Johan Frye: "Haven in de mist"

Terug naar de vorige pagina <<

hoofdmenu

 

Share |

LEESTIP VAN UW REDACTIE . . . .

 

‘Haven in de mist’
Jan Kolder, stille held van De Bult in Groningen
door Johan Frye

Uitgeverij Elikser BV, Ossekop 4, 8911 LE, Leeuwarden
ISBN 978 90 8954 314 1
www.elikser.nl
In elke boekhandel (ook on-line) en bij de uitgever te bestellen.

‘Haven in de mist’ speelt in het laatste oorlogsjaar en is gebaseerd op historische feiten, waarbij het scenario telkens wisselt tussen Amsterdam en Oost-Groningen. Ruim aandacht wordt gegeven aan de situatie in de Amsterdamse Rivierenbuurt waar met steeds verder afnemend succes door vader en moeder Frye wordt gepoogd de nijpende voedselsituatie het hoofd te bieden. Ondanks hard werken op de groentetuintjes bij de Boerenwetering en de Ringdijk, levert dat geen enkel resultaat, omdat alles werd gestolen. Terugkomend van de hongertochten in Noord-Holland op de fiets zonder banden, kon moeder Frye, ternauwernood ontkomen aan de verdekt opgestelde rovers op de Hembrug. De oorlog had het dagelijks leven steeds meer in een verstikkende greep: het verplichte verduisteren, de razzia’s, het schuilen in de douchecel bij de vrijwel dagelijks loeiende sirenes, het weghalen van het Joodse buurmeisje en speelkameraadje.

Twee portieken verder woonde nog een ander Joods meisje, Anneke Beekman, die na de oorlog lange tijd bekender was dan Anne Frank. 
De luchtgevechten die gevolgd werden door de buurtbewoners vanaf het ‘landje’ waar later de Maranathakerk werd gebouwd. De ‘Française’ die Duitsers ‘ontving’ en waar iedereen een hekel aan had. De afschuwelijke executies bij de Ringdijk en het meebeleven van zo’n misdaad, laten bij een kind van vier jaar nimmer vervagende herinneringen achter. De beschreven ontwikkelingen tonen aan dat vader en moeder Frye de onontkoombare, maar ook dramatische beslissing moesten nemen om hun kinderen van vijf en zeven te laten vertrekken naar een voorlopig onbekende bestemming in het Noorden van het land. Ze komen terecht in het Groningse De Bult, op de boerderij van Jan Kolder, waar genoeg is te eten.

Doordat de ‘hongervluchtelingen’ op strikt verboden plaatsen een kijkje gaan nemen, ontdekken ze dat deze boer, gesteund door zijn vrouw Aaltje, een actieve rol speelt in het verzet, onder andere door grote groepen mensen te verbergen. De boerderij, gelegen op het kruispunt van een belangrijke Noord-Zuid en Oost-West verbinding, was als een ‘Haven in de mist’ voor vluchtelingen uit alle richtingen, waaronder uit de kampen die vlak langs de Gronings-Drentse grens lagen. De rol van verraders om hem heen, het steeds bruter optreden van de vijand en de noodzaak zijn geheime activiteiten ook voor zijn gezin verborgen te houden, betekenden voor hem een zware last. Hij trok zich het lot van anderen aan, die hij met grote moed en door zijn buitengewone slimheid bescherming bood, maar wenste tegelijkertijd anonimiteit voor zichzelf. De auteur Johan Frye besloot om deze ‘stille’ held toch naar voren te halen, omdat hij vindt dat het prachtige voorbeeld van zo’n principieel en krachtig mens niet verloren mag gaan.


Auteur: Johan Frye

Echter, tot het einde toe blijft de link met Amsterdam bestaan, zoals de beschrijving van de vreugde met ‘Dolle Dinsdag’ en de grote deceptie een paar dagen later. ’Haven de mist’ is een vloeiend verhaal, met een authentieke basis. Het leest als een trein en is behalve informatief en beeldend, soms zeer ontroerend.

In Groningen is het boek met veel belangstelling onthaald, zoals interviews met verschillende omroepen.

Titel: Haven in de mist,
Auteur: Johan Frye,
Aantal pagina’s: 307,
ISBN: 978-90-8954-314-1,
Prijs: € 24,50

Online bestellen >>

omhoog

Terug naar de vorige pagina <<

hoofdmenu