Ingezonden bijdrage van Max van der Glas

Terug naar de vorige pagina <<

 

index ingezonden

Max.C.van.der.Glas (1938-2016)
(Natanya Israël)

index Max

Markante bewoners


Onder deze tekst in het "Hoofdmenu" kom ik vele namen tegen die mij doen herinneren aan de tijd die ik in mijn jeugd doormaakte in de Rivierenbuurt.
Vele bekenden uit theater, schrijvers en entertainment wereld kom ik er tegen, plaatselijk, landelijk en sommigen zelfs wereldwijd bekend en gevierd. Het zegt toch wel iets over "onze" buurt, waar wij als normale stervelingen wonen, werken en ons verdere dagelijks leven doorbrengen, of hebben doorgebracht. Wij, wij houden van "onze" buurt, althans de meesten van ons en die enkeling het niet zo op heeft met de buurt, ach, die laten we maar links liggen en kijken meewarig naar hem als hij langs loopt. Nu vraag ik mij af of deze "bekende" bewoners van onze buurt ook wel eens zitten te mijmeren over hun "tijd" in deze buurt ? Van een weet ik het zeker en dat is Willeke Alberti. Ja,ja, zij denkt met weemoed vaak terug aan de tijd dat zij in de Vechtstraat woonde. Ik sprak haar eergisteren door de telefoon en vertelde haar dat ik binnenkort naar Holland kom en graag met oude Berlageschool vrienden en vrienden vanuit de straat van vroeger, te voet 'n rondje door onze oude buurt wilden maken en om oude herinneringen op te halen en of zij ook interesse had om mee te gaan. Dol enthousiast beloofde zij indien het mogelijk was in haar scedule, om plaats te maken en mee te gaan. (nog niets definitief)
Zouden er meerdere "bekende" Rivierenbuurtgenoten (2x woordwaarde) deze herinneringen ook hebben?
Nu ik er zo over nadenk,een zeer groot gedeelte van onze vroegere en hedendaagse multiculturele samenleving in de "Rivierenbuurt" wordt niet genoemd, terwijl wij met deze "MARKANTE" figuren dagelijks te maken hadden en hebben en dan doel ik op de groep van winkeliers en personen door de jaren heen.
Gerrit de melkboer uit de Borsenburgerstraat was zo iemand, dagelijks achter de kar om melk rond te brengen en met iedereen dan 'n praatje maakte.
Ook de vele typische buurtfiguren die iedere buurt wel had, en die vaak door de kinderen werden nagejouwd, bespot of geplaagd werden, staan je na al die jaren nog voor de geest. Wie in onze buurt kende niet "gekke Leo" uit de Korte Meerhuizenstraat, die zich niets van de buurt en de wereld om hem heen wat aantrok, altijd liep te fluiten en huppelend door de buurt fladderde, want lopen kon je het niet noemen. Grote militaire pet op, die waarschijnlijk ooit het hoofd van een of andere officier gesierd had in de eerste wereldoorlog, om zijn nek hing aan 'n koortje 'n fluitje, die hij op een van zijn rondes door de buurt, van een in hoge nood verkerende Akela moet hebben gekregen en op zijn soldatenjas zaten diverse onderscheidingen, die waarschijnlijk van het Waterlooplein kwamen en het geheel nog wat potsierlijker maakte.
Ouwe Taaie uit het inhammetje van de Vechtstraat, die schijnbaar niet rustig over straat kon lopen, zonder dat hij nagezongen werd door ons, met het welbekende lied,

"ouwetaaie, jippie, jippie, he-heeee,
ouwetaaie, jippie, jippie, hee
ouwe taaielaat je broek maar waaie
ouwe taaie, jippiee, jippie, hee.

Niemand van ons weet waarom hij die bijnaam heeft, maar wel dat het beter is om uit zijn buurt te blijven, want na dit hoogstaande lied, kwam hij steevast achter je aan. O wee, als hij je te pakken kreeg, dan kreeg je met zijn wandelstok 'n paar rake klappen.
En dan was er nog "Peukie". Niemand wist waar deze vrouw vandaan kwam, of waar ze woonde, maar gebukt door de straten ging om sigarettenpeuken op te rapen, waar ze in principe niemand kwaad mee deed, maar het was beter om uit haar buurt te blijven vanwege de odeur die zij verspreide. Haar ongewassen haren, de vieze bloemetjes jurk, trouwens, haar hele verschijning, moet menig man hebben doen besluiten om vrijgezel te blijven.
 
Zo had iedere straat of plein zijn eigen "MARKANTE" figuren.
Ik denk vaak aan ze, meer nog dan de vermelde personen. Gek he, DEZE staan er niet bij.

omhoog

Terug naar de vorige pagina <<