Ingezonden bijdrage van Wim Onrust

Terug naar de vorige pagina <<

 

index ingezonden

Nederland

Pagina van Wim Onrust

MELKINRICHTING ONRUST

In 1950 besloten de gezamenlijke melkzaken dat de bezorging van melk voor vier weken werd gestaakt aangezien de bezorgers eigenlijk ook recht op vakantie hadden. Een groot gedeelte van het klantenbestand van mijn ouders zag hiervan de noodzaak in maar toch waren er mensen die hier met klem tegen protesteerden. Ter vervanging werden er melkposten gemaakt en op één van die posten mocht ik mijn vakantiecentje gaan verdienen.
Oh, ik vergeet bijna te vertellen wie ik ben, mijn naam is Wim Onrust en heb tot mijn 19 de jaar in de melkzaak van mijn ouders in de Roerstraat gewoond.

Foto: Wim Onrust
Standplaats Melkverkoop Waalstraat-Biesbosstraat 1950

Mijn vader en moeder hadden in de Roerstraat, naar mijn idee een goede zaak opgebouwd, gespecialiseerd in melk en melkproducten; Verkade koek en Schipper kaas, die kent u nog wel van zwarte label en de rookkaas.

Foto: Wim Onrust
De melkbezorgers 1946 in de Roerstraat; vooral losse melk

Natuurlijk weet ik nog wel wat namen wat dacht U van de zusjes Berger, André en Theo Coppenhagen, Wimpie Bijl, Mevr Doornink en de fam Verwey, Strijland, Oosterhuis, juist opa en oma van zangeres Heleen Pimentel, Delcom de kleine supermarkt, op de hoek van het Merwedeplein was een groenteman, een knecht was Arie den Oude de voetballer en natuurlijk van Kol de back van Ajax. Graag wilde ik voetballen bij AFC maar mijn vader was melkboer, dus jammer, en ik had toch voorspraak van Wijnands en Van Neck twee heel bekende figuren bij AFC, verder Rob Geraerds en zijn zoon Hans de Haas en redelijke klarinettist en begeleider bij Polo de Haas, bij het poortje kleuterzorg en in de hoek de enorme fietsenstalling.

Foto: Wim Onrust
Koninginnedag 1939

Mijn eerste kusje kreeg ik van Ronnie Snoeker, die op het pleintje woonde met haar familie.


Eerste kusje van buurmeisje 1937

Wat deden jongens in die tijd natuurlijk voetballen bij de katholieke school of op het pleintje bij de bank, wielrennen rond het plein of een soort kastiebal want auto s waren er niet veel.


Foto: Wim Onrust
hoek Griftstraat en de Rivierenlaan (nu Pres. Kennedylaan) - 1935

In de Waalstraat had je een postkantoor, op de hoek van Merwedeplein een drogist en woonden Louis de Bree, Mary Dresselhuys, Heintje Davids en haar zuster, op dit goed ogende plein. Blankevoort was een geweldige boekhandel en de Munk een goede banketbakker, beide gevestigd op hoek Waalstraat - Zuider Amstellaan. Ik las in de verhalen dat er gevraagd werd om foto s van de Wolkenkrabber, nee ik heb ze niet maar wel weet ik nog een naam Meneer van Reyn, de toenmalige beheerder van de Wolkenkrabber, Merwedeplein en gedeelte van de Noorder Amstellaan.

Foto: Wim Onrust
Roerstraat; melkinrichting Onrust in 1929

Natuurlijk heb ik een heel fijne jeugd gehad in deze buurt, maar voor de leeftijdsgenoten van mijn ouders zijn de jaren 40-45 bijzonder zwaar geweest, vele bewoners van Joodse afkomst werden op beestachtige wijze afgevoerd. Mijn vader en uiteraard ook de venters hebben veel nare herinneringen behouden, als zij als eerste de deur opdeden met hun loper (universele sleutel) van huizen waar mensen zich verhangen hadden. Of ik vaak terug ben geweest naar de Roerstraat, om eerlijk te zijn nee. Waarom niet, weet ik eigenlijk niet, want ik heb er niet alleen mijn jeugd doorgebracht maar ook mijn vrouw gevonden.


Foto: Wim Onrust
Schaatsen leren in de Roerstraat 1939

Wellicht kom ik nog eens terug hierop want het foto album van mijn vader heeft nog vele geheimen.

Nee, ik heb niet de zaak van mijn ouders voortgezet, heb gestudeerd aan de ALO en ben na mijn diensttijd een sportzaak in Zaandam begonnen, waar mijn vrouw en ik ons 43 jaar kostelijk hebben vermaakt, nu leven wij zoals dat heet stil en dat is iets wat ik u allen ten zeerste kan aanbevelen.

Wim Onrust, 31 juli 2005

E-mail wim.onrust(ad)chello.nl 

 

omhoog

Terug naar de vorige pagina <<

Wim Onrust