Meer locaties uit "Zuidelijke Wandelweg" . . . .

 

Terug naar de vorige pagina <<

 

naar "foto's Paul J. Gellings Sr" >>

 
Deurloostraat / Volkerakstraat

De Deurloostraat is een echte flaneerstraat die de verschillende delen van de Rivierenbuurt met elkaar verbindt. Men beweert wel dat het de langste straat van Amsterdam is, maar dat klopt niet. Alleen de Uiterwaardenstraat is al langer, en dat is toch ook niet de langste straat van de stad. Met zijn brede stoepen en hoge beuken krijgt de Deurloostraat ter hoogte van de Volkerakstraat iets voornaams.

" Leonard woonde in een bovenwoning, op de hoek van de Volkerakstraat en de Deurloostraat. Hij had een mongools zusje dat hij voor 'vervelend mormel' uitmaakte wanneer ze aan zijn been ging hangen. "

Uit: Zuidelijke Wandelweg



Vergroot


Vergroot

Biesboschstraat

Vergis je niet in die rustige Biesboschstraat! Hij ligt pal op een belangrijke as van Zuid, zoals ooit door Berlage gedroomd. Je ziet het aan de Wolkenkrabber die daar waardig in het verschiet verrijst en nog steeds de architectonische trots van de buurt is.



Vergroot
Rijnstraat

De Rijnstraat en de Scheldestraat lijken qua horeca wel wat op elkaar. Alleen is de Rijnstraat een fractie braver. Misschien komt dat wel door de Thomaskerk, die bunker met zijn stompe toren op de hoek van de Lekstraat. Een markant punt in Zuid, een kerk ingebed in de woonblokken van de Amsterdamse School, die natuurlijk nooit gesloopt mag worden.

" Voor de Thomaskerk in de Rijnstraat staat die zondagmorgen een radiowagen te galmen. Een zware stem waarschuwt tegen 'de communisten'. "

Uit: Zuidelijke Wandelweg



Vergroot
Amsteldijk / Amstel

Op een dag was de Utrechtse Brug klaar, waardoor ik als jongen van zes zeven jaar het idee kreeg dat je de Amstel maar hoefde over te steken of je zat in Utrecht. Ja, Amsterdam was groot en Nederland klein. Maar de brug drukte me wel met mijn neus op het feit dat elders in het land ook kinderen woonden, speelden en naar school gingen. Een hele ontdekking.

" Als voorbereiding had ik al een paar woensdagmiddagen meegedraaid in het clubhuis aan de Amsteldijk, en dat was me slechtbevallen. Nog erger dan de school. "

" Januari 1963. IJsbrekers scheuren met grote moeite de Amstel open, maar een dag later kun je alweer schaatsen op de vaargeul. "

Uit: Zuidelijke Wandelweg


Vergroot


Vergroot

Scheldestraat

In de Scheldestraat vind je nog 'een vleugje slechtheid uit de binnenstad' zoals Geert Mak het zo treffend verwoordt in De engel van Amsterdam. Inderdaad, met zijn bar-bodega's en zijn eethuisjes is deze plek een stukje binnenstad in Zuid. Ongenaakbare jongens met spiegelzonnebrillen springen er in en uit paarse Porsches. Hun dames zijn iets te blond en het hele jaar door bruin.


Vergroot
Churchilllaan

In de jaren vijftig, zestig gleed je op deze andere grote boulevard van Zuid uit over het hondenvuil, iedere zonderlinge mevrouw had wel een hondje dat hielp tegen eenzaamheid en oorlogstrauma's.
Tegenwoordig valt dat wel mee: de hondjes en hun mevrouwen zijn bijna allemaal verdwenen en vervangen door jonge gezinnen - al ligt er nog wel veel rotzooi in de plantsoens en op de stoepen.

" Voor het laatst de oranje knipperbol op de hoek van de Maasstraat en de Chuchilllaan . . . .  "

" Ik dwaalde over de Churchilllaan, langs hoge zwarte gevels waarvan de erkers beige en oranjeachtig verlicht waren. Het motregende, het asfalt glansde, de tramrails blonken, er kwam een lege lijn 25 voorbij. "

Uit: Zuidelijke Wandelweg


Vergroot


Vergroot

Victorieplein

Literair mag je de Wolkenkrabber gerust ook noemen. Hij komt voor in De kelner en de levenden van Simon Vestdijk, De tranen der acacia's van W.F. Hermans en Turks fruit van Jan Wolkers. Hij is enige tijd geleden opgepoetst en staat er weer als nieuw bij - een beetje onwerkelijk na een grauwe aanblik van jaren.

" . . . . waar de Vrijheidslaan overgaat in het Victorieplein, waar lijn 25 en lijn 4 langs elkaar schampen en onder ijselijk geschraap verdwijnen in de Rijnstraat en de Rooseveltlaan.
Blauwe trams, grijze trams. Heimwee, afschuw. "

Uit: Zuidelijke Wandelweg


Vergroot


Vergroot

Muzenplein

Op het punt waar het Amstelkanaal uiteenvloeit tot Noorder- en Zuider Amstelkanaal steigert een paard. Een paar vleugels erbij, en Amsterdam heeft zijn eigen Pegasus.

Hier dobbert Leonard uit Zuidelijke Wandelweg aan boord van het in de Haringvlietstraat gestolen roeibootje onder de brug door. Je ziet dat het paard hem wil waarschuwen, tegenhouden. Maar Leonard zal dat, door de schemer om hem heen en in zijn hoofd, wel niet gezien hebben.


Vergroot


Vergroot

omhoog

Terug naar de vorige pagina <<

 
 

naar "foto's Paul J. Gellings Sr" >>