Filmbeelden van Plan Zuid - 1931 . . . .

Terug naar de vorige pagina <<

 

 

FILMBEELDEN VAN PLAN ZUID IN 1931
(16 februari 2010)

 

Onlangs werd de stichting Geheugen van Plan Zuid blij verrast met het aanbod van Jonne R.M. van der Drift om filmbeelden te publiceren van een, uit nalatenschap verkregen, familiefilm. Dfragmenten zijn afkomstig uit het filmarchief van wijlen Frans van den Eerenbeemt, zoon van Herman van den Eerenbeemt en laten ons, niet eerder vertoonde, beelden zien van het Plan Zuid uit 1931. Het jaar dat de Wolkenkrabber werd opgeleverd en een jaar voordat de Berlagebrug in gebruik werd genomen!
We krijgen in de, meer dan 9 minuten durende, film beelden te zien van de J.J. Viottastraat 20 (in- en exterieur), de Stadionweg (in- en exterieur) de Jan van Goyenkade en het Amsterdams Lyceum aan het Valeriusplein.
We zijn Jonne van der Drift bijzonder erkentelijk voor deze primeur en bedanken hem hiervoor.

Jos Wiersema

Alvast enkele fragmenten . . . .

Kinderen fietsen in de J.J. Viottastraat

Uitzicht vanuit de woning van Stadionweg 133/3 met een nog onbebouwde overzijde van de Stadionweg

Uitzicht vanuit de woning van Stadionweg 133/3 op het Olympiaplein Jan van Goyenkade

Van krantenwijk en goudkust
16 februari 2010 – Jonne van der Drift -
jonne@cdmatics.com

De website Zuidelijke Wandelweg (nu Geheugen van Plan Zuid) is, sinds ik haar ontdekte, voor mij immer een heerlijk toevluchtsoord geweest tijdens momenten van nostalgie en heimwee naar vroeger. Nooit gedacht dat ik dergelijke sentimenten in mij had. De naamswijzing in Het Geheugen van Plan Zuid brengt mij dan ook direct weer terug in de tijd.

Opgegroeid op de Churchilllaan tussen Waalstraat en Schipbeekstraat beperkte mijn oriëntatie zich toentertijd tot de Rivierenbuurt. Totdat ik op het Nicolaaslyceum kwam en mijn snel groeiende behoefte aan zakgeld moest zien te bevredigen met bijbaantjes. Eén ervan was een krantenwijk. Dagelijks, direct na schooltijd op de fiets naar Boekhandel Van Rossum in de Beethovenstraat, toen nog gevestigd in het blok met de Volendammer Viscentrale, de Fromagerie en Garage Leonard Lang. Ik had geluk, want mocht het Algemeen Handelsblad bezorgen voor abonnees in de buurt. Praktisch iedereen had er een abonnement en ik was dan ook altijd snel klaar.

Maar er was meer. De buurt en vooral de prachtige winkelstraat maakten een onuitwisbare indruk. Men zegt wel eens dat de reuk sterker dan welk ander zintuig in het geheugen wordt opgeslagen. Nooit zal ik de geuren vergeten die mijn neus, onderweg met de fiets aan de hand en circa 140 kranten in de tas, zo aangenaam prikkelden. Zo was er het verse brood bij Rekers, de gebrande noten van Steman Meeuwissen, de weeë lucht van zoethout en drop bij Minerva en het sterk geurende exotisch fruit van Kamman. Dit alles, samen met het weekgeld dat menig klasgenoot moest ontberen, maakte me zielsgelukkig en ontstak de zucht naar verdere vrijheid en onafhankelijkheid. De genereuze kerstbonus van de dankbare abonnees na het rondbrengen van de jaarlijkse nieuwjaarswens voelde als een lot in de loterij.

Nu woon ik zelf al meer dan dertig jaar niet ver van mijn vroegere krantenwijk vandaan, in de Titiaanstraat, vlakbij de wijk die destijds met enige schamper Goudkust werd genoemd. Het is er prettig wonen, een oase van rust, en toch zo dicht bij het stedelijk gewoel van het aanstormende nieuwe stadscentrum dat nu nog Zuidas heet.

Weer gaan de gedachten terug naar de jaren-50. Ik was lid van een padvindersvereniging aan de Zuidelijke Wandelweg. Onvoorstelbaar hoe het lommerrijke gebied van “de dijk” en “het landje” is veranderd in een stenen landschap. De beginjaren van mijn schooljeugd herinneren aan de wekelijkse gang naar de, inmiddels afgebroken Thomaskerk. Ik diende er de mis, door de week ’s morgens vroeg om zes uur in het belendende klooster bij priesters en nonnen en soms op zondagochtend of ’s avonds bij het zaterdaglof. Leuker was de vrije dag die je kreeg om een huwelijksmis te begeleiden, dan kreeg je bruidssuikers en vaak ook een dikke fooi.

Recent ontving ik uit de nalatenschap van mijn oom Frans van den Eerenbeemt een archief met ondermeer een aantal 16mm films gemaakt rond 1930 door zijn vader, Herman van den Eerenbeemt. De laatste was getrouwd met Willy Attema, een dochter van J.W. Attema, die fortuin zou maken met het distributeurschap van de Zweedse Zwaluw lucifers. Herman, een broer van mijn oma van moeders kant, was artistiek begaafd, erg sociaal en vertegenwoordigde tal van culturele organisaties.


In het matrozenpakje van oom Frans (zie inzet) op de Churchilllaan

De Attema’s en Van den Eerenbeemts woonden allen hier in de buurt en bij het bekijken van de films ontdekte ik zowaar beelden van mijn oom Frans die begin jaren-30 als bruidsjonker hetzelfde matrozenpak droeg als ik 25 jaar later (zie filmpje). Immers, voor eenmalige gelegenheden als huwelijk of kerkplechtigheid werden dat soort zaken toen zorgvuldig bewaard.
Nooit had ik kunnen bevroeden dat ik zelf nog eens een gelukkige bewoner zou worden van het stadsdeel dat is toegevoegd aan de inhoud van deze leuke en dierbare website.

Lees ook de eerdere inzending van Jonne R.M. van der Drift: "Ik herinner mij" >>

Het filmpje Plan Zuid 1931


* Fragmenten afkomstig uit het filmarchief van wijlen Frans van den Eerenbeemt, zoon van Herman van den Eerenbeemt. Geplaatst op de website van het Geheugen van Plan Zuid met schriftelijke toestemming namens rechthebbenden (©) Jonne R.M. van der Drift.

 

* Het is niet toegestaan om zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Jonne R.M. van der Drift, het beschikbaar gestelde materiaal anderszins te kopiëren, te wijzigen, te distribueren, te verspreiden, te "reverse engineeren", te decompileren of op andere wijze te gebruiken en / of te exploiteren.

 

omhoog

Terug naar de vorige pagina <<