Column Karel N.L. Grazell

Terug naar de vorige pagina <<
 

index columns

 

Pas op! Mannen op uw dak!

U weet: 5 december is vol verwarring. Het gaat niet om de verjaardag van Sint, maar om z’n overlijden. En het schijnt niet om één, maar om twee Nicolazen te gaan. En Nicolaas blijkt, las ik, helemaal geen heilige te zijn bij de RK Kerk. Bovendien is het Sinterfeest geen cadeaufeest, maar een plaagfeest. Vandaar dat idee van surprises en een ondeugend rijmpje.
En da’s nog lang niet alles. Want 5 december is niet de goeie datum – op de avond van die dag worden ‘officieel’ de surprises gemaakt – de ochtend van de zesde staan die dan bij de schoorsteen of de centrale verwarming. In de nacht van 5 op 6 december moeten er dus Sint-en-Pieten op uw dak lopen om al die plagerige pakjes via de schoorsteen of soortgelijke af te leveren.
Dit dan wat Sint betreft.
En de Zwarte Piet, waarover zoveel mensen zich tegenwoordig druk maken? De oude Germanen hadden een soort verbinding tussen de mens en de hemel: dat was de schoorsteen, en daarboven reed Odin op z’n achtbenig paard (hij wist alles over elk mens en hij was o.a. ook nog god van de dichtkunst, van de rijmen). En Odin had twee raven bij zich. En nu zegt men dat de veer op de muts van Piet van een van die raven is.
Er zijn veel theorieën over waarom Piet zwart is. Maar misschien is hij gewoon ravenzwart.
Dit jaar zijn er rondom de Sint van Zuid weer veel surprises. Laat ik het maar bij enkele houden.
Ik denk aan de actie Zuid Sneeuwvrij. Ik schreef daar al eerder over. ’t Is best een aardig idee, alleen voor wat oude dametjes en heertjes niet, maar ach… Voor gevallen oudedom is er altijd nog het rianye verpleeghuis.
En dan is er de Victoria die onder de grond gaat mollen. Nee, niet stukmaken, mogen we hopen, maar graven: aan de Noord-Zuid lijn, die toekomstige Anaconda van Amsterdam.
Die naam Victoria, lees ik in een krant, is door iemand uit Nieuw-Vennep bedacht: komt van het Engelse victory, zei hij. Zou dat etymologisch wel zo zijn? Ik ben te lui om daarvoor speciaal een etymologisch woordenboek te raadplegen, maar uit het Frans (leenwoord in het Engels en Nederlands) en verder terug naar het Latijn en misschien wel het Sanskriet lijkt me meer voor de hand liggen. En o, speciaal voor die meneer daar in de Haarlemmermeer ’n aorigheitje: als hij het nog niet wist: Nieuw-Vennep is genoemd naar de Venepa, ooit een waterverbinding van het Leidse Meer naar het Haarlemmer Meer.
PS: Ik kreeg van het Stadsdeelbestuur van Zuid voor m’n lustrum als stadsdeeldichter een enorme ruiker met rozen die zo groot waren als vuisten. Hiervoor zeg ik publiekelijk m’n hartelijke dank.

Karel N.L. Grazell - 1 december 2011
Amsterdams stadsdichter uit Zuid

 

Terug naar de vorige pagina <<