislaan, toe te gaan. Ook om een kano te huren om met vrienden op de Amstel en Amstelkade te peddelen, moesten we onder de Berlagebrug zijn, waar de verhuur toen plaats vond.
De affiniteit met Berlage door de jaren heen is gebleven, niet in de laatste plaat door de website van “Het Geheugen van Zuid”, waar men steeds weer geconfronteerd wordt met het werk van architect Berlage.
Vandaar deze bijdrage over de veelzijdig en kundige ontwerper, Vader der Nederlandse architectuur en peetvader van “plan-Zuid; architect H.P.Berlage.

Max.C.van.der.Glas.
21-10-2010

 

omhoog

Terug naar de vorige pagina <<